13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣε διαφορετική ρότα Αποστολάκης και Τσίπρας - Γιατί ο ναύαρχος "άδειασε" τον...

Σε διαφορετική ρότα Αποστολάκης και Τσίπρας – Γιατί ο ναύαρχος “άδειασε” τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Στην πρώτη του συνέντευξη, 40 ημέρες μετά το “μπάχαλο” που προκάλεσε στον πρόσφατο ανασχηματισμό καθώς υπέκυψε στις ασφυκτικές πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη στον Αλέξη Τσίπρα.

Δύο 24ωρα μετά την καταψήφιση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας από την αξιωματική αντιπολίτευση ο σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε υπέρ της αγοράς των Rafale και των φρεγατών Belharra.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης γνώριζε από την πρώτη στιγμή, καθώς πέρασε πολλά χρόνια από διάφορες θέσεις στο υπουργείο Άμυνας, πως ήταν μια εισήγηση των ενόπλων δυνάμεων με την οποία συμφώνησε και υλοποίησε η κυβέρνηση.

Παράλληλα όμως ήξερε πολύ καλά ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ αλλά και ως υπουργός Άμυνας επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τις κινήσεις που είχαν γίνει για την αγορά φρεγατών, την οποία τώρα που έφερε σε πέρας η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να την ψηφίσει.

Η θετική στάση του Ναυάρχου απέναντι στην κυβερνητική κίνηση, προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου που μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση. Οι απόψεις του Ευάγγελου Αποστολάκη έχουν βαρύνουσα σημασία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς δεν είναι απλώς ένας πρώην υπουργός Άμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή.

Μιλώντας στη “Βραδυνή της Κυριακής” ο Ευάγγελος Αποστολάκης χαρακτήρισε “ιδανική” την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού και της αεράμυνας της χώρας.

“Η επιλογή είναι η καλύτερη δυνατή. Το πλοίο είναι εξαιρετικό και αυτό είχε επιλέγει και από εμάς” σημειώνει τονίζοντας πως “το Πολεμικό Ναυτικό μπαίνει σε μία νέα εποχή στον τομέα των αεροναυτικών επιχειρήσεων”.

Ωστόσο τα όσα υποστήριξε ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είπε ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη στη βουλή που τάχθηκε κατά της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία. “Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε” είχε πει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αλλάζει δόγμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του την δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί. “Ο κ. Μητσοτάκης ψωνίζει φρεγάτες σαν να ψωνίζει γραβάτες” είχε πει απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Γιατί ο Αποστολάκης “άδειασε” τον Τσίπρα

Αποκαλύψεις Αποστολάκη: Παραλίγο νέα Ίμια στο Αιγαίο

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν πως οι λόγοι που οδήγησαν το Ευάγγελο Αποστολάκη να πάρει δημόσια και ξεκάθαρες αποστάσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν να κάνουν τόσο με τις πιέσεις που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να πάρει πίσω τη δέσμευση που είχε δώσει στον πρωθυπουργό για την υπουργοποίησή του, όσο και για τις αναφορές του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν πως ο Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν υπασπιστής των δύο υπουργών Άμυνας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ο συνδετικός κρίκος του ΓΕΝ με το υπουργείο εκείνη την περίοδο. Είχε ουσιαστικά κομβική θέση και ήταν ένας από τους συνεργάτες του Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει χαρακτηριστικά: “Δεν έχουμε αλήθεια διδαχθεί τίποτα από τη κρίση που μας οδήγησε στα μνημόνια; Ξαναγυρίσαμε ξαφνικά μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας και εθνικής περιπέτειας στη χρυσή δεκαετία του 2000; Στην εποχή του Άκη και του Γιάννου;”.

Ωστόσο στην συζήτηση στη βουλή την προηγούμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να επαναλάβει την αναφορά του στα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν το έπραξε καθώς υπήρξε δυσφορία από αρκετούς πασοκογενείς που έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύννεφα στις σχέσεις Τσίπρα – Αποστολάκη

Τσίπρας

Εκτός όμως από την αντίθετη άποψη που εξέφρασε ο Ευάγγελος Αποστολάκης για την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα, ο ναύαρχος στη συνέντευξή του στη “Βραδυνή της Κυριακής” απέφυγε να απαντήσει αν στις ερχόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός αυτό πυροδότησε σενάρια περί άσχημου κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο αντρών μετά τα όσα συνέβησαν μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό αλλά και για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καταψήφισε την ελληνογαλλική συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές του 2019 ο Ευάγγελος Αποστολάκης έμεινε την τελευταία στιγμή εκτός του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποφασίστηκε να παραμείνει στη θέση του υπουργού Άμυνας λόγω των τουρκικών προκλήσεων που υπήρχαν εκείνη την περίοδο. Μία κίνηση η οποία έβγαλε τον Αλέξη Τσίπρα από την δύσκολη θέση καθώς τις τρεις πρώτες θέσεις είχαν “κλειδώσει” ο Βασίλης Βασιλικός, η Εφη Αχτσιόγλου και ο Πάνος Σκουρλέτης.