13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΜΕΝΣ : Παιδικές κατασκηνώσεις. Διεκδικούμε το αυτονόητο και για τα παιδιά των...

ΠΟΜΕΝΣ : Παιδικές κατασκηνώσεις. Διεκδικούμε το αυτονόητο και για τα παιδιά των συναδέλφων της ΠΑ

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., επαναφέρει κατόπιν σχετικού εγγράφου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜ/Θ), το θέμα της επιδότησης παραθερισμού τέκνων Στρατιωτικών στις παιδικές κατασκηνώσεις, που σας είχαμε  επισημάνει έγκαιρα με το (α) όμοιο https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1807-2022,  λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν στις τάξεις των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, για την διαφορετική / άνιση  αντιμετώπιση τους, σε σχέση με τους συναδέλφους μας του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. 

2.   Πεποίθησή της Ομοσπονδίας μας είναι ότι η όποια ηθική ή ακόμα και συμβολική υλική ανταμοιβή ενισχύει το αίσθημα ηθικής αναγνώρισης, αλληλεγγύης και συνοχής του στρατεύματος απέναντι στις κοινές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά συνολικά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

3.   Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι αφενός κινήθηκαν προς την σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού να επιδοτήσουν προγράμματα για παραθερισμό, σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις εσωτερικού τέκνων στελεχών και για συμμετοχή σε κατασκηνωτικά προγράμματα του εξωτερικού αφετέρου αποτελεί άνιση και άδικη αντιμετώπιση, η έλλειψη αντίστοιχης μέριμνας προσωπικού των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, από την Στρατιωτική της ηγεσία.

4.   Συγκεκριμένα:

      α.    Ο Στρατός Ξηράς θα επιδοτήσει σύμφωνα με την (β) σχετική, αριθμό τέκνων στελεχών του για παραθερισμό, σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις. Λεπτομέρειες επί του επιδοτούμενου ποσού, της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων και λοιπών χρονικών λεπτομερειών θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες με νεότερη διαταγή που θα εκδοθεί από το ΓΕΣ. 

      β.    Το Πολεμικό Ναυτικό κατά το θέρος 2022 και υπό την προϋπόθεση ότι η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας το επιτρέπει, θα υλοποιήσει σύμφωνα με τη (γ) όμοια επιδοτούμενα κατασκηνωτικά προγράμματα συμμετοχής τέκνων των εν ενεργεία στελεχών του ΠΝ, ως ακολούθως:

Θερινά επιδοτούμενα κατασκηνωτικά προγράμματα για τα τέκνα των εν ενεργεία στελεχών του ΠΝ γεννηθέντα από 01 Σεπτεμβρίου του 2004 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2015. Οι συντονιστικές οδηγίες περιγράφονται αναλυτικά στα παραρτήματα «Θ» και «ΙΑ». Οι δηλώσεις επιθυμίας των εν ενεργεία στελεχών του ΠΝ για συμμετοχή στα εν λόγω προγράμματα για το έτος 2022 υποβλήθησαν ηλεκτρονικά και αποκλειστικά μέσω της Ενιαίας Μηχανογραφικής Εφαρμογής Στρατιωτικού Προσωπικού ΓΕΝ/Β3.

     γ.    Η Πολεμική Αεροπορία, δυστυχώς για ακόμη μία χρονιά δεν χορηγεί κανένα ποσό. Σε παλαιότερο χρόνο και πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης, χορηγούσε οικονομική ενίσχυση, στα στελέχη των οποίων τα τέκνα γινόταν αποδεκτά σε παιδικές κατασκηνώσεις, με την προϋπόθεση ότι το στέλεχος την ίδια καλοκαιρινή περίοδο, δεν θα έκανε χρήση παραθερισμού σε κάποιο ΚΕΔΑ. Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση ανεξαρτήτως προϋποθέσεων έπαψε να χορηγείται στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

    Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

5.   Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ, θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι όποιες «παραλήψεις» της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, έλαβαν χώρα από λάθος και δεν αποτελούν έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων σε βάρος του ορθού και δικαίου, απέναντι στα στελέχη της.

6.   Αδυνατούμε ωστόσο να κατανοήσουμε για ακόμη μία φορά, το παράδοξο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αντιμετωπίζει με τρεις διαφορετικούς τρόπους τα στελέχη του. Με δεδομένο δε ότι στην πλειοψηφία των Οργανισμών του ευρύτερου Δημόσιου τομέα υπάρχει πρόβλεψη κοινωνικής πολιτικής (οικονομική κάλυψη) στο θέμα αυτό, σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα έτσι ώστε :

     α.    Να επιτευχθεί η οικονομική ενίσχυση των στελεχών της Π.Α. που τα τέκνα τους θα γίνουν αποδεκτά κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο σε κάποια κατασκήνωση. Επικουρικά, εάν η Π.Α. δεν επιθυμεί να προβεί στην απευθείας οικονομική ενίσχυση των στελεχών της, δύναται να συνάψει συμβάσεις – συμφωνίες με επιχειρήσεις κατασκηνώσεων ανά την χώρα για την εξυπηρέτηση των τέκνων των στελεχών της.

     β.    Να χρηματοδοτηθεί ένα γενναίο πρόγραμμα πλήρους επιδότησης παραθερισμού σε ειδικές παιδικές κατασκηνώσεις για τα τέκνα ΑΜΕΑ, συνολικά του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

     γ.   Να επιτευχθεί μια κοινή πολιτική εκ του ΥΠΕΘΑ στο εν λόγω θέμα, με την σύναψη συμβάσεων – συμφωνιών με επιχειρήσεις κατασκηνώσεων ανά την χώρα, για την εξυπηρέτηση όλων των τέκνων των στελεχών του Υπουργείου.

7.   Καλούμε την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις που καταθέτουμε εκ νέου ως Ομοσπονδία με το παρόν έγγραφο να ενσκήψουν στο παραπάνω θέμα αλλά και σε ανάλογα ζητήματα, τα οποία δεν είναι τόσο ήσσονος σημασίας, αφενός γιατί αφορούν το περί δικαίου αίσθημα με το οποίο γαλουχείται ο κάθε στρατιωτικός, αφετέρου δε γιατί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρέπει επ’ ουδενί να νιώσουν την απουσία της Διοικητικής Μέριμνας της Ηγεσίας μας.

8.    Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983503377.

Μετά τιμής

Για την Εκτελεστική Γραμματεία     

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  
Δημήτριος Ρώτας Ασμχος (ΥΔΚ)Γεώργιος Θεοδώρου Τχης (ΠΖ)