13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣενάρια για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στις ηλικίες 50 - 59 ετών

Σενάρια για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στις ηλικίες 50 – 59 ετών

Την στιγμή που η κυβέρνηση περιμένει να δει το πως θα εξελιχθεί η πορεία της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, επιμένουν τα σενάρια περί επέκτασης του συγκεκριμένου μέτρου και για την ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 ετών. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού της συγκεκριμένης κατηγορίας που δεν ξεπερνούν το 60% κάνουν τους ειδικούς να το σκέφτονται, ενώ αρκετοί υπουργοί με δημόσιες τοποθετήσεις τους αφήνουν ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο Μαξίμου τονίζουν πως το μόνο που συζητείται είναι η πορεία των εμβολιασμών και η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων. Άλλωστε είναι πολύ νωρίς ακόμα να ληφθούν άλλες αποφάσεις από την στιγμή που δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα μία εβδομάδα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την εικόνα των σκληρών δεικτών (εισαγωγές, διασωληνωμένοι και θύματα) που βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα αλλά και το πως θα εξελιχθεί η μετάλλαξη “Όμικρον”. Στην περίπτωση που η έξαρση της πανδημίας δεν υποχωρήσει τότε θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν να περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.

Τη Δευτέρα τα δωρεάν self-test

Από τη Δευτέρα θα μπορούν οι πολίτες να παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία δωρεάν τα self – testπροκειμένου να υπάρξει καλύτερος έλεγχος της διασποράς της νόσου την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιάς. Το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό αλλά όπως σημειώνουν οι ειδικοί χρειάζεται να γίνει καθώς εκείνες τις ημέρες αυξάνεται σημαντικά η κινητικότητα και ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερους συνανθρώπους μας.

Συγκεκριμένα, από τις 6/12/2021 έως τις 12/12/2021 όλοι οι ενήλικες πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα (1) self test από τα φαρμακεία της χώρας. Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί το διάστημα 3/1/2022-7/1/2022.