13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ«Προτάσσουµε την ενεργή Αµυντική ∆ιπλωµατία». Άρθρο του Νίκου Παναγιωτόπουλου στα Παραπολιτικά

«Προτάσσουµε την ενεργή Αµυντική ∆ιπλωµατία». Άρθρο του Νίκου Παναγιωτόπουλου στα Παραπολιτικά

«Μετά την ολοκλήρωση του νοµοθετικού έργου για τους εξοπλισµούς, θα φέρουµε άµεσα στη Βουλή νοµοσχέδιο µε αποκλειστικό αντικείµενο διατάξεις που απλοποιούν, διευθετούν και επιλύουν ζητήµατα των στελεχών των Ενόπλων ∆υνάµεων», υπογραμμίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες επιδεινώνονται.

Όσον αφορά τις σχέσεις µε την Τουρκία, οι διαδικασίες για τα Μέτρα Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης συνεχίζονται, οι συναντήσεις σε πολιτικό και θεσµικό επίπεδο εξακολουθούν να γίνονται, το κανάλι επικοινωνίας θα παραµένει -και πρέπει να παραµείνει- ανοικτό. Επιµένω όµως ότι όλη αυτή η πρωτοβουλία καθίσταται ατελέσφορη όταν συνοδεύεται από συνεχιζόµενες παραβατικές συµπεριφορές της Τουρκίας (όπως λ.χ. οι υπερπτήσεις), που ακυρώνουν τον σκοπό της και το πνεύµα της, ήτοι την προσέγγιση των δύο πλευρών. Αν η Τουρκία έχει ειλικρινείς και καλές προθέσεις, θα πρέπει να αλλάξει αυτή της τη συµπεριφορά.

Στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, οι αστάθµητοι παράγοντες που µπορεί να επηρεάσουν ή να επιδεινώσουν τις σχέσεις µεταξύ δύο χωρών µπορούν να αντιµετωπιστούν διά της διπλωµατίας. Έτσι, λοιπόν, θεωρώ ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη διπλωµατία. Είναι γεγονός ότι στα ΜΜΕ καταγράφεται τελευταία έξαρση προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για τη χώρα µας δηλώσεων.

Θεωρώ ωστόσο ότι αυτές οι αντιδράσεις γίνονται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση από την κοινή γνώµη της γείτονος. Εµείς παρακολουθούµε και παραµένουµε σε εγρήγορση.

Για να έχουµε απτά αποτελέσµατα, πρέπει να είµαστε ακόµα καλύτεροι στην Αµυνα, γι’ αυτό και από τον Ιούλιο του 2019 εργαζόµαστε για την ενίσχυση των Ε.∆. 

Σίγουρα όµως µαρτυρούν και κάποιον εκνευρισµό λόγω των επιτυχηµένων κινήσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πεδίο οικοδόµησης και ενίσχυσης των συµµαχιών στην περιοχή, αλλά και λόγω της εντατικής από µέρους µας προσπάθειας αναβάθµισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων ∆υνάµεων στο πεδίο των Εξοπλισµών.

Προφανώς εµείς θα συνεχίσουµε το έργο µας απτόητοι. Για να έχουµε απτά αποτελέσµατα στο πεδίο της διπλωµατίας, πρέπει να είµαστε ακόµα καλύτεροι στην Αµυνα, γι’ αυτό και από τον Ιούλιο του 2019 εργαζόµαστε, καθηµερινά, σκληρά για την ενίσχυση των Ενόπλων ∆υνάµεων. Γι’ αυτό λύσαµε σειρά προβληµάτων που χρόνιζαν, όπως οι συµβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης των Μιράζ 2000-5, των C-130, των C-27 και των ΝΗ-90. Γι’ αυτό προχωρούµε στην αναβάθµιση 82 µαχητικών F-16 στην εκδοχή Viper, προµηθευόµαστε τα 24 υπερσύγχρονα µαχητικά Rafale και παράλληλα 3+1 ψηφιακές φρεγάτες Belh@rra, καθώς και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo και συνεχίζουµε. Στους επόµενους µήνες αναµένεται η απόφαση για τις κορβέτες, προχωρούν οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισµό της µέσης ζωής των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και βάζουµε τις βάσεις για την αναβάθµιση των F-16 Block 50, αλλά και την υλοποίηση προγραµµάτων που έχει ανάγκη ο Ελληνικός Στρατός.

Σε αυτό το ολοκληρωµένο, προτεραιοποιηµένο και κοστολογηµένο σχέδιο εντάσσονται και οι πρόνοιες για το ανθρώπινο δυναµικό των Ενόπλων ∆υνάµεων. Ηδη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά την παραλαβή των Rafale σειρά φοροελαφρύνσεων, κάτι που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγµατικά για το προσωπικό. Τα στελέχη θα διαπιστώσουν άµεσα το οικονοµικό όφελος από αυτές τις φορολογικές απαλλαγές στο ατοµικό τους εισόδηµα.

Μετά την ολοκλήρωση του νοµοθετικού έργου για τους εξοπλισµούς, θα φέρουµε άµεσα στη Βουλή νοµοσχέδιο µε αποκλειστικό αντικείµενο διατάξεις που απλοποιούν, διευθετούν και επιλύουν ζητήµατα των στελεχών των Ενόπλων ∆υνάµεων. Θα είναι η δεύτερη κύρια παρέµβασή µας για το προσωπικό, µετά την αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και στις σχολές υπαξιωµατικών και στους τρεις Κλάδους αλλά και τις 15 χιλιάδες προσλήψεις Επαγγελµατιών Οπλιτών σε βάθος πενταετίας.

Πρέπει να επισηµάνω, επίσης, ότι προτάσσουµε την ενεργή Αµυντική ∆ιπλωµατία, έχοντας πετύχει τη δηµιουργία και ενίσχυση ισχυρού πλέγµατος συµµαχιών σε διµερές και πολυµερές επίπεδο, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για επαύξηση της εθνικής µας ισχύος και καθιστώντας τη χώρα µας πλέον βασικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή µας. Αυτό το πράττουµε διότι θέλουµε καλές σχέσεις και συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας µε όλες τις χώρες της περιοχής µε τις οποίες µοιραζόµαστε κοινές αρχές, αξίες και παράδοση. ∆ιότι έτσι θα εξασφαλίσουµε ασφάλεια και ευηµερία για τους λαούς µας.