13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣοβαρή πρόκληση: Τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να ''τυφλώσει'' Super Puma

Σοβαρή πρόκληση: Τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να ”τυφλώσει” Super Puma

Ήθελαν να εκδικηθούν για την ”Kemal Reis”

Σκάφος το οποίο μετέφερε παράνομους μετανάστες στα νησιά μας, άρχισε να βυθίζεται σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων δυτικά της Χάλης.

Στο πλοίο (αγνώστων στοιχείων) επέβαιναν 80 περίπου άτομα. Στο σημείο εσπευσε πλωτό του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Ρόδου μαζί με δύτες, ενώ ελικόπτερο Σούπερ Πούμα συνδράμει την διαδικασία διάσωσης.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες όμως, σημειώθηκαν δύο σοβαρά περιστατικά από τους Τούρκους.

Αρχικά τουρκική ακταιωρός με προβολείς, ακτίνες λέιζερ αλλά και δημιουργώντας θόρυβο προσπάθησε να «τυφλώσει» ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό που είχε τραυματιστεί. Ο ναυτικός είναι μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφους που βοηθούσε στη διάσωση μεταναστών στο σημείο.

Στη συνέχεια έγινε και προσπάθεια από τουρκική ακταιωρό να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Το διπλό επεισόδιο αξιολογείται ως σοβαρό και ως προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της. 

Επίσης οι Τούρκοι ήθελαν να εκδικηθούν και για το περιστατικό με την ”Kemal Reis” και όπως σας είχε αναφέρει το Πενταπόσταγμα εδώ και ημέρες, η Άγκυρα έψαχνε για εκδίκηση. 

Ταυτόχρονα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν ασκήσεις μέσα στη μεγάλη περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που έχουν δεσμεύσει με NAVTEX, αναγκάζοντας το Ορούτς Ρέις και την συνοδεία του να αποχωρήσουν. Υπενθυμίζεται ότι με εντολή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στην άσκηση συμμετέχουν φρεγάτες, υποβρύχια, αεροσκάφη και δυνάμεις της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Αν και είναι νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη, τα δεδομένα της στιγμής δείχνουν ότι το Ορούτς Ρέις κατευθύνεται προς το λιμάνι της Αττάλειας. 

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr