13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: ΚΑΜΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ

Ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου της ΝΔ, στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης όσον αφορά στη μέριμνα του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των αποστράτωνήταν μειωμένος, όπως παραδέχθηκαν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατώτερη των περιστάσεων, μη εστιάζοντας στα ουσιαστικά προβλήματά του και στην επίλυσή τους, περιορισμένη μόνο στα ήσσονος σημασίας θέματα, αφήνοντας το μεγάλα και καίρια άλυτα. Είναι κοινή η διαπίστωση ότι το φρόνημα του προσωπικού των ΕΔ είναι υψηλό και το επίπεδο επαγγελματικής αρτιότητας και εμπειρίας υψηλό. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μερίμνησε να το στηρίξει και να το ενισχύσει, ενώ αγνόησε επιδεικτικά τις τροπολογίες μας (https://pasok.gr/beltiotikes-tropologies-epi-ton-diataxeon-tou-ns-upetha/) (https://pasok.gr/tropologies-epi-zitimaton-pou-den-perilambanontai-sto-ns-upetha/) προς κάλυψη μεγάλου μέρους των ζητημάτων που απασχολούν το προσωπικό (https://pasok.gr/pliris-adiaforia-kai-apaxsiosi/), αφήνοντας εκτός του πρόσφατου νόμου καίρια ζητήματα, όπως ηλικιακά όρια και συνταξιοδοτικό των ΕΠΟΠ, σταδιοδρομική εξέλιξη και ασφαλιστικό Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ, αναβάθμιση πτυχίων ΑΣΣΥ και ισοτιμίας τους με τα πτυχία των Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, επαγγελματικά δικαιώματα μηχανικού στους Μηχανικούς αποφοίτους Σχολής Ικάρων, μισθολογική αναβάθμιση των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών και εξομοίωση μισθού με τους αντίστοιχους των σπουδαστών των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας, μισθολογικό των ΕΜΘ στη βάση της αναλογικότητας με τον φερόμενο βαθμό, ενιαίο μισθολόγιο στο πλαίσιο της ουσιαστικής αμοιβής του έργου και της προσφοράς του προσωπικού, μοριοδότηση μεταθέσεων και βελτίωση θεμάτων αξιολόγησης και εξέλιξης Αξιωματικών, στέγαση και μέριμνα των οικογενειών των στρατιωτικών, υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη κλπ.Ο Τομέας Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αξιολογεί την κυβερνητική απόδοση στον υπόψη τομέα ως αποτυχημένη.

          Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται, ανατρεπτικά και ανήθικα, τρεις μέρες πριν τις εκλογές και θεσμοθετεί (ΦΕΚ 3267/Β/17-5-23) ευεργετικά μέτρα για το προσωπικό των ΕΔ,αλλά και (π.δ. 62/2023) διατάξεις υγειονομικής περίθαλψης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους!!! Χρήσιμες για το προσωπικό, αλλά στο παρά ένα;

          Αλλά και η συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνησηκαιως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν ήταν καλύτερη για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων του προσωπικού των ΕΔ, εν ενεργεία και εν αποστρατεία.

          Ο ΣΥΡΙΖΑ, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, θυμήθηκε το προσωπικό των ΕΔ, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια. Που ήταν η στήριξή του όταν ήταν κυβέρνηση, που παρότι νομοθετούσε υπέρ του, το προσωπικό δεν έφτασε ποτέ να απολαύσει τις υποσχέσεις του.

          Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, δεν επίλυσε το θέμα των ΕΠΟΠ αν και το γνώριζε. Στους ΕΜΘ νομοθέτησε την προαγωγή του στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού, αλλά δεν εξασφάλισε τα αντίστοιχα με την προαγωγή τους χρήματα για το μισθό τους. Αύξηση ημερήσιας αποζημίωσης ψηφίστηκε, άλλα ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές από το 6,67% στο 20%, με βάση στο νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος έμεινε ως ιστορικά αρνητική παρέμβαση για τους απόστρατους. Ψήφισε τη θέσπιση των στρατιωτικών ταυτοτήτων ως ταξιδιωτικά έγγραφα, η οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Δεν εφάρμοσε το νόμο για την εισαγωγή παρατηρητών από τις ομοσπονδίες ενώσεων στρατιωτικών στα συμβούλια μεταθέσεων.Το προσωπικό των ΕΔ χόρτασε υποσχέσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον «συνοδοιπόρο» του ΥΕΘΑ των ΑΝΕΛ, αφού τα ίδια έλεγε και τότε και δεν κατάφερε να υλοποιήσει παρά ελάχιστα.Αλλά, και ως αξιωματική αντιπολίτευση, ποια ήταν η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ όταν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθετε πληθώρα τροπολογιών για τη μέριμνα του προσωπικού των ΕΔ; Αφού διατείνεται ότι στηρίζει το προσωπικό των ΕΔ και τους απόστρατους, γιατί δεν στήριξε τις όποιες προτάσεις μας για την επίλυση των προβλημάτων του, παρά έρχεται ασθμαίνοντας τώρα να καλύψει το χαμένο έδαφος;Που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ όταν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έδινε αγώνα, εντός και εκτός βουλής, για τη στήριξη του έμψυχου δυναμικού των ΕΔ;

          Τέλος, σε απάντηση επί συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, που θέλουν τη μη στήριξη του έμψυχου δυναμικού των ΕΔ και τη μη κατάθεση σχετικών προτάσεων ενόψει εκλογών από τους Τομείς Άμυνας των πολιτικών κομμάτων, σημειώνεται ότι ο Τομέας Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής όχι μόνο ήταν δραστήριος με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και προτάσεις επί των τεθέντων αντικειμένων (πχ https://pasok.gr/oikonomikh-apaxiwsh-stelexwn-twn-enoplwn-dynamewn/), στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό το προσωπικό των ΕΔ και τους απόστρατους, αλλά είναι ο μόνος που δημοσίευσε έγκαιρα και ορθολογικά τις θέσεις του επί πληθώρας ζητημάτων που απασχολούν το στρατιωτικό προσωπικό και τους απόστρατους –“Θέσεις ΤΟΜΕΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ”, που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο (μεταξύ άλλων, στο https://www.kranosgr.com/) και στη σελίδα μας στο Facebook(https://www.facebook.com/profile.php?id=100068901262675), όπου φαίνεται όλη η δράση μας.

Για τον Τομέα Άμυνας

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου

Αν. Γραμματέας Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής