13.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΟΑ: Αλλάζουν από σήμερα οι ώρες κοινής ησυχίας και κλείνει η θέρμανση

ΣΟΑ: Αλλάζουν από σήμερα οι ώρες κοινής ησυχίας και κλείνει η θέρμανση

Στη ζώνη της θερινής ώρας μπήκαμε από τα ξημερώματα της Κυριακής, 31ης Μαρτίου, γυρνώντας — όπως κάθε χρόνο— τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά. Έτσι από εχθές τις 3 π.μ. μεταπηδήσαμε στις 4 π.μ., με τη θερινή περίοδο να διαρκεί από σήμερα, Δευτέρα 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, έχοντας επίσημα πλέον μπει στην θερινή περίοδο, από σήμερα τίθενται σε ισχύ και οι νέες ώρες κοινής ησυχίας, η παραβίαση των οποίων μπορεί να επιφέρει σοβαρές ποινές σε βαθμό πταίσματος. Συνεπώς, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην Αστυνομία για βεβαίωση της παράβασης, καθώς και να υποβάλλουν Έγκληση σε βάρος των παραβατών.

Όπως ορίζει η Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996, οι νέες ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.

Τι απαγορεύεται κατά τις ώρες της κοινής ησυχίας

Κατά τις ώρες κοινής ησυχίας απαγορεύονται οι εξής δραστηριότητες:

  • Εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
  • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
  • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
  • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
  • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
  • Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.