13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Πρόβλημα στην εισαγωγή σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές από το...

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Πρόβλημα στην εισαγωγή σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές από το νόμο του Υπουργείου Παιδείας

(Φωτό αρχείου)

Ο νόμος του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), αν και είχε άλλη στόχευση, έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην εισαγωγή σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές (ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΜΥ). Παρά την περυσινή αποτυχία κάλυψης των προκηρυχθέντων θέσεων, το πρόβλημα συνεχίστηκε ακόμη μεγαλύτερο φέτος. Αυτή η απομείωση του αριθμού των εισαχθέντων στη ΣΣΕ, στη ΣΝΔ και στη ΣΜΥ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μαχητική ικανότητα των ΕΔ και κυρίως του ΣΞ. Αντί η κυβέρνηση να θεσπίσει κατάλληλα κίνητρα για προσέλκυση της ποιότητας, μειώνει και την ποσότητα.

Υπό το παραπάνω πρίσμα και στη βάση της αδιαφορίας της κυβέρνησης να επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, συντάχθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΔ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΑΧΘΕΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΛΟΓΩ ΕΒΕ

“Στο ίδιο λάθος υπέπεσε η κυβέρνηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφού η θέσπιση της ΕΒΕ απομείωσε τον αριθμό των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές ακόμη περισσότερο φέτος από πέρυσι. Αντί να θεσπίσει κατάλληλα κίνητρα για να προσελκύσει υψηλού επιπέδου υποψηφίους, μειώνει και τον αριθμό των επιτυχόντων.

Ο αριθμός των εισαχθέντων σπουδαστών στη ΣΣΕ (Όπλα) μειώθηκε κατά 62% έναντι του προκηρυχθέντος (87 από 226), δημιουργώντας σημαντικό αριθμό κενών θέσεων εκπαίδευσης, ενώ παρόμοιο πρόβλημα εμφανίζεται φέτος στη ΣΝΔ (Μαχίμους) με ποσοστό μείωσης 40% (25 από 41)και στη ΣΜΥ (Όπλα) με ποσοστό 21% (155 από 258). Αυτή η μείωση του αριθμού των σπουδαστών θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη στελέχωση των μονάδων και εν τέλει στη μαχητική ικανότητα των ΕΔ. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, η υποστελέχωση του στρατεύματος οξύνεται περαιτέρω. Οι εξοπλισμοί από μόνοι τους δεν εξασφαλίζουν τη μαχητική ικανότητα και την αποτρεπτική ισχύ των ΕΔ, χωρίς την ύπαρξη του προσήκοντος στελεχιακού δυναμικού.

Μόνη υπεύθυνη η κυβέρνηση για τη μη κάλυψη των κενών θέσεων στις Στρατιωτικές Σχολές και τις ΕΔ, αν και βρισκόμαστε πλέον στη μεταμνημονιακή εποχή, και η μόνη που μπορεί να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά απ’ ότι φαίνεται είναι και η μόνη που αδιαφορεί για τη μη κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των ΕΔ.”

Για τον Τομέα Άμυνας

Απτχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής