13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠως και πότε θα λάβουν τα στελέχη ΥΓ των ΕΔ το Κοινωνικό...

Πως και πότε θα λάβουν τα στελέχη ΥΓ των ΕΔ το Κοινωνικό Μέρισμα

Τη διαβεβαίωση ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να δοθεί η έκτακτη ενίσχυση στους υγειονομικούς πριν τα Χριστούγεννα, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι υγειονομικοί, όπως είπε αναμένεται σχετική εισήγηση από του υπουργείο Υγείας διότι μένει να αποσαφηνιστεί ποιο διάστημα θα καλύπτει αυτή η ενίσχυση, δηλαδή αν θα ξεκινά από Σεπτέμβριο ή νωρίτερα.

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, διευκρίνισε πως θα καταβληθεί και σε όσους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Το μόνο κριτήριο που υπάρχει είναι να έχουν βγει σε σύνταξη, είπε.

Αναλυτικά οι δικαιούχοι της νέας έκτακτης παροχής:

Υγειονομικοί: Επίδομα ίσο με το ήμισυ του καταβαλλόμενου μηνιαίου βασικού μισθού θα καταβληθεί μαζί με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Αναμένεται να το λάβουν περί τους 100.000 υγειονομικούς, με κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ.

Χαμηλοσυνταξιούχοι: Συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, καθώς και με συνολική φορολογική αξία ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού τους έως 200.000 ευρώ θα πάρουν ενίσχυση στα τέλη Δεκεμβρίου ύψους 250 ευρώ, συν 50 ευρώ για εξαρτώμενα μέλη. Αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους και το συνολικό κόστος του μέτρου είναι 205 εκατ. ευρώ.

ΑμΕΑ: Οι δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ θα πάρουν ενίσχυση επίσης 250 ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 173.000 και το κόστος του μέτρου είναι 43,5 εκατ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες

Θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με την τροπολογία οι εξής κατηγορίες πολιτών:

  • οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ),
  • καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).

Τα κριτήρια για τους συνταξιούχους και οι «κόφτες» είναι:

  • Να έχουν δηλώσει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ, δηλαδή εισοδήματα από συντάξεις έως και 600 ευρώ.
  • Ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ. Δηλαδή κάποιος χαμηλοσυνταξιούχος του οποίου ο σύζυγος δεν είναι χαμηλο συνταξιούχος θα αποκλειστεί.
  • Συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού μέχρι 200.000 ευρώ αθροιστικά για όλο το νοικοκυριό.

Το επίδομα όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις έκτακτης ενίσχυσης το 2020, δεν θα υπόκειται κανενός είδους κατάσχεση, για οφειλές σε τρίτους ή στο Δημόσιο, ενώ μένει να διευκρινιστεί αν θα υποστεί κρατήσεις ή αν θα υπόκειται σε οπουδήποτε είδους φορολόγηση, αν δηλαδή τα 250 ευρώ, θα είναι καθαρά ή όχι. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το ποσό να είναι «καθαρό».

Πότε θα δοθεί

Τα ποσά του έκτακτου χριστουγεννιάτικου μποναμά που θα δοθούν μέσα στον Δεκέμβριο διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα των δικαιούχων.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, το έκτακτο βοήθημα, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους. Μάλιστα, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι δικαιούχοι είναι και όσοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη, αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι πιθανότατα δεν θα απαιτηθεί να υποβάλλουν αιτήσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» το Υπουργείο Εργασίας γνωρίζει τα ποσά σύνταξης των δικαιούχων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να εντοπίσει τους δικαιούχους, που θα λάβουν τα χρήματα απευθείας στο λογαριασμό τους.