13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣε νευρική κρίση η Άγκυρα μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Μπαράζ...

Σε νευρική κρίση η Άγκυρα μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Μπαράζ προκλήσεων – Φόβοι για θερμό καλοκαίρι

Με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου η Άγκυρα εξακολουθεί να αντιδρά στην αποδοχή που είχε από την Αμερικανική κυβέρνηση η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Το σημείο που επέλεξε αυτή την φορά η Τουρκία για να προκαλέσει ένταση δεν ήταν τυχαίο καθώς η σημαντική αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η μετατροπή του σε βάση των ΗΠΑ, έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τον Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε η παρουσία των Αμερικανικών δυνάμεων λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα συμβάλει αποτρεπτικά ώστε η Άγκυρα να μην επαναλάβει τα επεισόδια που έγιναν στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2020.

Η Αθήνα δεν αλλάζει στρατηγική. Η κυβέρνηση να ενισχύει διαρκώς την αμυντική της θωράκιση της χώρας σε όλα τα μέτωπα ενώ παράλληλα διεθνοποιεί το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, όπως έπραξε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ και την ίδια στάση θα κρατήσει στο τέλος του μήνα στην Σύνοδο Κορυφής. Επίσης δεν ακολουθεί την Άγκυρα στο παιχνίδι των εμπρηστικών δηλώσεων, ωστόσο είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στην γειτονική χώρα να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία. “Σε όλες τις προκλήσεις της Τουρκίας αντιδρούμε πάντα ψύχραιμα, αποφασιστικά, αποτελεσματικά και η θέση μας εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το υπουργείο Εξωτερικών μετά από την πρωτοφανή παραβίαση από τα τουρκικά μαχητικά τα οποία έφτασαν σε απόσταση 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη δεν έμεινε μόνο στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον τούρκο πρέσβη, αλλά προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν η Ε.Ε, το ΝΑΤΟ αλλά και ο ΟΗΕ.

“Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ανησυχία για θερμό καλοκαίρι

Η Τουρκία η οποία δείχνει να έχει εγκλωβιστεί στην στρατηγική της ουδετερότητας που θέλησε να παίξει στο Ουκρανικό, έτσι ώστε να μην έρθει σε αντιπαράθεση με την Μόσχα, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να θέσει βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, παίρνοντας ουσιαστικά το μέρος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία σε Ε.Ε. και ΗΠΑ με τον Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί να “παζαρέψει” την στάση του αυτή ζητώντας ανταλλάγματα από την Δύση. Όλα πάντως θα κριθούν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Μαδρίτη τον Ιούνιο παρουσία και του Τζο Μπάιντεν.

Αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και δεν αποκλείουν ένα “θερμό” καλοκαίρι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάτι που ήδη αρχίζει να φαίνεται από τις συνεχείς παραβιάσεις και την ρητορική που ακολουθεί η Άγκυρα το τελευταίο διάστημα. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να βγάλει το νέο του γεωτρύπανο για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ εκτιμούν πως η γειτονική χώρα θα επιχειρήσει να στρέψει τα βέλη της προς την Κύπρο έτσι ώστε να προκαλέσει νέα εστία έντασης στην περιοχή.

Άγκυρα: Απαντάμε στις προκλήσεις

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του επέρριψε όλες τις ευθύνες των προκλήσεων στην χώρα μας. Έφτασε στο σημείο μάλιστα να υποστηρίξει πως τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ήταν εκείνα που ξεκίνησαν τις παραβιάσεις και η Άγκυρα απάντησε στην συγκεκριμένη πρόκληση. “Η Ελλάδα προσπαθεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει μία αντίληψη εναντίον της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη, χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες”.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η γειτονική χώρα ακολουθεί την συγκεκριμένη στρατηγική αλλά πλέον οι ισχυρισμοί τους δεν δείχνουν την ίδια δυναμική που είχαν στο παρελθόν. Η Άγκυρα κάνει λόγο για αβάσιμους χαρακτηρισμούς από την πλευρά της Αθήνας και καλεί την χώρα μας να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr