13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΕΣ: Διαμαρτυρία για το Επίδομα Ιδιαιτέρων Συνθηκών για το Στόλο

ΠΟΕΣ: Διαμαρτυρία για το Επίδομα Ιδιαιτέρων Συνθηκών για το Στόλο

Η ΠΟΕΣ μεταφέρει τα έντονα παράπονα, την οργή και την αγανάκτηση των στελεχών του ΠΝ αναφορικά με την άδικη αντιμετώπισή τους από τον όλο χειρισμό για την προσαύξηση στο επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών και ζητάει την άμεση έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου. Η ΚΥΑ, ακόμα και κατόπιν των αρχικών διευκρινίσεων, δημιουργεί παιδιά και αποπαίδια. Πλέον είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για προσαύξηση αλλά για κατάργηση (πλευσίμων) και αντικατάσταση (με τα νέα ποσά). Η σοβαρή λεπτομέρεια έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στη φορολόγηση, αφού τα ποσά της “νέας εποχής” θα προσμετρώνται στο εισόδημα και θα φορολογουνται με φόρο εισοδήματος, σε αντίθεση με την αυτοτελή φορολόγηση που προβλέπεται για την ημερήσια αποζημίωση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα στελέχη να δούν από καθόλου έως ελάχιστες αυξήσεις στις τσέπες τους, ενώ είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου θα δουν μειώσεις (για τις αποζημιώσεις με 20 ευρώ/ημέρα). Πρόκειται για μια τιμωρητική ΚΥΑ για το προσωπικό του ΠΝ, το οποίο είναι το Όπλο με το μεγαλύτερο αριθμό παραιτήσεων, για τους λόγους που έχουν αναδειχθεί κατ’ επανάληψη από την ΠΟΕΣ και δυστυχώς η Ηγεσία εξακολουθεί να κωφεύει. 

ΘΕΜΑ:   Οικονομικά (Επίδομα Ιδιαιτέρων Συνθηκών)

ΣΧΕΤ.:   α.   Ν. 4472/2017 (ΦΕΚ Α΄ 74, «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο»)

              β.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1007/2022 έγγραφό μας

              γ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1553/2022 έγγραφό μας

              δ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1572/2022 έγγραφό μας

              ε.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1595/2022 έγγραφό μας

              στ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 460/2023 έγγραφό μας

              ζ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 502/2023 έγγραφό μας

              η.   ΚΥΑ υπ΄ αριθμ. Φ.841/26674/Σ.4145/2023 (ΦΕΚ Β΄ 1425, Καθορισμός ύψους, όρων και προϋποθέσεων χορήγησης της προσαύξησης του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθήκων εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή.»)

              θ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 032/2023 έγγραφό ΕΣΠΕΕΝΠΑ

              ι.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 035/2023 έγγραφό ΕΣΠΕΕΝΠΑ

              Κύριοί Υπουργοί.

       Παρόλο που η Ομοσπονδία μας έχει μεταφέρει κατ’ επανάληψη το πολύ κακό κλίμα που επικρατεί στις ΕΔ, ιδίως λόγω της αντιμετώπισης των στελεχών σε οικονομικό επίπεδο, δυστυχώς συνεχίζετε να επιβεβαιώνετε τις προβλέψεις μας και μάλιστα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο: το «δεν έχουμε» ισχύει μόνο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στρατιωτικούς και ακόμα σοβαρότερα, αποτελεί επίσημη κυβερνητική πολιτική που έχει ονομαστεί παραπλανητικά «μέριμνα προσωπικού».

       Τελευταίο «κρούσμα» αποτελεί η (η) σχετική ΚΥΑ, αναφορικά με το επίδομα που, όπως προειδοποιήσαμε εγκαίρως με το (στ) σχετικό, ξεκίνησε ως πλεύσιμη Στόλου, εξελίχθηκε σε αποστολών, μεταλλάχθηκε σε αποστολών και ειδικών αποστολών και εν τέλει κατάντησε σε ειδικών αποστολών, όπως αποδεικνύει τεκμηριωμένα με τα  σχετικά (θ) και (ι), τα οποίο επισυνάπτουμε στο παρόν, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.), που είχε προβλέψει τις εξελίξεις και για το λόγο αυτό αντιδρά οργισμένα, δικαιολογημένα, λελογισμένα μεταφέροντας το ακριβές κλίμα στο προσωπικό του Στόλου και του ΠΝ γενικότερα, το οποίο βλέπει ότι ήταν άνθρακες ο θησαυρός.

       Δυστυχώς, όπως είχε προβλέψει η Ένωση και απεδείχθη από τις πρώτες διευκρινίσεις, το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση με τις εξαγγελίες. Και η εν λόγω ΚΥΑ κινείται στο πνεύμα της ΚΥΑ της αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας, δηλαδή με φρούδες υποσχέσεις, περικοπές δικαιούχων και ελάχιστα θετικά. Για το λόγο αυτό είμαστε στην ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση να πρέπει να χαρακτηρίσουμε και αυτή την ΚΥΑ κατάπτυστη και άθλια.

       Σύμφωνα με τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάζει η ΕΣΠΕΕΝΠΑ και τα οποία δείχνουν να επιβεβαιώνονται από τις, η ΚΥΑ ως προς το προσωπικό του ΠΝ: 

  • Δημιουργεί σχεδόν φωτογραφικές συνθήκες αποζημίωσης και αποκλείει πραγματικούς δικαιούχους υπό αδιευκρίνιστους όρους και προϋποθέσεις. (πχ εξαιρεί «ειδικούς πλόες» τους οποίους μετακύλισε στις «ειδικές αποστολές» δίχως να προσδιορίζει ποιοι είναι αυτοί και εξαιρεί ασκήσεις μη συνυπολογίζοντας ότι περίπου οι μισοί πλόες στο ΠΝ αφορούν ασκήσεις).
  • Εξαιρεί όσους δικαιούχους αποζημιώνονται με ημερήσια αποζημίωση για εκτέλεση υπηρεσίας (όπως ορίζεται και η πλεύσιμη αποζημίωση). Εκ του γεγονός αυτού αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται καμία προσαύξηση αλλά αντικατάσταση της υφιστάμενης αποζημίωσης με μια νεότερη.
  • Σε αντίθεση με την υφιστάμενη πλεύσιμη αποζημίωση στο ΠΝ που φορολογείται αυτοτελώς, η «προσαύξηση» υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος ύψους 35-40%, δηλαδή πολύ υψηλότερα. Επιπρόσθετα καθιστά ορατό το ενδεχόμενο αλλαγής φορολογικής κλίμακας με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.
  • Ενώ (με βάση τις διευκρινίσεις άτυπης ενημέρωσης από το Γραφείο Τύπου του ΓΕΕΘΑ) γίνεται λόγος για καλύτερη οικονομική αντιμετώπιση, εξαιρεί το μεγαλύτερο μέρος των πλόων, το οποίο θα συνεχίσει να αποζημιώνεται με το «προηγούμενο καθεστώς».
  • Δεν αποσαφηνίζει ποιες είναι οι «αποστολές» που θα αποζημιώνονται με 20/60 € (παρα.2 άρθρου 1 της ΚΥΑ), σε σχέση με την ευμενέστερη αποζημίωση των 60/100 € (παρα.3 άρθρου 1 της ΚΥΑ) και ποια τα κριτήρια με τα οποία ένας πλους θα εμπίπτει στη μία ή την άλλη κατηγορία αποζημίωσης.

      Με βάση τα ποσά αποζημίωσης διαπιστώνουμε ότι, είτε το καταβλητέο ποσόν θα μειωθεί, είτε θα αυξηθεί κατά μικρά ποσά, τα οποία δεν μπορούν να προσδιοριστούν λόγω του γεγονότος ότι σχετίζονται με τις εκάστοτε φορολογικές κλίμακες. Συγκεκριμένα: 

              α.   Η ημερήσια αποζημίωση με 20 €/ημέρα (μικτά) αντιστοιχεί σε περίπου 12 € καθαρά. Με τα σημερινά δεδομένα, η μικτή αποζημίωση είναι 19,57 € και η καθαρή 17,61 €. Εάν υπάρξει αποζημίωση πλόων με 20 €/ημέρα, τότε το προσωπικό θα δει μείωση κατά 5,61 €/ημέρα.

               β.   Για ημερήσια αποζημίωση 60 €/ημέρα (μικτά, εντός ΠΕ), το καθαρό ποσόν ανέρχεται περίπου σε 36 €. Σε μια τέτοια περίπτωση, σε σχέση με τα 17,61 € που ισχύουν σήμερα, ναι μεν θα υπάρχει αύξηση κατά περίπου 18 €, όμως πλέον το συνολικό ποσόν (και όχι μόνο η διαφορά) θα λογίζεται ως εισόδημα και τα στελέχη θα πρέπει να αναμένουν έως την εκκαθάριση της Εφορίας για να διαπιστώσουν τι ισχύει.

               γ.   Η περίπτωση αποζημίωσης 60 €/ημέρα (μικτά) εκτός ΠΕ Α/ΓΕΕΘΑ αποτελεί διαφορετική περίπτωση, αφού στην αντίστοιχη περίπτωση σύγκρισης με πλου εκτός επικράτειας, η αποζημίωση απαρτίζεται από ημέρες εν πλω και ημέρες εν όρμω, οι οποίες διαφέρουν: η πλεύσιμη με το «παλαιό καθεστώς» πάντως αποζημιώνεται περίπου με 50 ευρώ/ημέρα, που, σύμφωνα με τις πρώτες διευκρινίσεις θα παραμείνουν στο «προηγούμενο καθεστώς» (ως της περίπτωσης 2β άρθρου 1 της ΚΥΑ).

               δ.   Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση αποζημίωσης με 100 €/ημέρα (μικτά) όπου η διαφορά υπολογίζεται να ανέλθει (σε σχέση με σήμερα) στα 48 €, ποσό που θεωρείται βέβαιο ότι θα απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό καθόσον ο πέλεκυς της Εφορίας αναμένεται να πέσει βαρύς.

               ε.    Τα ανωτέρω παραδείγματα ισχύουν μόνο εφόσον οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν αποζημίωση με τα ισχύοντα δεδομένα (πλεύσιμη), διότι εάν λαμβάνουν, αποκλείονται αυτομάτως. Γι’ αυτό και σε όσες περιπτώσεις θα καταβάλλεται η αποζημίωση της «νέας πραγματικότητας», δεν θα καταβάλλεται η πλεύσιμη μέρα του «προηγούμενου καθεστώτος» (κοινώς, τα πλεύσιμα καταργούνται).

      Δυστυχώς εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ (και τις αντίστοιχες του κ. ΥΕΘΑ) περί επιδόματος στήριξης του Στόλου με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι παραιτήσεις στο ΠΝ. Από αυτό το σημείο φτάσαμε στο σημείο σχεδόν πλήρους αποκλεισμού του προσωπικού, το οποίο είναι προφανές μετά της αποκαλύψεις της ΕΣΠΕΕΝΠΑ προκάλεσε μια σειρά από πρόχειρες παρεμβάσεις ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις και η οργή του προσωπικού του ΠΝ. Ωστόσο θεωρούμε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συμμαζευτεί.

       Όλα τα προαναφερθέντα συνιστούν μια αδιανόητη μεθόδευση, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αντίστοιχες άθλιες μεθοδεύσεις, όπως η εξαίρεση των στρατιωτικών από την καταβολή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος των 600 € και μάλιστα με ιδεολογική καλλιέργεια επί τούτου περί μη φύλαξης των συνόρων, μη εκτέλεσης 24ωρων υπηρεσιών κλπ [ιδέτε σχετικά (γ) και (ε)], ή οι περικοπές σε δικαιούχους και εκτελούμενες ώρες νυκτερινής εργασίας [ιδέτε (σχετικό (δ)] κλπ.

       Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε κατ’ επανάληψη χαρακτηρίσει σκόπιμη τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των στρατιωτικών σε επίπεδα 1999 επί δραχμών [ιδέτε (σχετικό (β)], γεγονός που καλλιεργείτε έτι περαιτέρω με τις συνεχείς περικοπές σε όλα τα επίπεδα και με την ιδεολογική κάλυψη του «δεν έχουμε». Πάντα έχετε: για τους στρατιωτικούς δεν έχετε.

       Πέραν των ανωτέρω όμως, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουμε αναδείξει επί των ημερών σας είναι η θεσμοθέτηση της αδικίας, κάτι που αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά και από την (η) σχετική ΚΥΑ. Είναι γνωστό ότι οι στρατιωτικοί είμαστε χαμηλόμισθοι, όπως εξάλλου έχει αναγνωρίσει και το ΣτΕ. Η Πολιτεία αποφάσισε να κοροϊδέψει εκ νέου τους στρατιωτικούς βαφτίζοντας μέριμνα τις περικοπές και φέρνει μειώσεις που ονομάζει επιβράβευση

  • Εξυπακούεται ότι υφίσταται ανάγκη οικονομικής υποστήριξης, είναι, όμως, δυνατόν αυτό να γίνεται εις βάρος άλλων, πραγματικών δικαιούχων; 
  • Είναι δυνατόν ο ετήσιος προϋπολογισμός της «προσαύξησης» να προέρχεται από τον προϋπολογισμό του ΓΕΝ για το προσωπικό και την επιστρεφόμενη υπερφορολόγηση της παροχής; 
  • Είναι δυνατόν την στιγμή που παρουσιάζεται ως επιτυχία η αποζημίωσης της «νέας εποχής», το ίδιο νομοθέτημα να αφήνει εκτός αντίστοιχους δικαιούχους; 
  • Γιατί και με ποια κριτήρια μένει εκτός αποζημίωσης «νέας εποχής» η πλειοψηφία των πλόων του ΠΝ; 
  • Επιπλέον των προαναφερθέντων, οφείλουμε να επαναφέρουμε το μείζον ερώτημα που, πλέον, βασανίζει συνολικά το στρατιωτικό προσωπικό: και το νέο μισθολόγιο που έρχεται θα είναι στην ίδια φιλοσοφία «περικοπών μέριμνας» και μειώσεων επιβράβευσης

      Προφανώς και αυτό που απαιτείται είναι θεσμοθέτηση νέων παροχών με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο, ώστε να καλυφθούν οι σοβαρές ανισότητες που όντως υπάρχουν στις ΕΔ, όχι όμως με διεύρυνση των υφιστάμενων επιδομάτων και μάλιστα με εσωτερική αναδιανομή ήδη προϋπολογισμένων ποσών. Ας σταματήσει επιτέλους η τακτική να «παίρνουμε από τη μία τσέπη να τα βάζουμε στην άλλη».

          Κατόπιν των ανωτέρω, θεωρούμε χρέος μας να σας μεταφέρουμε την αιτιολογημένη οργή και αγανάκτηση των στελεχών του ΠΝ και να ζητήσουμε να προβείτε άμεσα σε έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες αυτού του εξαιρετικά κακογραμμένου κειμένου, προκειμένου να γνωστοποιηθούν.

— 
Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.