13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣτήνουν σκηνικό για πιθανό θερμό επεισόδιο - Συναγερμός στην Αθήνα για τις...

Στήνουν σκηνικό για πιθανό θερμό επεισόδιο – Συναγερμός στην Αθήνα για τις κινήσεις Ερντογάν μέσω τουρκικών ΜΜΕ

Κλιμακώνει διαρκώς την επιθετική του ρητορική εναντίον της χώρας μας ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην στρατηγική των απειλών και των προκλήσεων έχουν μπει για τα καλά τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται απόλυτα από τον Τούρκο πρόεδρο.

Από τα fake news για το μεταναστευτικό και στους ισχυρισμούς πως την ένταση στο Αιγαίο την προκαλεί η Ελλάδα, πέρασαν στη δημοσίευση φωτογραφιών, στις οποίες αποτυπώνονται να αποβιβάζονται τεθωρακισμένα στα ελληνικά νησιά. Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα επιχειρεί να επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, πυροδοτώντας ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης με την χώρα μας.

Η Αθήνα απαντά πως η εντεινόμενη επιθετικότητα με συνεχείς παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, η επίκληση του casus belli από την τουρκική κυβέρνηση, καθώς και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου, είναι οι βασικοί λόγοι, οι οποίοι έχουν οδηγήσει ουσιαστικά στην αμυντική ενίσχυση των νησιών.

Αλλωστε, όπως έχει τονίσει πρόσφατα το υπουργείο Εξωτερικών, οι αιτιάσεις αυτές της Άγκυρας δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την αστάθεια που προκαλεί η γειτονική χώρα με τις ενέργειές της.

Ωστόσο, διεθνολόγοι εκτιμούν πως με τις συγκεκριμένες κινήσεις η Τουρκία δείχνει να θέλει να προετοιμάσει το έδαφος με στόχο να δικαιολογήσει μία ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της χώρας μας. Ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας είναι τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της Χουριέτ.

“Η Ελλάδα παρά τις προσκλήσεις δεν συμμετέχει σε καμία από τις συναντήσεις και τέτοιες προβοκάτσιες δείχνουν ποιος αυξάνει την ένταση, ποιος είναι ο επιθετικός και ποιος κάνει παράνομες ενέργειες. Όλα αυτά αποδεικνύουν αυτό”. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως ελληνικά αρματαγωγά αποβίβασαν στη Λέσβο και τη Σάμο συνολικά 41 τεθωρακισμένα, τα οποία παραχώρησαν οι ΗΠΑ στην χώρα μας. Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να παραδεχθούν πως οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μετά από τις παραβιάσεις που έγιναν από τα τουρκικά drones.

Ανησυχία στην Αθήνα

Ο υπουργός Άμυνας απαντώντας ουσιαστικά στον Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε με νόημα πως η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά δεν ξεχνάει. “Αυτοί που σε καθημερινή πλέον βάση μας προσβάλουν και μας προκαλούν και μας προτρέπουμε να μην ξεχάσουμε, πρέπει να πάρουν την απάντησή τους. Εμείς τους απαντάμε ότι ούτε προκαλούμε, ούτε προσβάλουμε αλλά ναι δεν ξεχνάμε”, τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ωστόσο, η πολυεπίπεδη κλιμάκωση της έντασης σε όλα τα επίπεδα ανησυχεί την Αθήνα, καθώς βλέπει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς οι σχέσεις του με την Δύση έχουν διαρραγεί λόγω των στενών του επαφών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ για πρώτη φορά βλέπει πολύ πιθανό το σενάριο να ηττηθεί στις προσεχείς εκλογές. Τα δύο αυτά γεγονότα κάνουν τον Τούρκο πρόεδρο ιδιαιτέρως απρόβλεπτο και έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα, από τη στιγμή που δείχνει να παίζει το τελευταίο του χαρτί.

Ο Νίκος Δένδιας με άρθρο του στην εφημερίδα “Κεφάλαιο”, υποστήριξε πως η απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα είναι η αποδόμηση με συγκεκριμένα στοιχεία. “Απέναντι σε “γκαιμπελικές” πρακτικές, η μόνη απάντηση είναι η προβολή της αλήθειας. Καθώς και η αποδόμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Η Ελλάδα δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο. Έχουμε υποχρέωση να μην αφήνουμε ούτε την παραμικρή αμφιβολία να πλανάται, γιατί η επανάληψη του ψεύδους, εμπεδώνεται”, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Η ευκαιρία στην Πράγα

Στην άτυπη Σύνοδο κορυφής στην Πράγα στις 7 Οκτωβρίου και στην οποία έχουν κληθεί να μετέχουν και οι υπό ένταξη χώρες ανάμεσα τους και η Τουρκία δίνεται μία ακόμη ευκαιρία στον Ταγίπ Ερντογάν να κάνει το βήμα, έτσι ώστε να “λιώσουν” οι πάγοι μεταξύ των δύο χωρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως είναι ανοιχτός να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, υπενθυμίζοντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν εκείνος που είπε το “Μητσοτάκης γιοκ”.

Η Άγκυρα δείχνει να εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο και αναζητά φόρμουλα, με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορέσει να δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίες οι αναφορές του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, που ήδη ξεκίνησε να προετοιμάζει την στροφή του Ταγίπ Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr