13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣτον Γ.Γ ΥΠΕΘΑ Αντ. Οικονόμου ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ ΓΕΣ Αχαϊας

Στον Γ.Γ ΥΠΕΘΑ Αντ. Οικονόμου ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ ΓΕΣ Αχαϊας

Τα προβλήματα του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) έθεσε στον Γενικό Γραμματέα Άμυνας ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνη Οικονόμου αντιπροσωπεία του σωματείου μας αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Απόστολο Κόγκα και τον Ταμία Βασίλη Ασημακόπουλο. Την συνάντηση προγραμμάτισε ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας, ο οποίος και παραβρέθηκε σε αυτή. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα ενώ αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το ΚΕΤΧ.


Πιο συγκεκριμένα, έγινε συζήτηση για την δυνατότητα το ΚΕΤΧ να λειτουργήσει ως Κέντρο Αρχικής Εκπαίδευσης αποκλειστικά για τους νεοσύλλεκτους του Τεχνικού και Λοιπών Όπλων & Σωμάτων (Λ.Ο.Σ.), που είναι προγραμματισμένο να έρθουν για την τεχνική τους εκπαίδευση στα Σχολεία Τεχνικής Εκπαίδευσης του ΚΕΤΧ μετά την ορκωμοσία τους και ανέρχονται σε περίπου 120- 150 άτομα κάθε δίμηνο, δεδομένου ότι το Κέντρο έχει το κατάλληλο προσωπικό με μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων, οικονομίες κλίμακος και εξορθολογισμός λειτουργικών δαπανών, αποφυγή περιττών μετακινήσεων/μεταθέσεων των νεοσυλλέκτων από τις μονάδες της Βόρειας Ελλάδας και των νησιών προς Πάτρα για την τεχνική τους εκπαίδευση και στη συνέχεια επιστροφή τους στις προαναφερθείσες προωθημένες μονάδες, ομαλή και χωρίς προβλήματα προσαρμογή των νεοσυλλέκτων από τη βασική στην τεχνική εκπαίδευση και οικονομική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τόσο εξαιτίας της αύξησης του χρόνου παραμονής των
νεοσυλλέκτων στην Πάτρα, όσο και από τις δαπάνες των συγγενών και φίλων, που έρχονται στην πόλη για να τους συναντήσουν. Άλλωστε επί σειρά δεκαετιών το ΚΕΤΧ υλοποιούσε με επιτυχία την βασική εκπαίδευση οπλιτών σε όλα της τα στάδια (ιατρικές εξετάσεις, ιματισμός, οπλισμός, στίβος μάχης, πεδίο βολής, χώροι εκπαίδευσης και άθλησης κ.λπ.), πριν την τεχνική τους εκπαίδευση. Ο κ.
Οικονόμου εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για το επίπεδο κατάρτισης και την υψηλή εξειδίκευση που προσφέρει το ΚΕΤΧ και ξεκαθάρισε ότι εφόσον τεθεί θέμα κέντρων νεοσύλλεκτων θα το διερευνήσει διεξοδικά.


Ένα άλλο βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η πιθανότητα λειτουργίας στρατιωτικού φαρμακείου στην πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας την Πάτρα για τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, που αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα των στρατιωτικών, όχι μόνο της Αχαΐας, αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας. Κατά τη συζήτηση έγιναν γρήγορα αντιληπτά τα πλεονεκτήματα και το θετικό πρόσημο που κερδίζει η ενέργεια αυτή στην τοπική κοινωνία, καθώς θα αποτελέσει ικανοποιητική ενίσχυση για τα δύσκολα οικονομικά όλου του προσωπικού (πολιτικού και στρατιωτικού) και των οικογενειών τους των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και των αντίστοιχων συνταξιούχων τους. Ένας υπολογισμός που έγινε παλαιότερα σε συνεργασία με τις Ενώσεις Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας οδήγησε σε έναν εκτιμώμενο συνολικό αριθμό εξυπηρετούμενων που ανέρχεται σε περίπου οκτώ χιλιάδες (8.000)
άτομα, αριθμός που περίπου τριπλασιάζεται εάν συνυπολογιστούν και τα μέλη των οικογενειών τους.


Να σημειωθεί εδώ ότι προηγούμενος προγραμματισμός του Υπουργείου προέβλεπε τη δημιουργία στρατιωτικού φαρμακείου στην Δυτική Ελλάδα με έδρα τη Πάτρα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί και ο κ. Οικονόμου δεσμεύτηκε να διερευνήσει το ενδεχόμενο.
Τέλος συζητήθηκε πρόταση για την αναβάθμιση του ΚΕΤΧ σε Διακλαδικό Κέντρο Τεχνικής Εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Λιμενικού και Πυροσβεστικής), έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι ανεκμετάλλευτες δυνατότητες και η τεχνική επάρκεια του δυναμικού του ΚΕΤΧ, σε υλοποίηση προηγούμενων υποσχέσεων της πολιτικής ηγεσίας (ακόμα και μέσα στη Βουλή).

Ο κ. Οικονόμου δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή σε συνεργασία με τα λοιπά συναρμόδια υπουργεία.
Η αντιπροσωπεία του Σωματείου συμφώνησε με τον κ. Οικονόμου και τον κ. Φωτήλα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή για τα πιο πάνω θέματα στην προσπάθεια υλοποίησής τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι αφορούν ολόκληρη την περιοχή μας.
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του Σωματείου μας συναντήθηκε με τον Διευθυντή Τεχνικού του ΓΕΣ υποστράτηγο Κωνσταντίνο Καλαματιανό και τη Διευθύντρια Προσωπικού Σταυρούλα Παναγιωτοπούλου και συζήτησαν θέματα που αφορούν όλες τις μονάδες του ΓΕΣ της περιοχής μας, το προσωπικό των οποίων εκπροσωπεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Ν. Αχαΐας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Κόγκας Απόστολος Χουρίδου Παυλίνα