13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣτοιχεία σοκ: Ενα εξιτήριο για κάθε τρεις εισαγωγές στα νοσοκομεία - Προβλέψεις...

Στοιχεία σοκ: Ενα εξιτήριο για κάθε τρεις εισαγωγές στα νοσοκομεία – Προβλέψεις για πάνω από 750 διασωληνωμένους

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ thetoc.gr

Τα νοσοκομεία βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η κατάσταση όμως γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη.

ΜΕΘ και κλίνες κορονοϊού λειτουργούν με οριακές πληρότητες, ράντζα εμφανίζονται πλέον σε κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει, ενώ ασθενείς παραμένουν σε αυτοσχέδιες μονάδες εντατικής θεραπείας μέχρι να βρεθεί κρεβάτι.

Η “ζυγαριά” γέρνει πλέον επικίνδυνα και αυτό αποδεικνύεται και από τη σχέση των εισαγωγών στα νοσοκομεία με τα εξιτήρια που δίνονται. Συγκεκριμένα στην επικράτεια το προηγούμενο εικοσιτετράωρο οι εισαγωγές ήταν 425, συμπεριλαμβανομένων των διανοσοκομειακών διακομιδών), όταν τα εξιτήρια που δόθηκαν ήταν μόλις 145. Τα νοσοκομεία γεμίζουν συνέχεια με νέους ασθενείς και οι διαθέσιμες κλίνες γίνονται όλο και πιο δυσεύρετες.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν πια φτάσει τους 681 και εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων, ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τους 750 τις επόμενες ημέρες, ενώ η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία (ειδικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Αχαΐα) θα διαρκέσει για ακόμη δύο με τρεις εβδομάδες τουλάχιστον.

Δεν φτάνουν οι κλίνες που ανοίγουν

Τα νοσοκομεία παρά την ενίσχυση του δέχθηκαν και παρά τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα λειτουργούν στο κόκκινο. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική είναι σήμερα 389, από 229 πριν από ένα μήνα. Οι απλές κλίνες Covid είναι 3.000 από 1.600 πριν από ένα μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και νέοι χώροι που δημιουργούνται στα νοσοκομεία για να καλυφθούν οι εισαγωγές ασθενών με Covid γεμίζουν μέσα σε λίγες ώρες. Ενδεικτικά, στον Ερυθρό Σταυρό, που εδώ και λίγες ημέρες λειτουργεί αποκλειστικά ως νοσοκομείο Covid, άνοιξαν ακόμη 16 κλίνες στην καρδιολογική μονάδα. Στο Γεννηματάς επίσης ακόμη μια παθολογική κλινική μετατρέπεται σε κλινική Covid με 65 κρεβάτια.

Έτοιμοι για όλα τα σενάρια

“Περιμένουμε να δούμε πότε το τρίτο κύμα θα φτάσει σε συνεχόμενες μέρες σε ένα όριο σταθερό, τέτοιο που θα μας επιτρέψει να πιστέψουμε πλέον, με επιστημονικά κριτήρια, ότι έρχεται η αποκλιμάκωσή του. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Πιστεύω ότι και αυτή η εβδομάδα είναι δύσκολη, σύμφωνα με αυτά τα οποία μας λένε οι ειδικοί και οι επιστήμονές μας, και ότι θα μπορέσουμε να δούμε σημεία τέτοια από την επόμενη εβδομάδα” ανέφερε πάντως από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

“Αναφορικά με τις αποχωρήσεις, το 2020 ήταν να αποχωρήσουν 400 γιατροί του Ε.Σ.Υ.. Φέραμε διάταξη στην Βουλή που τους έδωσε, αν ήθελαν, παράταση, καταρχάς για έξι μήνες, λόγω Covid. Έμειναν οι 300 από τους 400. Άρα έχουν μείνει 300. Προσλάβαμε και άλλους 1.400 και έφυγαν μόνο 100” πρόσθεσε.

Στο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων εντάσσονται πλέον και οι 206 ιδιώτες γιατροί που χθες τους παραδόθηκαν τα χαρτιά της επιστράτευσης.