13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠρόθεμα προ του Βαθμού σε Μονίμους εξ’ ΕΠΥ (Πρώην ΕΜΘ)

Πρόθεμα προ του Βαθμού σε Μονίμους εξ’ ΕΠΥ (Πρώην ΕΜΘ)

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

          Από που ν’ αρχίσει κανείς και που να τελειώσει, σχετικά με το αντικείμενο θέματος!!

          Στις περισσότερες διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας αλλά και στα έγγραφα του στρατεύματος, έχει επικρατήσει η αναγραφή του προθέματος ΕΜΘ (Εθελοντής Μακράς Θητείας), τόσο κατά την απαίτηση αναγραφής ενός προσδιορισμού, όσο και πριν από την αναγραφή του βαθμού εκάστου στελέχους (πχ Μονιμοποιηθέν ΕΜΘ, ΕΜΘ Αλχίας και αντίστοιχοι κ.λπ.).

          Αυτού του είδους τα θέματα, ενώ έπρεπε να έχουν διευθετηθεί ευθύς εξ’ αρχής, δυστυχώς διακρίνουμε μια τάση υποβιβασμού, εξευτελισμού, αλλά και δημιουργίας εικόνας υποτέλειας, προς τους Υπαξιωματικούς προέλευσης ΕΠΥ.

          Η εισαγωγή στο στράτευμα ξεκίνησε από το ΣΞ το 1985, με την ονομασία Οπλίτες Πενταετούς Υποχρέωσης (ΟΠΥ), η οποία στη συνέχεια μετετράπηκε σε Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας (ΕΠΥ), όπου με τη λήξη της πενταετίας, όσοι επιθυμούσαν παρέμεναν στις τάξεις των ΕΔ, κατόπιν αναφοράς, με το βαθμό που έφεραν, ως Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ). Το ΕΜΘ αποτελούσε κατάσταση των στελεχών των ΕΔ, ενώ η προέλευσή τους είναι σταθερά κι απαρέγκλιτα το ΕΠΥ. Από το 2011 κι έκτοτε, με Προεδρικό Διάταγμα, επήλθε η κατάσταση Μόνιμος, για τους Υπαξιωματικούς εξ’ ΕΠΥ.

          Τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους, έχουν αναφερθεί πολλάκις απ’ όλους τους φορείς, αλλά κι από τα ίδια τα στελέχη, μετά από προσωπικές αναφορές.

          Παρά ταύτα, δυστυχώς, διακρίνεται αδηρίτως η επιμονή των ολίγων, να αναγράφουν μέχρι και σήμερα αδιακρίτως το πρόθεμα ΕΜΘ σχεδόν παντού, μέσα από μια διάθεση διάκρισης και διαχωρισμού των Υπαξιωματικών εξ’ ΕΠΥ από τους Υπαξιωματικούς παραγωγικών σχολών, λες κι έχουμε να μοιράσουμε κάτι, σχετικά με την προέλευση. Ουσιαστικά, αυτοί που νιώθουν την ανάγκη αυτής της διάκρισης, θα έλεγε κανείς με σιγουριά ότι δεν είναι οι ΕΠΥ. Τώρα, γιατί οι άλλοι νιώθουν αυτή την ανάγκη διαχωρισμού, μάλλον χρειάζεται να το ψάξουν βαθύτερα, ίσως και ν’ αναζητήσουν τη βοήθεια κάποιων ειδικών, για να τους βελτιώσει τον κακό προφανώς ψυχισμό τους.

          Είναι από τις φορές και τις περιπτώσεις που σε κάνει να ανατρέχεις σε αποφθέγματα των αρχαίων ημών φιλοσόφων, προκειμένου να βρεις το κατάλληλο, αυτό που θα ταιριάζει καλύτερα στην περίσταση. Ένα τέτοιο απόφθεγμα, είναι και το παρακάτω:

«Πῆι παρέβην; (*)«Τι έκανα που δεν έπρεπε;
Τί δ’ ἔρεξα; Τι έκανα που έπρεπε;
Τί μοι δέον οὐκ ἐτελέσθη;»(*) Τι έπρεπε να κάνω και δεν το έκανα;»
«Πυθαγόρας», 580 – 496 π.Χ., Έλληνας φιλόσοφος

          Στο πλέον αναχρονιστικό, άλλων εποχών και καθεστώτων κι ακόμα στις μέρες μας ισχύον ν.δ. 445/1974, το οποίο περιγράφει αναλυτικά τα περί ιεραρχίας και προαγωγών, Μονίμων και Εθελοντών Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των ΕΔ, πουθενά δεν προβλέπεται επιθετικός προσδιορισμός ή πρόθεμα προ των βαθμών αυτών. Αλήθεια, πότε επιτέλους θα πάρετε την απόφαση να αναθεωρήσετε το προαναφερθέν απεχθές και μη εφαρμοστέο στην εποχή μας Νομοθετικό Διάταγμα; Τα προσφάτως δημιουργηθέντα νομικά τμήματα των τελευταίων χρόνων στο στράτευμα, θα μπορούσαν ανέτως ν’ αναλάβουν αυτό το έργο, ώστε να προκύψει ένα σύγχρονο νομοθέτημα, που θα στηρίζεται συνδυαστικά στα δεδομένα (παλαιά, παροντικά, μελλοντικά) όλων των εποχών.

          Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολύ απλά. Γιατί αυτή η επιθετικότητα; Προς τι, αυτού του είδους η εμμονική διάθεση των αρχών και Επιτελικών φορέων του στρατεύματος, να αναγράφουν πριν από κάθε βαθμό των Μονίμων εξ’ ΕΠΥ, το πρόθεμα ΕΜΘ; Πόσο σωστή άραγε, μπορεί να είναι αυτή η συμπεριφορά; Επειδή προσληφθήκαμε στις ΕΔ με συνοπτικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέφθηκαν μέσω εγκυκλίων διαταγών, που εσείς οι ίδιοι (τα μόνιμα στελέχη εκ σχολών) γράψατε, αμφισβητείτε τα γραφόμενά σας; Οι διαδικασίες πρόσληψης και παραμονής μας στο στράτευμα, περιγράφηκαν αναλυτικά από εσάς!! Τώρα τι ακριβώς επιζητείτε; Την ανατροπή των γραπτών σας; Η συνεχής προσπάθεια κατάρριψής μας, μόνο προβλήματα θα μπορούσε να επιφέρει, ενώ η ανάσχεσή της από εμάς πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

          Το συγκεκριμένα θέμα δεν έχει καμία απολύτως εφαρμογή, ούτε στη δική μας προέλευση αλλά ούτε και στην προέλευση των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), καθώς αναγράφεται και σ’ αυτή, με περίσσια δεικτικότητα!!

          Κύριε Υπουργέ, κύριοι Αρχηγοί, σας παρακαλούμε να δώσετε εντολή αφαίρεσης αναγραφής του εν λόγω προθέματος (ΕΜΘ), ώστε να εμφαίνεται καθαρά ο βαθμός εκάστου στελέχους, ανεξαρτήτου προελεύσεως. Άλλως και όλως επικουρικώς, προσθέστε πρόθεμα στο βαθμό κάθε στελέχους, ώστε να διακρίνεται η προέλευση ενός εκάστου (πχ, ΣΜΥ Αλχίας, ΣΜΥΝ Ακστής, ΣΜΥΑ Ασμίας, ΕΥΕΛΠΗΣ Ανθλγός, ΣΝΔ Σημαιοφόρος, ΙΚΑΡΟΣ Ανθσγός, ΕΘΕΛ Λγός και αντίστοιχοι, ΕΘΕΛ Επγός και αντίστοιχοι κ.λπ.).

Με τιμή
Αριστείδης Κασιδόπουλος
Στρατιωτικός Συνδικαλιστής