13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ"Πορτοκαλί" συναγερμός στην Ελλάδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Αυξημένες περιπολίες...

“Πορτοκαλί” συναγερμός στην Ελλάδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Αυξημένες περιπολίες στον Έβρο

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

“Πορτοκαλί” συναγερμός και στην Ελλάδα με την λήψη αυξημένων μέτρων ασφάλειας σε στόχους εμπλεκόμενων και μη μερών, μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις και εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, όπως επίσης σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και στα χερσαία σύνορά μας.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες το πρωί, αλλά και σε συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αποφασίστηκε η ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας σε στόχους χωρών, οι οποίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στις πρωτοφανείς πολεμικές συρράξεις, που εξελίσσονται στην Ουκρανία.

Πρεσβείες, πρεσβευτικές κατοικίες, διπλωματικές αποστολές, επιχειρήσεις, που σχετίζονται με Ρωσία, Λευκορωσία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία κ.ά. θα τεθούν σε έναν ισχυρό αστυνομικό κλοιό. “Ομόκεντροι” κύκλοι εντατικών αστυνομικών περιπολιών γύρω από αυτούς τους στόχους, με περιπολικά της Άμεσης Δράσης, των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΟΠΚΕ, όπως επίσης και “διπλές” σκοπιές, με ένστολους αστυνομικούς και της ασφάλειας σε στατικά οχήματα, περιλαμβάνει ο αστυνομικός σχεδιασμός αποτροπής επιθετικών ή ακτιβιστικών-καταδρομικών ενεργειών εναντίον τους.

Για την αποτροπή τέτοιων ενεργειών, θα ενεργοποιηθεί και το δίκτυο πληροφόρησης, ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπηρεσιών ασφάλειας.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας θα επιχειρήσουν να είναι “αθέατοι” γύρω από τέτοιους χαρακτηρισμένους στόχους, ενώ σε άλλους αυστηρά διαβαθμισμένους σε επίπεδο επικινδυνότητας, αστυνομικοί της ΕΚΑΜ θα είναι ακόμη και σε ταράτσες κτιρίων, με ρόλο “παρατηρητών”.

Αυξημένες αριθμητικά θα είναι και οι συνοδείες των επικεφαλής πρεσβειών και διπλωματικών αποστολών, ενώ και οι διαδρομές τους θα ελέγχονται για λόγους ασφαλείας. Σε στόχους υψηλής επικινδυνότητας εκδήλωσης οιασδήποτε ενέργειας, θα χρησιμοποιηθούν jammer για την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων, όπως επίσης και drones για την εναέρια επιτήρησή τους.

Παράλληλα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και χειριστές αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης εκρηκτικών, θα βρίσκονται σε επιφυλακή. Εκτός από την φυσική παρουσία των αστυνομικών, υπάρχει πρόβλεψη για ένα “ηλεκτρονικό δίχτυ” ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ένα “πέπλο” ασφαλείας, ανάλογης αριθμητικής και τεχνολογικής ενίσχυσης, θα ριχθεί γύρω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, σε Αλεξανδρούπολη και Σούδα Χανίων. Χαμηλότερη αλλά διακριτικά αυξημένη θα είναι η αστυνομική παρουσία σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Λάρισας, Στεφανοβικείου, Αράξου, Ανδραβίδας, Αστακού και Άκτιου.

Στο μεταξύ έχουν ισχυροποιηθεί οι αστυνομικές δυνάμεις και εντατικοποιηθεί οι περιπολίες, στα σύνορά μας, και κυρίως στην περιοχή του Έβρου, υπό τον φόβο εκμετάλλευσης της ρωσικής εισβολής, από την τουρκική πλευρά. Έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές σε νησιά και Έβρο, ενθαρρυντικό και ανησυχητικό, παράλληλα, στοιχείο για πιθανή υπερσυγκέντρωση μεταναστών σε κάποια σημεία και μαζική έλευσή τους, κάτι που προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr