13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠ.Ο.Ε.Σ. προς Χατζηδάκη - Οι στρατιωτικοί δεν ενδιαφέρονται για συνδικαλιστικές άδειες. Λύστε...

Π.Ο.Ε.Σ. προς Χατζηδάκη – Οι στρατιωτικοί δεν ενδιαφέρονται για συνδικαλιστικές άδειες. Λύστε τώρα το θέμα της πενταετίας. Τολμήστε το.

Με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά θέματα, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) με έγγραφό της προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, αφού του γνωρίζει ότι οι στρατιωτικοί δεν ενδιαφέρονται ούτε για συνδικαλιστικές άδειες, ούτε για ηλεκτρονικής πλατφόρμες ή μητρώα των σωματείων τους, του υπενθμίζει αυτό που πολλές φορές το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως απάντηση σε ερωτήματα βουλευτών, διαλαλεί, ότι τα ασφαλιστικά θέματα επιλύονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Του υπενθυμίζει δε, μεταξύ των άλλων, ότι ένα ανοικτό μείζον θέμα που προβλέπεται από σχετικό νόμο, που το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν θέλει να εφαρμόσει είναι αυτό της πενταετίας σε όλες και όλους τις/τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε Μονάδες ανεξαρτήτου γεγραφικού προσδιορισμού εφόσον ασκούν τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους.

Διαβάστε το έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ.:

ΘΕΜΑ : Ασφαλιστικά – Εργασιακά Δικαιώματα Στρατιωτικών

ΣΧΕΤ : Σχέδιο νόμου με τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Συζητείται αυτές τις ημέρες στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων το σχετικό σχέδιο νόμου, με σημαντικές διατάξεις που αφορούν το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων, ενστάσεις και επιφυλάξεις επί των οποίων ήδη έχουν εκφραστεί στον παρελθόντα χρόνο από την πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Αν και δεν κληθήκαμε από την ως άνω Επιτροπή, για να καταθέσουμε τις απόψεις/προτάσεις μας, σας διαβεβαιώνουμε ότι για την πλειοψηφία των Ελλήνων εν ενεργεία στρατιωτικών, τα συμφέροντα των οποίων έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε ως θεσμικός τους εκπρόσωπος, το μείζον θέμα δεν είναι ούτε οι συνδικαλιστικές άδειες, ούτε εάν τα συνδικαλιστικά τους σωματεία είναι εγγεγραμμένα σε κάποιο μητρώο, ούτε εάν οι γενικές τους συνελεύσεις δύνανται να γίνουν μέσω ψηφιακών πλατφόρμων, αφού ακόμη και αυτό το γεγονός, λόγω των απορρήτων πληροφοριών (αριθμητικά στοιχεία υπηρετούντων, ονοματεπώνυμα και e-mails μελών), που δύναται να υποκλαπούν και να διαρρεύσουν σε άγνωστο αριθμό προσώπων, θεωρούμε ότι θα αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα.

Θεωρούμε σημαντική την ευκαιρία που δίδεται δια του σχετικού σχεδίου νόμου να διορθωθούν νομικές διατάξεις που και το ίδιο το Υπουργείο σας (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) διαλαλεί ότι δεν έτυχαν της συνήθους νομοθετικής διαδρομής, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αναφορικά με μείζονα θέματα, που σας διαβεβαιώνουμε ότι απασχολούν κατ΄ αποκλειστικότητα όλες και όλους, μα όλες και όλους τις/τους Ελληνίδες/νες εν ενεργεία στρατιωτικούς, συμμετέχουν ή όχι στα συνδικαλιστικά τους σωματεία, η επίλυση των οποίων, όπως τουλάχιστον διατείνεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε πλήθος απαντήσεών του επί ερωτήσεων κ.κ. βουλευτών, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου σας.

Για να μην μείνετε, λοιπόν, με τη λανθασμένη εντύπωση ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και πώς θα διασφαλίσουν τα προνόμιά τους και την ίδια τους την ύπαρξη, η αγαπημένη Ομοσπονδία των στρατιωτικών, η Ομοσπονδία μας με το θεσμικό της ρόλο, κοιτώντας στα μάτια όλες και όλους τις/τους συναδέλφους μας, που νυχθημερόν υπερβάλλουν εαυτούς ακόμη και πέραν από τα στενά όρια των καθηκόντων τους και της αποστολής τους, στα σύνορα, στα πλοία, στα αεροσκάφη, στις Πτέρυγες Μάχης και στα νησιά του Αιγαίου, απλήρωτοι για την υπερωριακή τους εργασία και τις/τους εκατοντάδες ιατρούς και νοσηλευτές που παρέχουν υπηρεσίες στα κέντρα εμβολιασμού και στα κέντρα μεταναστών/προσφύγων, αποψιλώνοντας τα στρατιωτικά νοσοκομεία, σας προκαλεί, να τολμήσετε και να θεραπεύσετε σήμερα κιόλας, στην εν εξελίξει συζήτηση του σχετικού, με θάρρος και παρρησία, όλα όσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θεώρησε ως κακώς νομοθετημένα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

Οφείλετε να το πράξετε ως ελάχιστο δείγμα πρακτικής ευγνωμοσύνης προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ρυθίστε τα σήμερα κιόλας. Ορίστε, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν.

Ρυθμίστε σήμερα κιόλας:

– Την πενταετία για όλες και όλους τις/τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε Μονάδες ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, εφόσον ασκούν τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους.

– Την εξαγορά της 3ετίας για τα στελέχη των ΕΔ που έχουν καταταγεί μέχρι την 31 η .12.1995 και θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 01.1.2015 και μετά.

– Την 3ιετία της παρ. 3 του άρθρου 42 του ΠΔ 169/2007 «Κονδύλη» (υπολογισμός σύνταξης για τα εξ υπαξιωματικών στελέχη που είχαν καταταγεί ή είχαν ασφαλισθεί σε φορέα κύριας ασφάλισης μέχρι 31.12.1992 και είχαν συμπληρώσει 20 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας).

– Τα πραγματικά έτη που μετρώνται διπλά ή τριπλά- Τα πλασματικά έτη που δύνανται να αναγνωριστούν.

– Την ασφαλιστική αντιμετώπιση των μετά την 01.01.2011 κατατασσόμενων, οι οποίοι υπάγονται στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

– Την αντιστοιχία ειδικοτήτων ΕΔ που θα υπαχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

– Την παράλληλη ασφάλιση νομικών, μηχανικών, ιατρών κλπ.

– Ζητήματα χρόνου υπηρεσίας των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του 1848/1989 που διανύθηκε στις ΕΔ με την ιδιότητα του Οπλίτη.

– Στρατιωτικό προσωπικό που κατατάχθηκε στις ΕΔ κατά το χρονικό διάστημα 1990 – 1992.

Μην επιτρέψετε να παραπεμφθούν για ακόμη μία φορά τα ως άνω κρίσιμα και μείζονα θέματα του προσωπικού στις καλένδες. Τολμήστε το τώρα που μπορείτε.

Κλείνοντας, θέλουμε να επαναφέρουμε την κάτωθι πρότασή μας για άρθρα του σχετικού σχεδίου νόμου και παρακαλούμε τις/τους κ.κ. βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν έγγραφό μας, όπως τις αποδεχτούν και πιέσουν για αλλαγή/τροποποίησή τους:

Άρθρο 7

Πρόγραμμα προληπτικής δράσης – Τροποποίηση του άρθρου 42 του ν. 3850/2010

Στην παρ. 6 του άρθρου 42 του ν. 3850/2010 (Α΄84) τροποποιείται η περ. ε με την προσθήκη ορισμού παραμέτρων που λαμβάνει υπόψη ο εργοδότης για την κατάρτιση προγράμματος προληπτικής δράσης, προστίθεται περ. θ, σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνων και τη λήψη μέτρων κατά της βίας και παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Ο εργοδότης υποχρεούται: α) να φροντίζει ώστε να προσαρμόζονται τα μέτρα της προηγούμενης παραγράφου ανάλογα με τις μεταβολές των περιστάσεων και να επιδιώκει τη βελτίωση των υφιστάμενων καταστάσεων, β) να εφαρμόζει τις υποδείξεις των επιθεωρητών υγείας και ασφάλειας και γενικά να διευκολύνει το έργο τους μέσα στην επιχείρηση κατά τους ελέγχους, γ) να επιβλέπει την ορθή εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, δ) να γνωστοποιεί στους εργαζομένους τον επαγγελματικό κίνδυνο από την εργασία τους, ε) να καταρτίζει πρόγραμμα προληπτικής δράσης και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας στην επιχείρηση, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως την οργάνωση της εργασίας, τις κοινωνικές σχέσεις, περιβαλλοντικούς και τεχνολογικούς παράγοντες, αλλά και ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, στ) να εξασφαλίζει τη συντήρηση και την παρακολούθηση της ασφαλούς λειτουργίας μέσων και εγκαταστάσεων, ζ) να ενθαρρύνει και διευκολύνει την επιμόρφωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, σύμφωνα με τα άρθρα 22 και 48, η) να λαμβάνει συλλογικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων με προαγωγή ορθών εργασιακών πρακτικών που υποστηρίζουν την ψυχική υγεία και θ) να αξιολογεί ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, μεταξύ άλλων τους κινδύνους της βίας και παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης και να λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη, τον έλεγχο και περιορισμό αυτών».

Άρθρο 8

Συμβουλευτικές αρμοδιότητες του ιατρού εργασίας και επίβλεψη της υγείας – Τροποποίηση των άρθρων 17 και 18 του ν. 3850/2010.

1. Στην παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 3850/2010 (Α’ 84), οι περ. γ και ε΄ τροποποιούνται και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Ειδικότερα, ο ιατρός εργασίας συμβουλεύει σε θέματα: α) σχεδιασμού, προγραμματισμού, τροποποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, κατασκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, β) λήψης μέτρων προστασίας κατά την εισαγωγή και χρήση υλών και προμήθειας μέσων εξοπλισμού, γ) φυσιολογίας και ψυχολογίας της εργασίας, μεταξύ άλλων και για την πρόληψη της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης, εργασιακού άγχους και λοιπών επαγγελματικών ασθενειών και συνδρόμων εκφοβισμού (bullying), ηθικής παρενόχλησης (mobbing) και , εργονομίας και υγιεινής της εργασίας, διευθέτησης και διαμόρφωσης των θέσεων και του περιβάλλοντος της εργασίας και της οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας, δ) οργάνωσης υπηρεσίας παροχής πρώτων βοηθειών, ε) αρχικής τοποθέτησης και αλλαγής θέσης εργασίας για λόγους υγείας, σωματικής ή ψυχικής, προσωρινά ή μόνιμα, καθώς και ένταξης ή επανένταξης μειονεκτούντων ατόμων ή θυμάτων βίας ή παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στην παραγωγική διαδικασία, ακόμη και με υπόδειξη αναμόρφωσης ή εύλογων προσαρμογών της θέσης εργασίας.».

2. Στην παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 3850/2010 τροποποιούνται η περ. δ, με την προσθήκη των κινδύνων βίας και παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης και η περ. ε, με την προσθήκη παροχής θεραπείας σε περίπτωση περιστατικού βίας και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Ο ιατρός εργασίας επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και πρόληψης των ατυχημάτων. Για το σκοπό αυτό: α) επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας και αναφέρει οποιαδήποτε παράλειψη, προτείνει μέτρα αντιμετώπισης των παραλείψεων και επιβλέπει την εφαρμογή τους, β) επεξηγεί την αναγκαιότητα της σωστής χρήσης των ατομικών μέτρων προστασίας, γ) ερευνά τις αιτίες των ασθενειών που οφείλονται στην εργασία, αναλύει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των ερευνών και προτείνει μέτρα για την πρόληψη των ασθενειών αυτών, δ) επιβλέπει τη συμμόρφωση των εργαζομένων στους κανόνες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, ενημερώνει τους εργαζομένους για τους κινδύνους που προέρχονται από την εργασία τους, καθώς και για τους τρόπους πρόληψής τους, μεταξύ των οποίων τους κινδύνους της βίας και παρενόχλησης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης, ε) παρέχει επείγουσα θεραπεία, ιδίως σε περίπτωση ατυχήματος, περιστατικού βίας ή αιφνίδιας νόσου και εκτελεί προγράμματα εμβολιασμού των εργαζομένων με εντολή της αρμόδιας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της περιφέρειας, όπου εδρεύει η επιχείρηση.»

Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
Νόμιμα αναγνωρισμένη συνδικαλιστική Ομοσπονδία με την υπ΄ αριθμ. 4/2019 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου

Πρόεδρος: Συνταγματάρχης (ΣΔΓ) Ανέστης Τσουκαράκης, 6974365800
Γεν. Γραμματέας: Επισμηναγός (ΥΑΔ) Ιωάννης Κατσανεβάκης, 6983503514

Φειδίου 10, 10678, Αθήνα, 5ος όροφος, τηλ. 2168004777, fax 2168004778

ηλεκτρονική διεύθυνση: www.poes.gr
e-mail: [email protected]