13.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΑΣΜΥ: Αυξήστε τους μισθούς των στρατιωτικών...

ΣΑΣΜΥ: Αυξήστε τους μισθούς των στρατιωτικών…

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ (Σ.Α.Σ.Μ.Υ) Νόμιμα αναγνωρισμένο σωματείο με την υπ’ αριθ. 7/27-3-2018 διάταξη Εκούσιας δικαιοδοσίας του Ειρηνοδικείου Τρικάλων, καταχωρημένο στα βιβλία σωματείων του αυτού δικαστηρίου με αριθμό μητρώου 1602/2018. Ηλεκτρονική διεύθυνση:http://www.sasmy.gr/ Εmail                               :[email protected] ΟμάδαFace book            : https://web.facebook.com/groups/

Αρ. Πρωτ. : 41/2023

                                                                        Τρίκαλα, 01 Δεκ 23

ΠΡΟΣ : Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Δένδια   

ΚΟΙΝ. : Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη,

Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιο Οικονόμου

              Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών         

             Υποθέσεων,  Μέλη ΣΑΣΜΥ, ΜΜΕ – Στρατιωτικοί συντάκτες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΑΣΜΥ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο ΣΑΣΜΥ( Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) έχοντας επίγνωση των προβλημάτων που ταλανίζουν τα μέλη του τα οποία καθημερινά «ματώνουν» στον στίβο των ασκήσεων, αποφάσισε να σας αποστείλει το παρόν δελτίο τύπου ώστε να σας επισημάνει ότι στα μέλη μας ο σεβασμός για την πατρίδα και η αφοσίωση στο έργο που επιτελούν αποτελεί μια πραγματικότητα.

Όμως τα μέλη μας και οι οικογένειές τους καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις που πολλές φορές περνούν απαρατήρητες. Εκεί κρύβονται οι αγώνες των Ελλήνων στρατιωτών και των οικογενειών τους, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις που περιλαμβάνουν οικονομικές δυσκολίες αλλά και άδικες πρακτικές.

ΑντιμετώπισηΥγείας, Κατανομής Μερισμάτων, Οικονομικές απολαβές , Επιδότηση Ενοικίου:

Ο  αγώνας τους επεκτείνεται στον τομέα της υγείας και των οικονομικών, με διακρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Σημεία Προς Δράση:

  1. Υγειονομική Στήριξη: Καθιέρωση προγραμμάτων για την προσιτή πρόσβαση των στρατιωτικών και των οικογενειών τους σε ειδικές θεραπείες όσων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, εξασφαλίζοντας ουσιαστική φροντίδα χωρίς οικονομικά εμπόδια. Ενίσχυση των περιφερειακών στρατιωτικών νοσοκομείων με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ώστε να μην απαιτείται τα στελέχη να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα ακόμη και βασικές εξετάσεις. Παροχή του δικαιώματος επιλογής ιατρού για την πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας μέσα από μια δεξαμενή συμβεβλημένων με το ταμείο μας ιατρών σε εναρμόνιση αυτών που ισχύει για τα μέλη των οικογενειών.
  2. Δίκαιη Κατανομή Μερισμάτων: Δημιουργία διαφανούς συστήματος για την ισότιμη κατανομή των μερισμάτων στο μετοχικό ταμείο του στρατού, αποφεύγοντας τις ανισότητες. Διασφάλιση ορθολογικής κατανομής των πόρων του μετοχικού ταμείου, προβλέποντας μέτρα με βάση αναλογιστικές μελέτες.
  3. Αναβάθμιση Μισθών: Εξέταση νέου μισθολογίου με αυξήσεις τουλάχιστον 15%, με έμφαση στους νεοεισερχόμενους υπαξιωματικούς ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ από τις αρχές του χρόνου πληρώσαμε ακριβότερα τον Οκτώβριο του 2023 (53) προϊόντα, με τις αυξήσεις να φτάνουν έως 36% (στο ελαιόλαδο) ενώ σε άλλα βασικά είδη διατροφής, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά. Μόνο στη διάρκεια του δεκάμηνου, τα νωπά φρούτα (28,41%), τα αναψυκτικά (13,72%), τα δημητριακά για πρωινό 10,83%, το ρύζι (6,15%) και το χοιρινό κρέας 9,63%.

Το κόστος στέγασης που αποτελεί «μόνιμο αγκάθι» για τα μέλη μας , μόνο την τελευταία διετία αυξήθηκε άνω του 35% με μελέτες να δείχνουν ότι τα νοικοκυριά αναγκάζονται να διαθέτουν πλέον περίπου το 40-50% του μηνιαίου οικογενειακού προϋπολογισμού  μόνο για  την διατήρηση του σπιτιού.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν παρουσιασθεί οι αυξήσεις μισθών δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τις αυξήσεις των προϊόντων, των ενοικίων και των παρεχόμενων υπηρεσιών

  • Παροχή Επιδομάτων: Επαναφορά επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, ενίσχυση ενοικίου, και εκμετάλλευση ευρωπαϊκών  κονδυλίων για κατασκευή νέων κατοικιών.

Ενιαίο  Σύστημα Βαθμολογικής εξέλιξης για όλους τους απόφοιτους ΣΜΥ, Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών, νομοθέτηση δίκαιου συστήματος μοριοδότησης :

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της δικαιοσύνης στη βαθμολογική εξέλιξη των στρατιωτικών, προτείνουμε τα ακόλουθα:

  1. Ενιαίο Σύστημα Βαθμολογικής εξέλιξης ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησης: Καθιέρωση ενιαίου συστήματος βαθμολογικής εξέλιξης , εξαλείφοντας τις διακρίσεις και προάγοντας τη δικαιοσύνη στη βαθμολογική πορεία των αποφοίτων ΣΜΥ που θα βάζει τέλος στην εσωστρέφεια και στις συνεχείς διεκδικήσεις.
  2. Επαναφορά του αποστρατευτικού βαθμού του συνταγματάρχη όπως ίσχυε στον Ν.2439/96 χωρίς προαπαιτούμενα για όλους τους αποφοίτους ΣΜΥ, ανεξαρτήτως έτους αποφοίτησης, εξαλείφοντας τη διαίρεση σε κατηγορίες.
  3. Αναπροσαρμογή του κόστους Αναγνώρισης Προϋπηρεσίας της παρ. 4 του άρθρου 22, Ν.3865/10: Εξισορρόπηση της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας, αναπροσαρμόζοντας τις διατάξεις για συνέπεια και δικαιοσύνη με καταβολή του 6,67%  για την αναγνώριση της τριετίας διότι στην εν λόγω κατηγορία προσωπικού επήλθε βίαιη μετάβαση στο νέο πλαίσιο συνταξιοδότησης.
  4. Σταθερό Δεκαετές Πλαίσιο υπολογισμού των Μορίων για τον ορισμό μετάθεσης : Διατήρηση σταθερού πλαισίου υπολογισμού μορίων τουλάχιστον για μια δεκαετία, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα και το δικαίωμα προγραμματισμού του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρχή φόρμας

Αναβάθμιση της ΣΜΥ :

Οι αξίες και ο ρόλος της Στρατιωτικής Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών απαιτούν ουσιαστική αναβάθμιση, περιλαμβάνοντας την ένταξή της στην ανώτατη βαθμίδα της εκπαίδευσης, αντιστοιχώντας την με τα  τριετούς φοίτησης ιδιωτικά κολέγια για τα οποία η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την « Διακήρυξη της Μπολόνια», όπως έχει εξελιχθεί και διαμορφωθεί ως σήμερα. Εκεί ορίζεται ότι ο βασικός προπτυχιακός πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών (bachelor) θα χορηγείται ύστερα από σπουδές διάρκειας 3 ετών.

Συνεπεία όλων αυτών πρέπει και η αναβάθμιση της ΣΜΥ(που είναι τριετούς φοίτησης) να γίνει το συντομότερο, με αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών, την πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού κ.τλ

Επίσης η βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων πρέπει να είναι ανάλογη του πραγματικού και νομικά κατοχυρωμένου μορφωτικού τους επιπέδου.

Πρόταση για Εξορθολογισμό των Αμοιβών των Σπουδαστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, παρατηρείται σαφής ανισότητα στις απολαβές μεταξύ των σπουδαστών των Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων και των σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η ανισότητα και να επιτευχθεί ένας εξορθολογισμός των αμοιβών των μαθητών των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών, προτείνουμε τη λήψη των παρακάτω μέτρων:

  1. Εξίσωση των Απολαβών: Καθορισμός νέου, ισότιμου συστήματος αμοιβών για τους σπουδαστές των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών, έτσι ώστε να πλησιάζουν περισσότερο σε αυτές των σπουδαστών των Σωμάτων Ασφαλείας.
  2. Διαφάνεια και Δικαιοσύνη: Εξασφάλιση διαφάνειας στη διαδικασία καθορισμού των αμοιβών και διασφάλιση δικαιοσύνης χωρίς διακρίσεις μεταξύ των διαφόρων σχολών.
  3. Άμεση Εφαρμογή: Εφαρμογή των νέων αμοιβών το συντομότερο δυνατόν, ενσωματώνοντας τις εν λόγω αλλαγές στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
  4. Ευαισθητοποίηση και Συνεννόηση: Ενημέρωση και συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς(Υπουργείο Οικονομικών) για τους λόγους και τα οφέλη αυτών των αλλαγών.

Αυτές οι προτάσεις έχουν ως στόχο την προώθηση της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης μεταξύ των σπουδαστών στις Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών, δημιουργώντας ένα ουσιαστικό και ισότιμο περιβάλλον για την επαγγελματική τους εξέλιξη από τα πρώτα τους κιόλας βήματα. 

Στον αγώνα για δικαιοσύνη και στήριξη, η φωνή των μελών μας στρατιωτών αποφοίτων ΣΜΥ διαπραγματεύεται με την ελπίδα ότι η πατρίδα θα αναγνωρίσει τη θυσία τους, προσφέροντας τους αξίζουσα στήριξη και εκτίμηση.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας προτρέπουμε να λάβετε υπόψη τις προτάσεις μας ως έναν πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο βελτίωσης των συνθηκών ζωής και εργασίας των Μελών μας, δίνοντας έμφαση για δικαιοσύνη και στήριξη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

-Ο- Πρόεδρος     Ευάγγελος Στέφος 6936504322-Ο- Γεν. Γραμματέας            Γεώργιος Κυλινδρής 6937319540