13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣπαραγμός στην ταφή του υποσμηναγού Τουρούτσικα

Σπαραγμός στην ταφή του υποσμηναγού Τουρούτσικα

Η ταφή του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, που έχασε τη ζωή του κατά τη συντριβή του μοιραίου Φάντομ της Πολεμικής Αεροπορίας,πραγματοποιήθηκε σήμερα, λίγο μετά τις 12:30, στο κοιμητήριο του Αγίου Ιωάννη Πικερνίου Μαντινείας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι γονείς του αδικοχαμένου πιλότου, συντετριμμένοι, δεν άντεξαν και ξέσπασαν πάνω από το φέρετρο του νεκρού γιου τους, κατά την ώρα της ταφής. Η οικογένεια έκλαιγε με λυγμούς, φωνάζοντας κατά τη στιγμή της ταφής.

Ο πατέρας του αδικοχαμένου πιλότου, την ώρα της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου φώναξε: “Είσαι ψηλά αγόρι μου, είσαι ψηλά. Και τη σημαία σου βάλανε επάνω σου. Έχεις θέα αγόρι μου, έχεις θέα. Του άρεσε η θέα. Ερχόσουν εδώ σου άρεσε. Πάρε τη θέα αγόρι μου. Πάρε τη θέα. Όλη δική σου αγόρι μου η θέα. Ψηλά είσαι κι εδώ, ψηλά. Όχι όσο ψηλά όσο θα ήθελες, αλλά ψηλά είναι. Γι’ αυτό σε έφερα εδώ. Και τη σημαία αγόρι μου σου έβαλαν πάνω. Είσαι πλήρης τώρα. Δεν σε έκοβαν στην Καλαμάτα που μου έλεγες ‘πατέρα φοβάμαι μην με κόψουν’. Δεν μου κοβόντουσαν τα χέρια”.

Σπαραγμός στην ταφή του υποσμηναγού Τουρούτσικα - "Είσαι ψηλά αγόρι μου..." [εικόνες - βίντεο]
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ

Μεταξύ άλλων, στην ταφή παραβρέθηκαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι), Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και απόστρατοι και εν ενέργεια αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΚΗΔΕΙΑ ΦΑΝΤΟΜ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ

Αφού ολοκληρώθηκε η ταφή, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας έριξε βολές στον αέρα, ενώ ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Πλήθος κόσμου, φίλοι και συγγενείς του υποσμηναγού ακολούθησαν την πομπή από τον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη, όπου νωρίτερα έλαβε χώρα η εξόδιος ακολουθία, έως το χωριό Πικέρνι για την ταφή.

ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ

Στεφάνι κατέθεσε στο μνήμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ο αρχηγός ΓΕΑ παρέδωσε το ξίφος και τη σημαία.

ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην εξόδιο ακολουθία – Σπαρακτικοί οι επικήδειοι

Νωρίτερα, η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου.

Εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας εκφωνήθηκε ο επικήδειος λόγος του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα από συμμαθητή της τάξης του.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι ο Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας υπήρξε ένας “θαυμάσιος άνθρωπος” που έδωσε τη ζωή του “υπηρετώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις”, ένα “υπόδειγμα τέκνου για τους γονείς σου”.

ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ

“Έντιμος, ευθύς, ακούραστος και ειλικρινής” τονίζεται στον επικήδειο εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας και προστίθεται: “Για αυτό, σήμερα, όλοι εμείς θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον άνθρωπο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι”.

Ο πατέρας του υποσμηναγού, Κώστας Τουρούτσικας, είπε, μεταξύ άλλων, ότι “ο Μάριος είχε πετύχει κάτι πολύ δύσκολο. Είχε εκμηδενίσει το εγώ του. Το είχε σβήσει από το λεξιλόγιό του. Μόνο το εσείς υπήρχε. Δεν συνέκρινε την Ελλάδα με καμία άλλη χώρα στον κόσμο”.

Πατέρα, η Ελλάδα δεν μου χρωστάει. Εγώ μόνο χρωστάω στην Ελλάδα“, έλεγε στον πατέρα του ο Μάριος-Μιχαήλ, όπως ανέφερε ο πατέρας του. “Πιστεύω ότι το χρέος του το πλήρωσε. Πέθανε νωρίς αλλά γεμάτος Ελλάδα”, κατέληξε ο κ. Τουρούτσικας.

ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ

Η μητέρα του υποσμηναγού, Σταυρούλα, συγκλονισμένη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον επικήδειο λόγο της: “Έγινες ο Ίκαρος της καρδιάς μας. Η Ελλάδα βλέπει το πρόσωπό σου και φωνάζει αθάνατος”.

“Μάριε, αγόρι μου, γλυκό αστέρι της ψυχής μου […] Υπήρξες το καλύτερο παιδί για τους γονείς σου, ο καλύτερος εγγονός για τους παππούδες σου, ο καλύτερος σύντροφος για την κοπέλα σου, τη Ζωή μας. Ησουν ο γιος που θα ήθελε κάθε μάνα στην αγκαλιά της. Έγινες ο ήρωας μας. Για μένα ησουν είσαι και θα εισαι το παιδί μου, ο άγγελός μου που τόσο θαύμαζα και θα θυμάμαι πάντα πόσο περήφανη με έχεις κάνει”, είπε, με τρεμάμενη φωνή η μητέρα του.

“Ο γιος μου ήταν ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας. Πέθανε υπέρ πατρίδος, Αθάνατος”, έκλεισε με λυγμούς τον συγκλονιστικό επικήδειό της με λυγμούς και αφιέρωσε δύο στίχους στον Μάριο και τον Στάθη:

“Ο αετός πεθαίνει στον αέρα ελεύθερος και δυνατός, ελεύθερος και δυνατός”.

Λιποθύμησε μετά την εξόδιο ακολουθία η μητέρα του υποσμηναγού Τουρούτσικα

Δεν άντεξε την ένταση, η μητέρα του αδικοχαμένου υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα και λιποθύμησε μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας του γιου της, έξω από τον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη.

Φορτισμένη και από τον σπαρακτικό επικήδειό της, δεν άντεξε τη συγκίνηση και έπεσε στον δρόμο, με τους συγγενείς να της δίνουν τις πρώτες βοήθειες.

https://youtube.com/watch?v=j8lN21lbsqw%3Frel%3D0

Εικόνες από την κηδεία του 29χρονου πιλότου:

ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
κηδεια φαντομ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
κηδεια φαντομ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
ΦΑΝΤΟΜ ΚΗΔΕΙΑ
κηδεια φαντομ

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr