13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΜΕΝΣ: Συμβούλια μεταθέσεων προσωπικού Ε.Δ. Απαιτούνται λύσεις

ΠΟΜΕΝΣ: Συμβούλια μεταθέσεων προσωπικού Ε.Δ. Απαιτούνται λύσεις

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στα Άρθρα 12,13,14,15 και 16 της νέας Υπουργικής Απόφασης που αφορά την παραμετροποίηση των κριτηρίων μεταθέσεων στελεχών, καθορίζεται η σύνθεση των συμβουλίων μεταθέσεων, χωρίς να έχει προβλεφθεί, θέση παρατηρητή για εκπρόσωπο της ΠΟΜΕΝΣ όπως προβλέπει η νομοθεσία.

2.   Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την εφαρμογή του νομικού πλαισίου για τη συμμετοχή εκπροσώπων της ως παρατηρητές στα Συμβούλια Μεταθέσεων, πιστεύοντας ότι θα ενισχύσει το αίσθημα διαφάνειας, εμπιστοσύνης προς τη λειτουργία των εν λόγω οργάνων, προς τούτο άλλωστε και αντίστοιχες προβλέψεις ισχύουν και εφαρμόζονται εδώ και πολλά έτη στα Σώματα Ασφαλείας.

3.    Κατόπιν  όλων  των  παραπάνω και βλέποντας τα τελευταία έτη στατιστικά την συνεχή αύξηση των Ενδικοφανών Προσφυγών συναδέλφων μας για θέματα μεταθέσεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. προτείνει, όπως και στο παρελθόν έχει επισημάνει αλλά και έχει αναφέρει σε έγγραφο της, η Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Θεσσαλονίκης, την :

       α. Συμμετοχή στα συμβούλια μεταθέσεων αξιωματικού του Νομικού Σώματος ώστε να γνωμοδοτεί επί της νομιμότητας των μεταθέσεων.

       β. Σύσταση  δευτεροβάθμιου  συμβούλιου  μεταθέσεων με σύνθεση από Νομικούς των Ε.Δ. και εκπροσώπου της Ομοσπονδίας ως παρατηρητή όπου θα κρίνει τις Ενδικοφανείς Προσφυγές.

       γ. Εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που ψηφίστηκαν ήδη από το 2016, καταδεικνύοντας ότι οι όποιες ιδιαιτερότητες των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι ασύμβατες με την παρουσία θεσμικών εκπροσώπων σε κομβικής σημασίας όργανα και διαδικασίες, οι οποίες επιπλέον διατηρήθηκαν υφιστάμενες, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, κατόπιν των αλλεπάλληλων τροποποιήσεων του άρθρου 30Γ του Ν.1264/1982, ωστόσο εδώ και έξι έτη παραμένουν πεισματικά ανενεργείς και ανεφάρμοστες.

Οι προβλέψεις του νόμου πρέπει να εφαρμοστούν για όλους και η συνδικαλιστική εκπροσώπηση να λάβει σάρκα και οστά σε κρίσιμους τομείς για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

4.    Εισηγητής θέματος: Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Θ, Επχίας (ΠΒ) Σαρρής Αθανάσιος 6985075297 και Γεν. Γραμμ. Αλχίας (ΤΘ) Στάικος Δημήτριος 6972070456.

5.    Χειριστής θέματος: Αντιπρόεδρος Διοικητικών Θεμάτων και Προσωπικού, Τχης (ΑΠΒ) Θεόδωρος Κουτσίδης τηλ. 6944055135.

Μετά τιμής

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο ΠρόεδροςΟ Γενικός Γραμματέας
  
Δημήτριος ΡώταςΑσμχος (ΥΔΚ)Γεώργιος ΘεοδώρουΤχης (ΠΖ)