13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠοιες Διευθύνσεις του ΓΕΣ επιστρέφουν στη Μεσογείων

Ποιες Διευθύνσεις του ΓΕΣ επιστρέφουν στη Μεσογείων

Μεγάλες αλλαγές στην οργάνωση και στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένονται από τον Μάρτιο, με στόχο την ταχύτερη λήψη και εκτέλεση των αποφάσεων – Η 1η Στρατιά με έδρα τη Λάρισα μετατρέπεται σε υπερστρατηγείο με διευρυμένες δυνατότητες, μεγάλη ισχύ και -το κυριότερο- αυξημένη δυνατότητα άμεσης επέμβασης όπου απαιτηθεί

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το ΓΕΕΘΑ προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση ακραίων σεναρίων και προς αυτή την κατεύθυνση έρχονται μεγάλες αλλαγές στη δομή και οργάνωση των διευθύνσεων, με στόχο την ευελιξία, την εξάλειψη ρίσκου και την τάχιστη λήψη αποφάσεων. Οι εξελίξεις με τις κλιμακούμενες προκλήσεις από την Τουρκία, αλλά και οι πρόσφατες κρίσεις του Έβρου και του «Oruc Reis» δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που πλέον έχει ολοκληρωθεί και παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα η Realnews, συνολικά 5 διευθύνσεις οι οποίες το 2017 είχαν απομακρυνθεί από το στρατόπεδο Παπάγου, όπου εδρεύει το Ελληνικό Πεντάγωνο, θα επιστρέψουν άμεσα σε αυτό και θα αναλάβουν και συγκεκριμένο ρόλο στο αναβαθμισμένο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, στο Πεντάγωνο μεταφέρονται οι εξής διευθύνσεις: το Πεζικό Χαλκίδας, το Μηχανικό Λουτρακίου, οι Διαβιβάσεις από το Χαϊδάρι, το Πυροβολικό Θήβας και οι Ειδικές Δυνάμεις από τον Ασπρόπυργο.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι Υποστράτηγοι θα βρίσκονται στο ΓΕΕΘΑ και θα έχουν άμεση επικοινωνία με τον Αρχηγό.

Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τις κρίσεις που ξεκινούν τον Μάρτιο, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου.

Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων

Αναμφίβολα, η μεγαλύτερη αλλαγή που πρόκειται να συντελεστεί αφορά τη δομή του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς με έδρα τη Λάρισα. Αποτελεί τον μεγαλύτερο σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού και τη μόνη εν ενεργεία Στρατιά στην Ελλάδα.

Πλέον, σύμφωνα με το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ, αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, αφού αναβαθμίζεται και μετονομάζεται σε «Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων».

Στη διοίκηση του νέου Αρχηγείου ενσωματώνονται η ΑΣΔΕΝ και η ΑΣΔΥΣ. Η Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) είναι σχηματισμός επιπέδου Σώματος Στρατού του Ελληνικού Στρατού με σκοπό την άμυνα των νησιών του Αιγαίου. Στην ουσία πρόκειται για τη Στρατιά Αιγαίου, που πλέον τίθεται υπό τη διοίκηση του Αρχηγείου Χερσαίων Δυνάμεων. Όπως και η ΑΣΔΥΣ, η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού, επιπέδου Σώματος Στρατού, με καθ’ ύλην αρμοδιότητα για το σύνολο των θεμάτων διοικητικής μέριμνας του Στρατού Ξηράς στην ειρήνη και στον πόλεμο.