13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠούτιν προς Ερντογάν: Η Τουρκία θα γίνει παγκόσμιο κέντρο φυσικού αερίου

Πούτιν προς Ερντογάν: Η Τουρκία θα γίνει παγκόσμιο κέντρο φυσικού αερίου

Mε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν κεκλεισμένων των θυρών στην Αστάνα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της 6ης Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης για τη Συνεργασία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA). Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν στην Αστάνα για να συζητήσουν τους διμερείς δεσμούς και τον πόλεμο στην Ουκρανία και το συριακό. 

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, στη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Πούτιν έθεσε το θέμα της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

“Mεταφέραμε στην Τουρκία την πρόθεσή μας να γίνει παγκόσμιο κέντρο φυσικού αερίου” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη. Αυτό, σημείωσε, αναβαθμίζει πολυεπίπεδα την Τουρκία. 

Ο Ρώσος πρόεδρος εκθείασε επίσης τα ρωσοτουρκικά κοινά έργα. Όπως είπε, «ο Turkish Stream λειτουργεί με επιτυχία, παρόλο που προσπάθησαν να τον ανατινάξουν, οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία προχωρούν πλήρως, σύμφωνα με τα αιτήματα, οι εργασίες στον (πυρηνικό σταθμό) του Ακουγιού προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο, θα είναι δυνατή η εκπλήρωση των συμφωνιών και η έναρξη της επόμενης μονάδας ισχύος μέχρι την 100η επέτειο της Τουρκίας».

«Σχεδιάζεται η παράδοση πυρηνικών καυσίμων στον πυρηνικό σταθμό το Μάιο του 2023» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας στον τούρκο ομόλογό του. 

Η Τουρκία και η Ρωσική Ομοσπονδία θα εργαστούν για την παράδοση ρωσικών γεωργικών προϊόντων σε χώρες που έχουν ανάγκη ανέφερε από πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν. 

Ο πρόεδρος Ερντογάν νωρίτερα συναντήθηκε και με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο. 

Απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής, ο Ερντογάν υπενθύμισε το ρόλο του ως διαμεσολαβητή Μόσχας – Κιέβου, λέγοντας ότι στόχος της Τουρκίας είναι να σταματήσει την αιματοχυσία στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, παρά τα εμπόδια.

Η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας θα πρέπει να βασίζεται σε μια πιο δίκαιη ρύθμιση, δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής της Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

«Η ανθρωπότητα διανύει μια περίοδο όπου η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί και οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διακοπεί. Αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις σε πολλούς τομείς, από την οικονομία μέχρι την επισιτιστική ασφάλεια, από την ενέργεια έως τις διεθνείς σχέσεις. Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας πρέπει να διαμορφωθεί στη βάση μιας πιο δίκαιης κατανόησης», τόνισε.

Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία θα μπορούσε να εδραιωθεί μέσω της διπλωματίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της Τουρκίας στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση είναι «να διατηρήσει την δυναμική που επιτεύχθηκε, παρά τις δυσκολίες στο έδαφος, και να σταματήσει η αιματοχυσία το συντομότερο δυνατό».

 «Πάντα έλεγα ότι μια δίκαιη ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διπλωματίας, και οι εντατικές προσπάθειές μας για την εξάλειψη των συνεπειών της σύγκρουσης έχουν αναγνωριστεί από ολόκληρο τον κόσμο. Η ανταλλαγή κρατουμένων τον περασμένο μήνα αποτέλεσε συγκεκριμένο επίτευγμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε. 

Πηγή: skai.gr