13.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΣΞ: Μεγάλο ενδιαφέρον στελεχών για το ΕΤΑΚ

ΣΞ: Μεγάλο ενδιαφέρον στελεχών για το ΕΤΑΚ

(Φωτό αρχείου)

Του Ηλία Προύφα

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από στελέχη του Στρατού Ξηράς, για μετάθεση – τοποθέτηση στο Ειδικό Τάγμα Αντιμετώπισης Καταστροφών της νεοσύστατης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών
Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ).

Αποστολή του ΕΤΑΚ είναι η παροχή Γενικής Υποστήριξης Μηχανικού. Έχει τη δυνατότητα υλοποίησης σχεδίων εκτάκτων αναγκών, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, διάσωσης, κατασκευής έργων και αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές– εγκαταστάσεις, συντήρησης – διατήρησης ανοικτών δρομολογίων, εκτέλεσης εργασιών πρόληψης καταστροφών (αντιπυρικές ζώνες, αντιπλημμυρικά έργα, κλπ).

Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) αποτελεί οργανικό τμήμα του Τάγματος με αποστολή την αντιμετώπιση φυσικών – τεχνολογικών καταστροφών , την έρευνα, τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό προσωπικού που κινδυνεύει. Το τμήμα μπορεί να ενεργεί αυτόνομα ή επικουρικά να συνδράμει το έργο των άλλων υπηρεσιών (στρατιωτικών-πολιτικών). Επανδρώνεται με νέες ειδικότητες ΕΠΟΠ, όπως Σκαπανείς – Διασώστες, Συνοδούς Σκύλων Διάσωσης, Σκαπανείς-Πυροσβέστες και Νοσοκόμους – Διασώστες. Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε συνεργασία με άλλους φορείς (Ερυθρός Σταυρός, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Νοσοκομεία).

Ήδη η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων όπως μαθαίνουμε στο kranosgr.com έχει λήξει και απομένει να ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα από το ΓΕΣ (εξέταση δικαιολογητικώ) για την ανακοίνωση των ονομάτων.

Αν και δεν ακόμη καθοριστεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι επιλεγούν θα τοποθετηθούν κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λαμία.