13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠ.Ο.Ε.Σ. + Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Α.Α. - Ανησυχία από τα γεγονότα στη δομή φιλοξενίας Μαλακάσας

Π.Ο.Ε.Σ. + Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Α.Α. – Ανησυχία από τα γεγονότα στη δομή φιλοξενίας Μαλακάσας

ΘΕΜΑ : Μέριμνα Προσωπικού (Δομή Φιλοξενίας Μαλακάσας)

ΣΧΕΤ : Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 8/01.6.2020 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Α.Α.

Σας αποστέλλουμε, συνημμένως, το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Α.Α.), με το οποίο:

α. Εκφράζεται:

(1) Αφ΄ ενός η ανησυχία της  σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν μέρος και την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή των ορίων του Δήμου Ωρωπού και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μαλακάσας, από τη δομή φιλοξενίας που εδρεύει στο στρατόπεδο Γερακίνη και

(2) Η συμπαράστασή της στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, όπως αυτά εκφράστηκαν και στέκεται αρωγός στα βιώματα όλων, καθώς και οι  Έλληνες στρατιωτικοί αποτελούν μέρος της κοινωνίας και ευελπιστεί στην εύρεση κοινής αποδεκτής λύσης που θα εξομαλύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων και θα μειώσει το αίσθημα του φόβου της ελεύθερης μετακίνησης στους δημόσιους χώρους.

β. Ζητείται η λήψη μέτρων προς διαφύλαξη του προσωπικού και των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια του δήμου Ωρωπού, λόγω, ιδίως:

(1) Της μαζικής εξόδου των πολιτών τρίτων χωρών στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα, της Μαλακάσας και των λοιπών περιοχών του Δήμου.

(2) Του αυξημένου κινδύνου διασποράς του Κορωνοϊού.

(3) Της πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της άγνοιας των φιλοξενουμένων των δομών του κώδικα συμπεριφοράς των πεζών στους δρόμους κυκλοφορίας οχημάτων.

(4) Ενδεχόμενης  πρόκλησης πυρκαγιάς με ανεξέλεγκτες συνέπειες για το περιβάλλον, λόγω της συχνής καταγραφής  περιστατικών υπαίθριου μπάρμπεκιου από τους φιλοξενουμένους, –  σε δασικές χαρακτηριζόμενες περιοχές κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. 

…………………

ΘΕΜΑ : Δομή Φιλοξενίας Μαλακάσας Στρατοπέδου Γερακίνη

1. Σας μεταφέρουμε τον προβληματισμό μας και την ανησυχία μας σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν μέρος και την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή των ορίων του Δήμου Ωρωπού και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μαλακάσας, από την δομή φιλοξενίας που εδρεύει στο στρατόπεδο Γερακίνη, όπως μας τα μετέφεραν μέλη μας που διαμένουν εκεί, λοιποί φορείς ιδιωτικού δικαίου καθώς και από ειδήσεις που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο και αναφέρονται εκτενώς στο θέμα αυτό.

2. Η εν λόγω δομή δημιουργήθηκε το έτος 2016 για φιλοξενία 400 προσφύγων και κατά παράβαση της αρχικής συμφωνίας, ο αριθμός των φιλοξενούντων σήμερα ξεπέρασε τα 2200 άτομα. Επιπρόσθετα εν μέσω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν της άνευ έλεγχου κυκλοφορίας, λόγω covid 19, την 15 Μαρτίου 2020, δημιουργήθηκε και δεύτερη δομή στα όρια του στρατοπέδου θέματος, όπου μετεφέρθησαν επιπλέον άτομα από νησιώτικες περιοχές, (δείτε εδώ) https://www.iefimerida.gr/ellada/mytilini-metaferthikan-stin-kleisti-domi-malakasas-436-metanastes και η οποία η νέα δομή-που αρχικά θα ήταν κλειστή και προσωρινή και τώρα μετατρέπεται σε ανοιχτή και μόνιμη, https://oroposvoice.gr/2020/05/02/%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1/, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των φιλοξενουμένων να αγγίζει και να ξεπερνά τις 3000 άτομα. Αυτό είχε ως επακόλουθο την έντονη δυσαρέσκεια και κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, καθόσον η μικρή τοπική κοινωνία της Μαλακάσας που αριθμεί περί τους 550 κατοίκους, έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος και δεν μπορεί να αντέξει την συμβίωση με τόσους υπεράριθμους, σε σχέση με τον πληθυσμό της και έφτασε σε σημείο να επικρατεί το αίσθημα του φόβου, που τους εμποδίζει να κινούνται ελεύθερα στους δημόσιους χώρους, στις πλατείες, στα γήπεδα και να επισκέπτονται με τα παιδιά τους τις παιδικές χαρές.

3. Άπειρες οι ειδήσεις και οι αναφορές που κατακλύζουν καθημερινά το διαδίκτυο και επιγραμματικά αναφέρουμε τις παρακάτω:

α. Επιβεβαιωμένα κρούσματα Κορωναιού που σημειώθηκαν κατά καιρό. https://www.liberal.gr/news/se-karantina-15-astunomikoi-meta-apo-krousma-koronoiou/298560 και https://gr.euronews.com/2020/04/23/covid-19-neo-krousma-sti-domi-tis-malakasas

β. Επί της κατάστασης διαβίωσης και των προβλημάτων που αναφέρθηκαν εκτενώς συνδικαλιστικές οργανώσεις και ενώσεις Αστυνομικών φορέων. https://astinomiko.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%B4%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BB%CE%AC%CE%B8%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD/ και εδώ http://www.poasy.gr/site/index.php/el/arthra-enwsewn/enoseis-2020/item/1218-kataggelia-enoseon-astynomikon-ypallilon-gia-tin-kleisti-domi-malakasas

γ. Επεισόδια με Αφγανούς μετανάστες με όργανα της ΕΛ.ΑΣ. https://www.protothema.gr/greece/article/1001930/epeisodia-sti-domi-tis-malakasas-afganoi-epitethikan-se-astunomikous/

δ. Την παρέμβαση της τοπικής Δημοτικής αρχής σχετικά με το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και τις επιπτώσεις που έχει στην τοπική κοινωνία. https://www.otavoice.gr/aytodioikitika-nea/2020/05/paremvasi-dimou-oropou-gia-domi-malakasas-desmeysi-mitaraki-gia-amesa-metra/

ε. Επεισόδια που δημιουργήθηκαν μεταξύ των ενοίκων εντός της δομής https://www.nantiareport.gr/domi-malakasas-aimatiri-symploki-allodapon-gynaikon-me-travma-stin-koilia-irani/

στ. Το δελτίο τύπου της τοπικής κοινότητας Μαλακάσας https://www.o-pharosva.gr/2020/04/blog-post_30.html καθώς και την επιστολή που απέστειλε στον αρμόδιο υπουργό μετανάστευσης και ασύλου  https://www.otavoice.gr/uncategorized/2020/05/antidimarxos-malakasas-se-mitaraki-eiste-adiaforoi-kai-adiallaktoi-zoume-mia-tragikotita/

ζ. Οι ενέργειες που προβαίνουν εκτός της δομής οι μετανάστες και ανάβουν φωτιές στο δάσος και στήνουν υπαίθρια μπάρμπεκιου με κίνδυνο να ξεσπάσει πυρκαγιά.https://www.usay.gr/koinonia/to-periptero-sti-domi-prosfygon-tis-malakasas-vinteo/

η. Οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην υγειονομική βόμβα που αποτελεί η δομή φιλοξενίας  https://www.defence-point.gr/news/chimika-se-katoikoys-tis-malakasas-poy-antidroyn-sti-domi-metanaston

θ. Τι λένε οι κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας που βρίσκονται σε απόγνωση https://www.newsbomb.com.cy/ellada/story/773063/malakasa-se-apognosi-oi-katoikoi-anexelegkti-i-katastasi-me-toys-metanastes

4. Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (Ε.Σ.Π.Ε.Α.Α.), εκφράζει την συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, όπως αυτά εκφράστηκαν και στέκεται αρωγός στα βιώματα όλων, καθώς και οι Έλληνες στρατιωτικοί αποτελούν μέρος της κοινωνίας και ευελπιστεί στην εύρεση κοινής αποδεκτής λύσης που θα εξομαλύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων και θα μειώσει το αίσθημα του φόβου της ελεύθερης μετακίνησης στους δημόσιους χώρους.

5. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλείται η ΠΟΕΣ κατά κρίση της να ενημερώσει αρμοδίως την πολιτική και φυσική ηγεσία για τα ανωτέρω, για την ανάληψη ενεργειών πρόβλεψης επιπλέον μέτρων που κατά κρίση θα απαιτηθούν, για τους κινδύνους που εγκυμονούνται και έχουν σχέση με την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων που γεωγραφικά ευρίσκονται στα όρια του Δ. Ωρωπού, λαμβανομένου υπόψη τα κάτωθι:

α. Την κατάσταση της δομής της Μαλακάσας, όπως έχει διαμορφωθεί  από τις ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης οι οποίες δυσχεραίνουν λόγω του υπερπληθυσμού τους.

β. Τη μαζική έξοδο των πολιτών τρίτων χωρών στην ευρύτερη περιοχή του Αυλώνα, της Μαλακάσας και των λοιπών περιοχών του Δήμου.

γ. Τον αυξημένο κίνδυνο διασποράς του Κορωναιού.

δ. Την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, λόγω της άγνοιας των φιλοξενουμένων των δομών του κώδικα συμπεριφοράς των πεζών στους δρόμους κυκλοφορίας οχημάτων.

ε. Ίσως το σημαντικότατο ζήτημα της ενδεχόμενης  πρόκλησης πυρκαγιάς με ανεξέλεγκτες συνέπειες για το περιβάλλον, λόγω της συχνής καταγραφής  περιστατικών υπαίθριου μπάρμπεκιου από τους φιλοξενουμένους, –  σε δασικές χαρακτηριζόμενες περιοχές κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. 

ΠΟΕΣ 915/2020 ΕΣΠΕΕΑΑ ΔΟΜΗ … by ΠΟ ΕΣ on Scribd

ΕΣΠΕΕΑΑ 8/2020 ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝ… by ΠΟ ΕΣ on Scribd