13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠροκλητικός Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο, Κύπρο...

Προκλητικός Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο, Κύπρο και Μεσόγειο

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί και απειλεί ξανά λίγες ώρες μετά την Κοινή Διακήρυξη των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου. «Δεν θα αφήσουμε το πεδίο ούτε στο PKK ούτε στο FETO, αλλά ούτε στα αρμενικά και ελληνικά λόμπι όπως και ούτε στις εχθρικές δυνάμεις όπως και στις δυνάμεις του κακού όπως και στις δυνάμεις του κακού πηγάζουν από χώρες το Κόλπου».

Και αυτά ενώ λίγο νωρίτερα υπήρξε σαφές μήνυμα στην Τουρκία «να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο. Ένα μήνυμα που έστειλαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν το απόγευμα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν Ζαϊντ Αλ Ναχιάν.

Η τηλεδιάσκεψη που είχε ως αντικείμενο τις «πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και μια σειρά από περιφερειακές κρίσεις που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», εντάσσεται στο πλαίσιο του μηχανισμού «3+1» και αποτελεί συνέχεια της συνάντησης στο Κάιρο στις 8/1/2020, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην κοινή διακήρυξη που υιοθετήθηκε, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καταδίκασαν την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένες περιοχές και χωρικά ύδατα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες δραστηριότητες στην ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως αντανακλάται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιπλέον, οι υπουργοί στηλίτευσαν την εργαλειοποίηση αμάχων από την Τουρκία σε μια απόπειρα να διασχίσουν παράνομα τα ελληνικά χερσαία σύνορα, και παρέχοντας τους συνεχή υποστήριξη για να διέλθουν παράνομα τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.

Περαιτέρω καταδίκασαν έντονα τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη και κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και να σταματήσει την εισροή ξένων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη. Επανέλαβαν δε ότι τα Μνημόνια Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του Σαράτζ αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, και ότι αμφότερα υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα. Επίσης, υπενθύμισαν ότι το μνημόνιο συναντίληψης για την οριοθέτηση των περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλλασας και δεν μπορεί να επιφέρει ουδεμία νομική συνέπεια για τρίτα κράτη.

Επισημαίνεται ακόμα στη διακήρυξη ότι οι υπουργοί τόνισαν ότι η ενίσχυση και η εντατικοποίηση των πολιτικών τους διαβουλεύσεων είναι στρατηγικής σημασίας και εξήραν την έκβαση της συνάντησης του Καΐρου στις 8 Ιανουαρίου 2020 για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξέφρασαν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την τρέχουσα κλιμάκωση και τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο ακροτελεύτιο μέρος της κοινής διακήρυξης, οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε χωρών της ευρύτερης περιοχής συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους σε τακτική βάση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ: https://www.enikos.gr/international/718413/proklitikos-erntogan-tha-yperaspistoume-mechri-telous-ta-dikaioma