13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠεντάγωνο: Τα σενάρια που επεξεργάζεται για την τουρκική προκλητικότητα

Πεντάγωνο: Τα σενάρια που επεξεργάζεται για την τουρκική προκλητικότητα


Χαραλαμπάκης Μάνος

Ηεπιμονή της Αγκυρας στην προκλητική δραστηριότητα στα νότια του Καστελλορίζου με τη διαρκή ανανέωση των παράνομων Navtex έχει μπει στο μικροσκόπιο του ελληνικού Πενταγώνου, το οποίο ανάμεσα στα σενάρια περαιτέρω κλιμάκωσης εξετάζει αυτό της αποστολής γεωτρύπανου, αλλά και της έρευνας σε περιοχή του ελληνοαιγυπτιακού συμφώνου για την ΑΟΖ.

Οι έλληνες επιτελείς εδώ και καιρό είχαν επισημάνει ότι «κλειδί» για τις εξελίξεις και τη στάση της Αγκυρας θα ήταν οι διερευνητικές συνομιλίες. Θεωρούσαν δηλαδή ότι αν ξεκινούσε και πάλι ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας τότε υπήρχε σοβαρή πιθανότητα για άμεση αποκλιμάκωση. Αυτό το ενδεχόμενο, όμως, όπως όλα δείχνουν έχει πλέον απομακρυνθεί πάρα πολύ, κυρίως με ευθύνη της Τουρκίας που έχει τορπιλίσει την επανέναρξη των συνομιλιών με κάθε τρόπο. Το «Ορούτς Ρέις» συνεχίζει να πλέει στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλορίζου, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δεν αποκλείεται μάλιστα η παράνομη Navtex που έχει ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου να ανανεωθεί αυτές τις μέρες.

Σχεδιασμός αντίδρασης

Υπό αυτά τα δεδομένα στο «Πεντάγωνο» υπάρχει προβληματισμός, αλλά και διαρκής σχεδιασμός αντίδρασης. Και γι’ αυτό πλέον αναλύονται και εξετάζονται σενάρια για τα επόμενα στάδια κλιμάκωσης, στα οποία είναι πιθανόν να προχωρήσει η Τουρκία. Ανάμεσα στα πολλά ενδεχόμενα για τα οποία ετοιμάζεται η στρατιωτική ηγεσία είναι η απόφαση της Αγκυρας να στείλει γεωτρύπανο σε περιοχή όπου η ίδια ισχυρίζεται ότι έχει κάνει έρευνες, όπως στα νότια του Καστελλορίζου. Σε μία τέτοια περίπτωση «δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια» έχουν επαναλάβει πολλές φορές με νόημα ανώτατοι επιτελείς φανερώνοντας ότι μία τέτοια τουρκική ενέργεια αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Επιπλέον, εξετάζεται πάντα και η πιθανότητα η Τουρκία να επιχειρήσει να προκαλέσει στέλνοντας ένα ερευνητικό σκάφος σε θαλάσσια περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ. Η κατάσταση σ’ αυτή την περίπτωση περιπλέκεται καθώς πλέον η συμμαχίας Ελλάδας – Αιγύπτου έχει ενισχυθεί πάρα πολύ και θα δυναμώσει κι άλλο με την πραγματοποίηση της άσκησης «Μέδουσα» στις αρχές Δεκεμβρίου και με μία υπογραφή αμυντικής συμφωνίας το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κρίνει ότι παρά το lockdown και τα μέτρα που ισχύουν και στο Στράτευμα η επιχειρησιακή ετοιμότητα και των τριών Κλάδων πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε υψηλό επίπεδο με την πραγματοποίηση ασκήσεων. Αυτήν την εβδομάδα διεξάγονται βολές Patriot στο Πεδίο Βολής Κρήτης σε συνεργασία με ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία. Επιπλέον μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκε με οδηγίες του ΓΕΕΘΑ στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης η άσκηση «Νηρηίς 2020» με συμμετοχή μέσων και προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Group 2 – SNMG2).

ΠΗΓΗ: https://www.tovima.gr