13.3 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΣτρατιωτικοί της Θεσσαλονίκης στην ομιλία του Ελληνοαμερικανού Αξιωματικού πληροφοριών Jake Sotiriadis

Στρατιωτικοί της Θεσσαλονίκης στην ομιλία του Ελληνοαμερικανού Αξιωματικού πληροφοριών Jake Sotiriadis

Του Ηλία Προύφα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, στη ΔΕΘ, εκδήλωση του Inspire Project 2023, με θέμα «Το Μέλλον της Γεωπολιτικής: Διαμορφώνοντας την αφήγηση του Αύριο σε μια Εποχή αναταραχής».

Ομιλητής ο Ελληνοαμερικανός Αξιωματικός πληροφοριών της ΠΑ των ΗΠΑ, Dr. Jake Sotiriadis και παριστάμενοι δεκάδες Θεσσαλονικείς, πολιτικοί επιστήμονες, δημοσιογράφοι, φοιτητές, αναλυτές και απλοί πολίτες που θέλησαν να ενημερωθούν για όλα τα τεκταινόμενα σε γεωστρατηγικό επίπεδο και όχι μόνο.

Ανάμεσα σε αυτούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που συμμετείχαν ενεργά, υποβάλλοντας και εύστοχες ερωτήσεις στον διακεκριμένο ομιλητή, η ομιλία του οποίου επικεντρώθηκε στη χρήση πληροφοριών από την έρευνα και μεθοδολογίες πρόβλεψης στον διαμορφωμένο στρατηγικό διάλογο για την αντιμετώπιση του περίπλοκου παγκόσμιου περιβάλλοντος.

Την ομιλία η οποία έγινε στα Ελληνικά και πραγματικά άξιζε κάποιος να παρακολουθήσει, συντόνισε άριστα επαγγελματικά, η συνάδελφος δημοσιογράφος της ΕΤ3, Σύνθια Σάπικα.

Ο Jake Sotiriadis (Ιάκωβος Σωτηριάδης) είναι Διευθυντής του Center for Futures Intelligence στο National Intelligence University (NIU) στην Ουάσιγκτον. Έχει ενεργό ερευνητικό ρόλο και διδάσκει μαθήματα σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις, την λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και τη στρατηγική προόραση. Ο ίδιος ηγείτο σημαντικών πρωτοβουλιών καινοτομίας  στο Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και στην Κοινότητα Πληροφοριών των ΗΠΑ, όπου δημιούργησε από την αρχή οργανισμούς προσανατολισμένους στο Μελλον , συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Στρατηγικής Προόρασης της Πολεμικής Αεροπορίας και της ερευνητικής μονάδας Center for Futures Intelligence του NIU. Είναι επίσης σύμβουλος του State Department και διδάσκει μαθήματα γεωπολιτικής στο Foreign Service Institute. Ως αξιωματικός καριέρας των υπηρεσιών πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, έχει αναλάβει χαρτοφυλάκια στρατηγικής και πολιτικής στο Πεντάγωνο, έχει ολοκληρώσει δύο αποστολές στη Μέση Ανατολή, καθώς και αποστολές στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, στη Διοίκηση Ειρηνικού, στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο και ως ανώτερος μελλοντολόγος (Senior Futurist) της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. 

Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στις πολιτικές επιστήμες και τα γεωπολιτικά μέλλοντα από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα, μεταπτυχιακό δίπλωμα στις διεθνείς σχέσεις από τη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts, μεταπτυχιακό δίπλωμα στη στρατιωτική στρατηγική από τη Σχολή Προηγμένων Αεροπορικών και Διαστημικών Σπουδών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και πτυχίο στις διεθνείς σπουδές από το Πανεπιστήμιο Norwich. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε αμερικανικές και διεθνείς εκδόσεις και το επερχόμενο βιβλίο του, «The Revenge of Ideology: How Ideas Become Material in the Struggle for Global Order» θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2023 από το National Intelligence Press.

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).