13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠαρουσία ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στην Άσκηση “HERCULES-21”

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά στην Άσκηση “HERCULES-21”

O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς παρέστη σήμερα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, στην Τετραμερή Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων “HERCULES-21”, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ).

Η άσκηση “HERCULES-21” πραγματοποιείται για πρώτη φορά με τη συμμετοχή τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και αντίστοιχων από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ενδεικτική των νέων συνεργειών που προωθεί η Ελλάδα σε επίπεδο διπλωματικής και στρατιωτικής συνεργασίας. Διεξάγεται το διάστημα από τη Δευτέρα 20 έως την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Α.Ε. Πρέσβεις της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Ismail Ahmed Khairat και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Dr. Saad Alammar, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, Ακόλουθοι Άμυνας (ΑΚΑΜ), καθώς και εκπρόσωποι των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Ακολουθεί η ελληνική απόδοση του χαιρετισμού που απήυθυνε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας:

«Συνιστά ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, να παρευρίσκομαι σήμερα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Τετραμερούς Άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, με την επωνυμία “HERCULES-21”.

Είναι η πρώτη φορά, που η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, ενδεικτική των νέων συνεργειών που προωθεί η Ελλάδα σε επίπεδο διπλωματικής και στρατιωτικής συνεργασίας.

Η παραπάνω συνεκπαίδευση τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων, προάγει περαιτέρω τις ήδη εξαιρετικές και αναβαθμισμένες σχέσεις των χωρών μας, οι οποίες δεν εστιάζονται μόνο σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας, αλλά επεκτείνονται σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η πολιτική προστασία, συνέργειες που επαναβεβαιώθηκαν στο πρόσφατο «ΦΟΡΟΥΜ ΦΙΛΙΑΣ», που έλαβε χώρα στη Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο, με την ενεργή συμμετοχή όλων των κρατών μας.

Αναμφίβολα οι χώρες μας, συνδέονται από κοινές αρχές και αξίες και μοιράζονται την ίδια αφοσίωση στο Διεθνές Δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οι σχέσεις μας άλλωστε, εδράζονται στην εμπέδωση της φιλίας και της ειρήνης, ενώ διαπνέονται από την επιθυμία ουσιαστικής συνεισφοράς, στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην ευημερία της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου.

Μιας περιοχής, με εξαιρετικά υψηλή γεωπολιτική και στρατηγική σημασία, που αντιμετωπίζει συχνά σύνθετες και πολύπλοκες προκλήσεις, που θέτουν δυνητικά σε κίνδυνο, την ασφάλεια και την ειρήνη των κρατών της.

Η Ελλάδα, αποτελώντας σημαντικό μέρος αυτού του κρίσιμου γεωπολιτικού χώρου, ασκεί ενεργή στρατιωτική διπλωματία, έχοντας αναλάβει κομβικό ρόλο στη προώθηση αμυντικών πρωτοβουλιών και τη δημιουργία διμερών, τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας με όλες τις χώρες, με τις οποίες ενστερνιζόμαστε τις ίδιες αξίες, αρχές και απόψεις για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Μέσα από συνδυασμένες ενέργειες στο χώρο της αμυντικής διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, η χώρα μας επιδιώκει στρατηγικές συμπράξεις, που ισχυροποιούν την ασφάλειά της και αναδεικνύουν το σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της, ως κινητήρια δύναμη θετικών εξελίξεων αλλά και συνδετικό κρίκο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής.

Κυρίες και Κύριοι,

Η εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών μας, υπηρετεί αναμφίβολα το κοινό συμφέρον των λαών μας και προωθεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, θέτοντας τις βάσεις για μια φιλόδοξη και θετική πορεία προόδου και ευημερίας.

Διευρύνοντας τα πεδία σύμπραξης μεταξύ μας, θα αποτελέσουμε παράδειγμα αρμονικής διακρατικής συνεργασίας πάνω στην ταραγμένη σκακιέρα των διεθνών σχέσεων, συγκλίνοντας απαρέγκλιτα στις θεμελιώδεις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, τις αξίες της Ασφάλειας, της Δικαιοσύνης και της Ισότητας.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή τοποθέτησή μου και απευθυνόμενος σε όλο το προσωπικό των Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, που έλαβε μέρος στην Άσκηση, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι:

Με σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών μας και με βαθιά προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε διαχρονικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή μας».