13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣτη Βουλή το θέμα της αποζημίωσης στελεχών

Στη Βουλή το θέμα της αποζημίωσης στελεχών

Κατατέθηκε σήμερα, ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, και τον βουλευτή του Κινήματος κ. Γιώργο Φραγγίδη, κατόπιν σχετικών προτάσεων του Τομέα Άμυνας του Κινήματος, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, για να του υπενθυμίσει της υποχρεώσεις του απέναντι στα στελέχη των ΕΔ, κυρίως των μονάδων του Ανατολικού Αιγαίου και του Έβρου, και να παύσει πλέον την εκμετάλλευσή τους με την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων τους, της αποζημίωσης των υπηρεσιών τους που εκτελούνται για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών και την συνδρομή τους στο κοινωνικό σύνολο, και να τους καταβάλει άμεσα αυτά που δικαιούνται, με σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των σχετικών δυσκολιών και των προβλημάτων που τα στελέχη των ΕΔ και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν, ιδίως του Στρατού Ξηράς, αποδεικνύοντάς τους ότι αναγνωρίζει το τεράστιο έργο που επιτέλεσαν εδώ και ένα χρόνο υπερασπιζόμενοι τα εθνικά μας δίκαια και συνεχίζουν με αυταπάρνηση να το πράττουν.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,τα στελέχη των ΕΔ εδώ και έναν χρόνο βρίσκονται καθημερινά στις επάλξεις για την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Δήλωσαν «παρόν» όποτε χρειάστηκε και αποτέλεσαν ισχυρό αποτρεπτικό και διαπραγματευτικό χαρτί στη  φαρέτρα της κυβέρνησης στον διπλωματικό στίβο.

Καθημερινά μας γεμίζουν περηφάνια με την πολύτιμη, διαχρονικά, προσφορά τους στις πάσης φύσης ανάγκες των πολιτών της χώρας και δη των ακριτικών μας περιοχών.

Η εμπλοκή των ΕΔ στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση. Ακόμη και τώρα εκτελούν καθημερινά περιπολίες εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (ΖΑΠ).

Για να ανταπεξέλθουν τα στελέχη σε όλο αυτό το πλέγμα υποχρεώσεων εκτελούν αρκετές υπηρεσίες και εργάζονται πέραν του προγράμματος ωρών υπηρεσίας και εκπαίδευσης.

Αντί η κυβέρνηση να ανταμείψει τα στελέχη για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα, καθυστερεί πολλούς μήνες ακόμη μια φορά να καταβάλει τις αποζημιώσεις των υπηρεσιών που εκτελούνται για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών και όχι μόνο.

Δεδομένου ότι: Τα στελέχη των ΕΔ συνεχίζουν να εργάζονται καθημερινά με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την καταβολή  αποζημιώσεων του τελευταίου εξαμήνου;

2.    Τι κονδύλια έχουν δεσμευτεί γι’ αυτό τον σκοπό και σε ποιον κωδικό;

3.    Τι κονδύλια έχουν δεσμευτεί για την αποζημίωση των στελεχών όταν εκτελούν υπηρεσίες σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες για το έτος 2021 ανά κλάδο των ΕΔ;

4.    Έχουν πληρωθεί οι αποζημιώσεις για υπηρεσίες που εκτέλεσαν τα στελέχη σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες κατά το έτος 2020; Εάν όχι τι σκοπεύετέ να πράξετε για την αποπληρωμή αυτών με δίκαιο τρόπο ανά κλάδο;

5.    Έχετε μεριμνήσει ώστε να αποφευχθεί η αδικία του 2018 όπου τα στελέχη του ΠΝ και της ΠΑ έλαβαν την εν λόγω αποζημίωση, ενώ του ΣΞ έως και σήμερα δεν την έχουν λάβει;

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας