13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΣτη Βουλή το πρόβλημα με τα ΣΟΕΠΟΠ στην ΚΩ

Στη Βουλή το πρόβλημα με τα ΣΟΕΠΟΠ στην ΚΩ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Προβλήματα σε Στρατιωτικά Οικήματα Επαγγελματιών Οπλιτών (ΣΟΕΠΟΠ) στη νήσο Κω.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) με έγγραφό της μεταφέρει την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες Επαγγελματίων Οπλιτών που διαμένουν σε Στρατιωτικά Οικήματα στη νήσο Κω.


Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι οι Επαγγελματίες Οπλίτες που διαμένουν με τις οικογένειές τους σε συγκρότημα τριάντα τριών (33) Στρατιωτικών Οικημάτων στη νήσο Κω καταγγέλλουν ότι και τα τριάντα τρία (33) διαμερίσματα έχουν ένα (1) και μοναδικό ρολόι καταμέτρησης κατανάλωσης νερού και ότι αν και το έχουν αναφέρει αρμοδίως καμία μέριμνα δεν υπήρξε. Αποτέλεσμα αυτού είναι να εμφανίζονται και οι τριάντα τρεις (33) ένοικοι ως ένας (1) πελάτης στην ΕΥΔΑΚ, που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού και ως εκ τούτου καλείται να πληρώνει υπέρογκα ποσά.

Συμπερασματικά, οι διαμένοντες στο συγκρότημα των τριάντα τριών (33) Στρατιωτικών Οικημάτων στη νήσο Κω καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα, αφενός πρόστιμο που έχει επιβληθεί από τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Κω (ΔΕΥΔΑΚ), χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται, και αφετέρου υπέρογκα ποσά για καταμέτρηση που δεν τους αναλογεί.


Επίσης, τα στελέχη καταγγέλλουν ότι για τα Οικήματα δεν είχε προβλεφθεί η σύνδεση τους με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο, αλλά κατασκευάστηκε βόθρος, ο οποίος υπερχειλίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα μολύνοντας την περιοχή, με αποτέλεσμα να εγκυμονούν κίνδυνοι στα μικρά παιδιά που παίζουν αμέριμνα. Αν και έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές, η εκκένωση του βόθρου γίνεται κάθε δεκαπέντε (15) ημέρες από ιδιώτη φορέα, με αποκλειστική ευθύνη των ίδιων των στελεχών, επιβαρύνοντας τον ήδη βεβαρυμμένο οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Μάλιστα, τα στελέχη αναφέρουν ότι μετά από διαμαρτυρία ιδιοκτήτη όμορου οικοπέδου για το ξεχείλισμα του βόθρου των ΣΟΕΠΟΠ που κατέπνιξε το οικόπεδό του, αποφασίστηκε η κατασκευή νέου βόθρου, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν τα ίδια τα στελέχη, αντί για σύνδεση στο κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο.

Η κυβέρνηση φέρει αποκλειστική ευθύνη στη διαχείριση των στρατιωτικών οικημάτων. Τα στρατιωτικά οικήματα φιλοξενούν τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους (με μικρά παιδιά) που αναγκάζονται να μετατίθενται προς εκτέλεση της αποστολής τους. Η διαμονή τους στα οικήματα αυτά δεν γίνεται από επιλογή αλλά από ανάγκη. Η πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται να σταματά στο «χτύπημα στην πλάτη» και στα πομπώδη ευχαριστώ με κάθε ευκαιρία, όταν η ίδια χρησιμοποιεί τους στρατιωτικούς ως φτηνό εργατικό δυναμικό σε κάθε εργασία που η κρατική μηχανή δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Η κυβέρνηση διαφημίζει όπως μπορεί τα δισεκατομμύρια που θα δαπανήσει σε εξοπλισμούς, κατ΄ εντολή του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά αποφεύγει να δαπανήσει μόλις λίγα ευρώ για να συντηρήσει τα εγκαταλελειμμένα στρατιωτικά οικήματα, στα εγκαίνια των οποίων βιάζεται να βγάζει φωτογραφίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να υπάρξει άμεσα τοποθέτηση μετρητών ύδρευσης σε κάθε οίκημα των ΣΟΕΠΟΠ στη νήσο Κω;

– Να συνδεθεί η αποχέτευση των ΣΟΕΠΟΠ της νήσου Κω με τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό;

– Να ανακουφιστούν τα στελέχη που διαμένουν στα ΣΟΕΠΟΠ της νήσου Κω από το πρόστιμο που έχει επιβάλει η ΔΕΥΑΚ και πληρώνουν τα ίδια;

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Παφίλης Θανάσης