13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυμμετοχή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην άτυπη σύνοδο ΥΠΑΜ της ΕΕ μέσω τηλεδιασκέψεως

Συμμετοχή ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην άτυπη σύνοδο ΥΠΑΜ της ΕΕ μέσω τηλεδιασκέψεως

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα 12 Μαΐου 2020 στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΑΜ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιασκέψεως.

Η Άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. είχε κύριο αντικείμενο τις επιπτώσεις της πανδημίας στον αμυντικό-στρατιωτικό τομέα και οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους αντιμετώπισής της. Στη συζήτηση κλήθηκαν να συμμετάσχουν επίσης ο Γ.Γ. ΝΑΤΟ κ. Γιενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), και ο Αναπληρωτής Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, κ. Ζαν Πιερ Λακρουά (Jean –Pierre Lacroix).

Οι κύριοι άξονες της συζήτησης αφορούσαν στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο αμυντικός τομέας στο πλαίσιο της πανδημίας, καθώς και στις συνέπειές της σε επιχειρήσεις–αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).        

Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ και τη σημασία της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη ανάγκη αξιοποίησης των διδαγμάτων που θα προκύψουν από την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσω των αρμόδιων δομών και μηχανισμών της Ε.Ε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία διατήρησης της ανθεκτικότητας (resilience) της ΕΕ απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που ελλοχεύουν κατά την παρούσα κρίση, ιδιαίτερα τις υβριδικές απειλές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη μαζική και οργανωμένη πίεση μέσω μετακίνησης πληθυσμών στα σύνορα του Έβρου, υποκινούμενη από την Τουρκία καθώς και στην καλά μελετημένη εκστρατεία παραπληροφόρησης της τελευταίας.

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σπουδαιότητα της επιχείρησης “IRINI” για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ουσιαστική συμβολή της Ελλάδας, με την ανάληψη της Διοίκησης Δύναμης της Επιχείρησης, εκ περιτροπής με την Ιταλία, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, καλώντας ταυτόχρονα τα κράτη μέλη για ενεργότερη συμμετοχή και υπενθυμίζοντας το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή.