13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Tί συμβαίνει με τις μεταθέσεις των στρατιωτικών που εκλέγονται στην τοπική...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Tί συμβαίνει με τις μεταθέσεις των στρατιωτικών που εκλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση; Άρθρο του Δικηγόρου Αθανάσιου Η. Λεοντάρη

Tί συμβαίνει με τις μεταθέσεις των στρατιωτικών που εκλέγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Αθανάσιος-Αντώνιος Λεοντάρης
Δικηγόρος-Νομικός Σύμβουλος
                Με τον Ν. 4609/2019 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 3 Μαΐου 2019 ρυθμίζονται διάφορα θέματα των στρατιωτικών. Ένα από τα ζητήματα αυτά, είναι και το θέμα των ειδικών αδειών στρατιωτικών που εκλέγονται στην αυτοδιοίκηση καθώς και το θέμα της μετάθεσης στρατιωτικών που εκλέγονται στην αυτοδιοίκηση.

                Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 14 παρ. 1 του Ν. 4609/2019 αναφέρεται πως εφαρμόζεται και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων το άρθρο 93 παρ.7 του Ν.3852/2010 (Νόμος «Καλλικράτη»).
                Τί λέει όμως το επίμαχο άρθρο και παράγραφο στο οποίο παραπέμπει ο νέος νόμος;
«Δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν, εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων ή εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται εκτός των διοικητικών ορίων του δήμου στον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι υπάλληλοι αυτοί, εφόσον υπηρετούν στα διοικητικά όρια άλλου δήμου μετά από αίτηση τους μετατίθενται ή αποσπώνται εκεί όπου έχουν εκλεγεί. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία ή θέση, μετατίθενται ή αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμο όπου εξελέγησαν. Για τους υπηρετούντες σε παραμεθόριες περιοχές η παρούσα διάταξη έχει ισχύ μόνο για μετάθεση ή απόσπαση αποκλειστικά σε άλλη παραμεθόρια περιοχή

                Αν παρατηρήσει κανείς το τελευταίο εδάφιο αντιλαμβάνεται πως το δικαίωμα μετάθεσης σε περίπτωση εκλογής στην τοπική αυτοδιοίκηση εφαρμόζεται ως εξής:
·         Εάν το στέλεχος υπηρετεί στην παραμεθόριο για να λάβει αυτό το ωφέλημα θα πρέπει να έχει εκλεγεί σε περιοχή της παραμεθορίου.
·         Εάν το στέλεχος υπηρετεί σε περιοχή που δεν θεωρείται παραμεθόριος μπορεί να λάβει αυτό το ωφέλημα σε κάθε περίπτωση.

Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί σαφώς πως θα εφαρμόσουν τα γενικά επιτελεία αυτήν την διάταξη νόμου, καθώς με την αποστολή του σχετικού νομοθετήματος στις μονάδες δημιουργήθηκε σύγχυση στα στελέχη. Και τούτο διότι ενδεχομένως να πιστεύουν πως θα έχουν το δικαίωμα μετάθεσης στον τόπο εκλογής τους όπου και αν είναι αυτός.
Αυτή η διευκρίνηση είναι μείζονος σημασίας για τα στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο και θέτουν υποψηφιότητα σε περιοχές της που δεν θεωρούνται κατά τις κείμενες διατάξεις «παραμεθόριες».
Ως εκ τούτου, θα ήταν χρήσιμο να δοθεί από τις αρμόδιες αρχές η διευκρίνιση αυτή για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις στα στελέχη και καταλήξουμε τον Σεπτέμβρη να μην ικανοποιούνται αιτήματα μεταθέσεων για τους νεοεκλεγέντες.


Αθανάσιος-Αντώνιος Η. Λεοντάρης
Δικηγόρος-Νομικός Σύμβουλος
Tηλ.Γραφείου: 231 231 7260
Fax: 231 231 5192
Κινητό: 697 944 2145
Ερμού 3, Θεσσαλονίκη, 54625