13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυμμετοχή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Συμμετοχή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετέχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιούνται από τις 17 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2023.

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης συμμετείχε σε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» (roundtable), με ομολόγους του, υψηλόβαθμους αξιωματούχους ευρωπαϊκών χωρών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, καθώς και ηγετικά στελέχη αμυντικών βιομηχανιών.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σημασία των συνεργατικών προγραμμάτων από κοινοπραξίες (consortia) εταιριών Αμυντικής Βιομηχανίας Κρατών – Μελών της Ε.Ε. για ανάπτυξη δυνατοτήτων κατά τρόπο επωφελή για σύνολο συμμετεχόντων, και τη σημασία παροχής κινήτρων προς αυτή την κατεύθυνση, όπως απαλλαγή από ΦΠΑ και εξαίρεση αμυντικών δαπανών από κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στο περιθώριο των εργασιών της Διασκέψεως, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Αμύνης και του Ισραηλινού ομολόγου του κ. Ιώβ Γκάλλαντ (Yoav Gallant), κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους αμυντικών βιομηχανιών, με οποίους συζήτησε προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.