13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣκηνικό Ιμίων με την Ψέριμο! Τουρκικά ΜΜΕ: Άσχημη πρόκληση από την Ελλάδα,...

Σκηνικό Ιμίων με την Ψέριμο! Τουρκικά ΜΜΕ: Άσχημη πρόκληση από την Ελλάδα, φυτεύουν σημαίες σε κάθε βράχο

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η εκστρατεία για την τοποθέτηση σημαίας στους βράχους κοντά στις βραχονησίδες των Ιμίων στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού, στην Ελλάδα, και κοντά στην Ψέριμος, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ, σε μια ακόμα προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης.

Από τον περασμένο Ιανουάριο έχουμε γράψει πως με αφορμή τη αποστολή στρατιώτη Ιατρού στην Ψέριμο η Άγκυρα δηλώνει: ”Ελληνικά πυροβόλα/πολυβόλα στοχεύουν την Τουρκία”.

Από τον Ιούνιο έχει δημιουργηθεί σκηνικό Ιμίων στην Ψέριμο, με Τούρκους δημοσιογράφους να “κατασκοπεύουν” το νησί.

Και ενώ μας κατηγορούν για Ψέριμο οι Τούρκοι, λίγα μίλια μακριά στο νησάκι Τσαβούς έχουν στρατιωτική εγκατάσταση με ραντάρ επιφανείας.

«Δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε να χτιστεί το νησί των κατσικιών από τους Έλληνες, για να τοποθετήν σημαίες σε αυτούς τους βράχους και το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων θα πρέπει να εκδώσει επειγόντως ένα σημείωμα και να διασφαλίσει ότι αυτές οι σημαίες θα κατέβουν», είπε ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Ümit Yalım.

Οι κάτοικοι της πόλης άρχισαν να χτίζουν ένα παρατηρητήριο καρφώνοντας ελληνικές σημαίες στα βράχια στην τουρκική πλευρά της Ψέριμου, που απέχει 4 μίλια από την περιοχή Turgutreis της συνοικίας Muğla της Αλικαρνασσού, συνεχίζει προκλητικά το τουρκικό μέσο.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος kalymnosnews.gr ανακοίνωσε στις ειδήσεις του ότι οι κάτοικοι της Ψερίμου ξεκίνησαν εκστρατεία για να γεμίσουν τα βράχια του νησιού με ελληνικές σημαίες στην επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από 15 ημέρες. Ο καπετάν Μιχάλης Αρβίθης, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας, ανακοίνωσε ότι με τη βοήθεια του Γιάννη Ανατολίτη και του Μάικ Μαύρου, που είναι μόνιμοι κάτοικοι στο νησί, φυτεύτηκαν ελληνικές σημαίες στους τσιμεντόλιθους που χτίστηκαν ως παρατηρητήριο άγριων πουλιών, σκαρφαλώνοντας στους βράχους στη βόρεια πλευρά της Ψερίμου, από την οποία διακρίνονται όλα τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή, επισημαίνεται στο sozcu.com.tr.

«Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Ελλάδα δικαιολογείται στη διεθνή σκηνή για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα νησιά και τους βράχους που είναι δικά μας σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και θέλει να φανεί λέγοντας ότι εδώ υπάρχει ελληνική σημαία. Η καλύτερη απάντηση πρέπει να δοθεί σε όσους δείχνουν την ελληνική σημαία στους βράχους που ανήκουν στην Τουρκία»πρόσθεσε ο Yalım.

Η Ψέριμος βρίσκεται βόρεια της Κω και νοτιοανατολικά της Καλύμνου. Η επιφάνεια του νησιού είναι 14,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα με μέγιστο υψόμετρο 268 μέτρα. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης υπάγεται στον δήμο Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 80 κατοίκους. Ως οικισμός είναι αναγνωρισμένος από το 1948,  με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου. Το νησί έχει πολλούς χαμηλούς λόφους και μικρές κοιλάδες με άφθονα ελαιόδεντρα.

Το βόρειο άκρο του νησιού ονομάζεται «Άκρα Βασιλική», ενώ το νοτιότερο άκρο «Άκρα Ρούσσα». Μεταξύ των παραπάνω επί της ανατολικής πλευράς του νησιού σχηματίζεται κόλπωση, όπου ο όρμος Βασιλική.

Στη δυτική ακτή βρίσκεται ο όρμος Ψερίμου στο μυχό του οποίου υπάρχει το ομώνυμο χωριό. Περίπου 2 μίλια βορειότερα του όρμου Ψερίμου είναι το βορειοδυτικό άκρο της νησιού που λέγεται Άκρα Κοράκι (ή Ακρωτήριο Κοράκι), από το οποίο σε απόσταση 6 στάδια νοτιοδυτικά βρίσκεται η βραχονησίδα Πλάτη ή Πλατύ.

 

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr