13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠετρέλαιο θέρμανσης: Ποιοι θα αγοράσουν φέτος 1.000 λίτρα κάτω από 500 ευρώ...

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ποιοι θα αγοράσουν φέτος 1.000 λίτρα κάτω από 500 ευρώ – Παραδείγματα με περιοχές

Ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το τοπίο όσον αφορά στο φετινό κόστος της θέρμανσης.

Αν και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το τι θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, προς το παρόν οι συνθήκες εμφανίζονται καλύτερες από ό,τι πιστεύαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου και κυρίως τον Αύγουστο.

Αντί το πετρέλαιο θέρμανσης να τιμολογείται προς 1,9 ευρώ το λίτρο (τόσο είχε φτάσει το καλοκαίρι), η τιμή του υποχώρησε κάτω από τα 1,7 ευρώ ενώ με τις διπλές και τριπλές επιδοτήσεις (από το κράτος, τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας), φτάνει να κοστίζει και κάτω από τα 1,35 ευρώ το λίτρο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τι μένει; Να οριστικοποιηθούν οι όροι διάθεσης του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Ειδικά για φέτος, θα υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: όσοι δεν πήραν πέρυσι επίδομα και θα επιλέξουν φέτος να θερμανθούν με πετρέλαιο θέρμανσης, θα δικαιούνται διπλάσιο ποσό από αυτό που “βγάζει” ο μαθηματικός τύπος.

Αν και εκκρεμεί η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης για να μάθουμε ποιο θα είναι και το ανώτατο όριο της επιδότησης (πέρυσι έφτανε στα 750 ευρώ, οπότε το υπουργείο πρέπει να ξεκαθαρίσει αν φέτος θα φτάσουμε στα 1.500 ευρώ), είναι σαφές ότι σε χιλιάδες περιοχές της χώρας, τα πρώτα 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσουν να κοστίζουν στα νοικοκυριά σε τιμή χαμηλότερη και από 500 ευρώ.

Ο λόγος; Η μέση πανελλαδική τιμή έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στα 1,4 ευρώ ανά λίτρο, άρα τα 1.000 λίτρα κοστίζουν 1.400 ευρώ. Το επίδομα θέρμανσης έχει αυξηθεί ούτως ή άλλως κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ με τον διπλασιασμό σε περίπτωση στροφής στο πετρέλαιο θέρμανσης, μπορεί να ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες ευρώ.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Παραδείγματα με περιοχές

Αν, για παράδειγμα, η οικογένεια με δύο παιδιά στη Βυτίνα Αρκαδίας δικαιούνταν κανονικά 499 ευρώ και φέτος πάρει διπλάσιο ποσό λόγω στροφής στο πετρέλαιο θέρμανσης, το τελικό κόστος για τα πρώτα 1.000 λίτρα της σεζόν θα περιοριστούν στα 400-500 ευρώ αν στην περιοχή το πετρέλαιο διατεθεί προς 1,45 ευρώ το λίτρο.

Αντίστοιχα, στη Νέα Ερυθραία της Αττικής, η επιδότηση μπορεί να διαμορφωθεί στα 308 ευρώ ή στα 616 ευρώ με τον διπλασιασμό, άρα με τιμή λιανικής 1,35 ευρώ, το κόστος μπορεί και πάλι να πέσει στα 600-700 ευρώ για τα πρώτα 1.000 λίτρα.

Κάτω από 850 ευρώ θα κοστίσουν τα 1.000 λίτρα και στο Χαλάνδρι ή στην Αγία Παρασκευή, καθώς για την οικογένεια με δύο παιδιά το κανονικό επίδομα είναι 259 ευρώ και με τον διπλασιασμό του μπορεί να φτάσει στα 520 ευρώ.

Η υπουργική απόφαση θα κοθορίζει με σαφήνεια το πότε θα γίνεται ο διπλασιασμός αλλά και το ποιο θα είναι το ανώτατο όριο (δηλαδή αν θα φτάνει και στα 1500 ευρώ για ακριτικές περιοχές ή αν ο πήχης θα μπει χαμηλότερα). Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την κυβέρνηση, διπλό επίδομα θα λαμβάνουν όσοι πέρυσι προκύπτει ότι επιδοτήθηκαν για φυσικό αέριο και φέτος θα στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης, ή όσοι πέρυσι δεν πήραν επίδομα και φέτος θα κάνουν χρήση πετρελαίου θέρμανσης. Π¨ως θα αποδεικνύεται η χρήση; Με την κατάθεση των τιμολογίων αγοράς

Για τις ανάγκες καταβολής του επιδόματος θέρμανσης η χώρα έχει διαιρεθεί σε 14.464 περιοχές με βάση τον ταχυδρομικό κώδικα. Σε 1.393 περιοχές όπου επικρατούν οι χειρότερες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα, το επίδομα θα ξεκινά φέτος από 360 έως 567 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά, από 432 έως 680 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί και από 504 έως 750 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά. Μένει να καθοριστούν τα ανώτατα όρια για όσους έχουν δύο παιδιά.

ΠΗΓΗ:https://www.thetoc.gr