13.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠαρουσία ΥΦΕΘΑ Ι. Κεφαλογιάννη στην Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024»

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Ι. Κεφαλογιάννη στην Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης παρέστη σήμερα, Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Πολυεθνικής Αεροπορικής Διακλαδικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ ’24», η οποία πραγματοποιήθηκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα.

Παρόντες ήταν επίσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, οι Α.Ε. Πρέσβεις στην Ελλάδα της Αυστρίας κ. Gerda Vogl, της Γαλλίας κ. Laurence Auer και της Γερμανίας κ. Andreas Kindl, εκπρόσωποι ξένων Διπλωματικών Αποστολών, Ακόλουθοι Αμύνης (ΑΚΑΜ), στρατιωτικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η άσκηση «Ηνίοχος 2024», πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και εκτελείται σε προσομοίωση περιβάλλοντος πολλαπλής απειλής με στόχο τη συνολική επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών Rafale και F-16 Viper καθώς και με ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Επίσης, συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων σε όλο το εύρος του Ελλαδικού χώρου.

Στην φετινή άσκηση, η οποία λαμβάνει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών συμμετέχουν με πολυτυπία μέσων και προσωπικό αεροπορικών δυνάμεων, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, το Κατάρ, η Κύπρος, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία και η Σαουδική Αραβία, ενώ με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές Δυνάμεις λαμβάνουν μέρος η Αυστρία και η Πορτογαλία και με ομάδα παρατηρητών η Γερμανία. Μάλιστα, η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των Χωρών που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.

Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. ΙωάννηςΚεφαλογιάννης  απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό (απόδοση στα ελληνικά):

«Κυρίες και κύριοι,

Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου, της Γαλλίας, του Μαυροβουνίου, του Κατάρ, της Ρουμανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας.

Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα και στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας, με αφορμή την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 24».

Εκφράζω την ιδιαίτερη χαρά μου για την παρουσία σας εδώ, σε μια πολύ ξεχωριστή, επιτυχημένη και πολύτιμη άσκηση για την αεροπορία μας. Χωρίς αμφιβολία, στις μέρες μας έχουν εμφανιστεί ή αναβιώνουν νέες προκλήσεις, θέτοντας απειλές τόσο για την περιοχή μας όσο και για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, διαμορφώνοντας το σημερινό εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον. Σε αυτό το επιχειρησιακό περιβάλλον, ασκήσεις μεταξύ συμμάχων και εταίρων δημιουργούν τις  απαραίτητες συνθήκες για την ενίσχυση των μαχητικών ικανοτήτων, την κοινή ετοιμότητα, τη διαλειτουργικότητά και την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.

Η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ισχυρό υποστηρικτή της ειρήνης και της ασφάλειας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Ειδικότερα και επ’ αυτού του πλαισίου, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν μια καλά εδραιωμένη στρατιωτική συνεργασία με συμμάχους και εταίρους σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Οι δε πολυάριθμες δράσεις που προγραμματίζουμε κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν τον εποικοδομητικό ρόλο μας που αντανακλά τη στρατηγική θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και τη στενή συνεργασία με σκοπό την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της ειρήνης.

Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών και βεβαίως στην πρόληψη καταστάσεων. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της και να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν την εξαιρετική άσκηση, όπως βεβαίως και στους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης.  Να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας σήμερα, και ελπίζω να σας δω και του χρόνου στον ΗΝΙΟΧΟ 2025. Για το συμμετέχον προσωπικό, εύχομαι ασφαλείς πτήσεις και παραγωγική εκπαίδευση, απολαμβάνοντας αυτή τη μοναδική ευκαιρία συνεργασίας με κορυφαίους επαγγελματίες της παγκόσμιας αεροπορικής ελίτ.»