13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ''Πράσινο και με τη βούλα το 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης''

”Πράσινο και με τη βούλα το 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης”

Του Ηλία Προύφα

Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Λαλούση, και του Διοικητή του Γ’ΣΣ/NRDC-GR, Αντιστράτηγου Σωτήρη Κωστάκογλου, εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε και επίσημα σήμερα, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του νοσοκομείου στο Διοικητή του 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο Γεώργιο Γκούβα.

Πρόκειται για ένα έργο ενεργειακής πνοής, για το δεύτερο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, το οποίο αποτελεί πρότυπο δομής υγείας, όχι μόνο στις ΕΔ αλλά σε ολόκληρο τον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

Έχοντας σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας, προσφέροντας υψηλού επιπέδου ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες σε όλους τους τομείς, στα δικαιούχα στελέχη και τις οικογένειές τους καθώς επίσης στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδος, πλέον λειτουργεί αναβαθμισμένο και ενεργειακά.

Ζεστό νερό το χειμώνα για χρήση των ασθενών και του προσωπικού, θέρμανση, αλλά και ψύξη το καλοκαίρι, είναι ορισμένα από τα οφέλη, που προκύπτουν στη λειτουργία του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της πλήρους ενεργειακής του αναβάθμισης, η οποία χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 3,6 εκατ. ευρώ από πόρους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το έργο της αναβάθμισης, ξεκίνησε το 2019-2020, με επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ), μέσω της προμήθειας και εγκατάστασης υλικών και εξειδικευμένων συστημάτων, που πλέον θα συμβάλλουν στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του εν λόγω κτιριακού συγκροτήματος, οδηγώντας το 424 ΓΣΝΕ Θεσσαλονίκης, στην… ”πράσινη εποχή”.

Σύμφωνα με τη σύμβαση η οποία περατώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα στο ακέραιο, στο 424 έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν τα εξής:

Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Μονάδας ΣΗΘΥΑ (λειτουργεί με καύση φυσικού αερίου), η δυναμικότητα της Μονάδας έχει διαστασιολογηθεί βάσει της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και όχι βάσει της ζήτησης θερμικής ενέργειας του νοσοκομείου

  1. Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κενού και ψύξης με απορρόφηση, εγκατεστημένοι στο δώμα του κεντρικού κτιρίου του νοσοκομείου.
  2. Εγκατάσταση Εξωτερικού συστήματος σκίασης Solar Shading (οριζόντιες περσίδες από έλασμα αλουμινίου)
  3. Εγκατάσταση λαμπτήρων LED σε φωτιστικά σώματα οροφής και σε φωτιστικές συσκευές του περιβάλλοντος χώρου
  4. Τοποθέτηση νέας μόνωσης στους αεραγωγούς των κλιματιστικών μονάδων που είναι εγκατεστημένες στη δυτική πλευρά του δώματος του νοσοκομείου
  5. Τοποθέτηση μαγνητικών επαφών στα εξωτερικά κουφώματα για την αυτόματη διακοπή παροχής ψύξης σε περίπτωση ανοίγματος των υαλοπινάκων
  6. Μετατροπή του υφιστάμενου BMS του νοσοκομείου σε BEMS (Building Energy Management System)