13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠρόταση ΕΣΠΕΑΙΤ Βαθμολογικής Εξέλιξης Μεταταγέντων ΕΜΘ και ΕΠΟΠ

Πρόταση ΕΣΠΕΑΙΤ Βαθμολογικής Εξέλιξης Μεταταγέντων ΕΜΘ και ΕΠΟΠ

ΠΡΟΣ : ΠΟΜΕΝΣΑρ. πρωτ.: 39
            Άκτιο, 16 Δεκεμβρίου 2020
ΚΟΙΝ : ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ             ΜΕΛΗ ΕΣΠΕΑΙΤ            
  ΘΕΜΑ:  Βαθμολογικό Μεταταγέντων ΕΜΘ – ΕΠΟΠ στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών
  ΣΧΕΤ:   α. Ν. 3883/2010               β. Φ.415/ΑΔ.18793/Σ.3815/07-12-20/ΥΠΕΘΑ/ΓΕΑ/Β’ ΚΛΑΔΟΣ    
  1. Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) επιθυμεί να αναδείξει την βαθμολογική αδικία που έχουν υποστεί πρώην Εθελοντές Μακράς θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) οι οποίοι έχουν μεταταγεί στο Σώμα των Υπαξιωματικών.
  2. Σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 9 του Ν. 3883/2010 το δικαίωμα μετάταξης έχουν όσοι ΕΜΘ έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας και ΕΠΟΠ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 12 έτη. Επίσης και κατ’ εφαρμογή της (β) σχετικής προκήρυξης οι μετατασσόμενοι εγγράφονται στην επετηρίδα της νέας ειδικότητάς τους μετά τους υπηρετούντες ομοιοβάθμους τους και εξομοιώνονται πλήρως με αυτούς ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Με δεδομένο λοιπόν όλα τα παραπάνω υπάρχουν στελέχη που έχουν πραγματοποιήσει μετάταξη και αναγκάζονται να φέρουν τον ίδιο βαθμό για πολλά χρόνια. Παρακάτω επισημαίνουμε μερικά συγκεκριμένα πραγματικά παραδείγματα στελεχών που υπηρετούν αυτή την στιγμή στις τάξεις της Π.Α.:

α.       ΕΜΘ με 5 χρόνια στον βαθμό του Αρχισμηνία μετατάχθηκε στο Σώμα των Υπαξιωματικών με τον ίδιο βαθμό και θα πρέπει να παραμείνει σε αυτόν άλλα 5 χρόνια, συνολικά δηλαδή 10 χρόνια.

β.       ΕΠΟΠ με 6 χρόνια στον βαθμό του Σμηνία μετατάχθηκε στο Σώμα των Υπαξιωματικών με τον ίδιο βαθμό και θα πρέπει να παραμείνει σε αυτόν άλλα 3 χρόνια, συνολικά δηλαδή 9 χρόνια.

  • Τονίζουμε ότι η μετάταξη αποτελεί μία διαδικασία κατά την οποία η Υπηρεσία προσπαθεί άμεσα να επιτύχει την κάλυψη, εκ’ των έσω, κενών οργανικών θέσεων με προσωπικό που έχει τα απαραίτητα προσόντα βάση ανάλογων πτυχίων ΑΕΙ – ΑΤΕΙ. Σημειώνουμε ότι τα εν λόγω πτυχία έχουν αποκτηθεί με ιδία πρωτοβουλία του στελέχους, είτε πριν την ένταξη του στις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε μετά. Συνεπώς η Υπηρεσία αναγνωρίζει τις σπουδές των στελεχών, τους δίνει την δυνατότητα καλύτερης εξέλιξης, όμως δεν αναγνωρίζονται καθόλου, στην βαθμολογική τους εξέλιξη, τα έτη υπηρεσίας στον κατεχόμενο βαθμό πριν  την μετάταξη.
  • Η Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ. απευθυνόμενη στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. – προτείνει ενδεικτικά την ακόλουθη προσθήκη στην παράγραφο 2, του άρθρου 9 στον Ν. 3883/2010 και παρακαλούμε όπως εξετάσετε το θέμα, προβάλλοντας σχετική πρόταση προς την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για προώθηση ανάλογης τροπολογίας με αναδρομική ισχύ:

<<2. ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν – υπολογιζόμενων των ήδη ετών υπηρεσίας σε αυτόν – ή του επόμενου, εάν και εφόσον έχουν ήδη συμπληρωθεί τα απαιτούμενα έτη υπηρεσίας στον εν λόγω βαθμό,  με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 12. >>

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ. 

                Ο Πρόεδρος

Γεν. Γραμματέας                                         Ο  

            Λεμονιάς  Απόστολος                                     Παπασταύρος Κων/νος

                 6983511103                                                       6983507035