13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣτρατόπεδο Παύλου Μελά: ''Αντί για ΣΟΑ, καπότες, πρέζα και χαλάσματα για το...

Στρατόπεδο Παύλου Μελά: ”Αντί για ΣΟΑ, καπότες, πρέζα και χαλάσματα για το λαό”

Του Ηλία Προύφα

Αφορμή για το παρακάτω σχόλιο, στάθηκε η σημερινή μου επίσκεψη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, μετά από παρότρυνση φίλου, σχετικά με τη δράση ενεργών πολιτών, για τον καθαρισμό του χώρου από κατοίκους της περιοχής του Δήμου Παύλου Μελά και όχι μόνο.

Στο κάποτε επιβλητικό στρατόπεδο της οδού Λαγκαδά, όπου μετά το οριστικό κλείσιμό του, παραχωρήθηκε στο όνομα του Λαού, στην τοπική αυτοδιοίκηση, αυτό που κυριαρχεί είναι τα ερείπια, τα περιττώματα και τα υπολείμματα του outdoor sex και της χρήσης ναρκωτικών.

Μικρά παιδιά με τους γονείς τους που προσπαθούν να τα εμφυσήσουν την οικολογική συνείδηση και παιδεία, μάζευαν μέσα και γύρω από τα ερειπωμένα κτίρια του πρώην στρατοπέδου, τα σκουπίδια των ανεύθυνων πολιτών, κάνοντας τη δουλειά του δήμου που παρέλαβε σε λαμπρή τελετή το χώρο του στρατοπέδου.

Η εικόνα με τους δύο – τρεις μεσήλικους πολίτες, οι οποίοι φορώντας στολές παραλλαγής του Στρατού Ξηράς και το σήμα της πολιτική προστασίας, που μοίραζαν πρόθυμα σακούλες απορριμάτων δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας- που λειτουργεί κάθε χρόνο με ευθύνη του Γ’ΣΣ, ήταν χαρακτηριστική για τη χαμένη αίγλη των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, με την παραχώρηση του στρατοπέδου.

Ο συγκεκριμένος χώρος που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην οδό Λαγκαδά, λίγα μέτρα από την Εγνατία οδό, αντί να γίνει χώρος στρατιωτικών οικημάτων, ξενώνων, υπηρεσιών, ακόμη και παραρτήματος πανεπιστημίου ΕΔ μελλοντικά, γιατί όχι και ”χακί” οίκοι ευγηρίας για απόστρατα μοναχικά αναξιοπαθούντα στελέχη, δόθηκε για το λαό στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ούτε φώτα δεν έχει για την άθληση και τον περίπατο των κατοίκων, όπου μετά τη δύση του ηλίου, επικρατεί άλλος νόμος…

Στο όνομα του Λαού, πολλές φορές έγιναν διαχρονικά, στη σύγχρονη ιστορία, αρκετά λάθη για να μην πω εγκλήματα.

Δεν έχουμε γνώση πως θα αξιοποιηθεί το πρώην στρατόπεδο μελλοντικά, αλλά όσο κυνικό και αν διαβάζεται, αυτό που εισπράττει ο λαός μέχρι τώρα από την παραχώρησή του είναι ”Καπότες, Πρέζα και Χαλάσματα”…

Υ.Γ. Αντί για φωτό από τον παρηκμασμένο χώρο του πρώην στρατοπέδου, που θα γίνει σε άλλο ρεπορτάζ, επιλέξαμε να βάλουμε ως εικόνα το χάρτη με το ”χακί” διαμάντι της περιοχής που χάθηκε για πάντα από τις Ένοπλες Δυνάμεις.