13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠαρουσία ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην Επίδειξη Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων της ΔΕΠ, ως Εκπροσώπου...

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην Επίδειξη Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων της ΔΕΠ, ως Εκπροσώπου της Κυβέρνησης

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής,σήμερα, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, παρέστη, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), στο πλαίσιο συγκρότησης και ενεργοποίησής της, στην Πάχη Μεγάρων.

Η επίδειξη αφορά δυνατότητες Ειδικών Επιχειρήσεων που διεξάγονται με την υποστήριξη μέσων του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, έχουν ως στόχο την κατάλληλη προετοιμασία των δυνάμεων αυτών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις απειλές ασφάλειας και τις προκλήσεις που δημιουργούνται στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Παρόντες ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης και εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, οι Α.Ε. Πρέσβεις των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt, της Κύπρου Κυριάκος Κενεβέζος, της Αλβανίας Luela Hajdaraga και της Βόρειας Μακεδονίας Lidija Boshkovska, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόριος Σταμούλης, καθώς και οι Ακόλουθοι Άμυνας της Γαλλίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας.

Ακολουθεί η ελληνική απόδοση του χαιρετισμού που απηύθυνε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας:

«Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση και μεταφέροντας τον προσωπικό χαιρετισμό του κ. Πρωθυπουργού, συμμετέχω στη σημερινή παρουσίαση των υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. H συγκρότηση και ενεργοποίησής της, υπό το πρίσμα της νέα Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτή εγκρίθηκε από το πρόσφατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, δηλώνει μια καινούργια εποχή για το πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις διεξάγουμε τις επιχειρήσεις.

Χωρίς αμφιβολία διάγουμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.Η Ελλάδα, εξαιτίας της αδιαμφισβήτητης γεωστρατηγικής της θέσηςσε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, καλείται να αντιμετωπίσει με ορθολογισμό, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα ένα σύνολο σύνθετων και πολυδιάστατων δυνητικών προκλήσεων, κινδύνων και απειλών, με τρόπο που να διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερα κρίσιμο και απαιτητικό διττό ρόλο. Αφενός να διαφυλάξουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας ενώ παράλληλα, να διασφαλίσουν τη σταθερότητα ολόκληρης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, προβάλλοντας το έντονο αποτύπωμα της αδιαμφισβήτητης αποτρεπτικής ισχύος τους.

Για να το επιτύχει συνεχώς εκσυγχρονίζεται και ισχυροποιείται, με την αναβάθμιση ή την πρόσκτηση νέων οπλικών συστημάτων και όλα αυτά με σημαντική προστιθέμενη αξία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Παράλληλα, ενισχύεται ποιοτικά και ποσοτικά ο πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος, το ανθρώπινο δυναμικό, με την εισαγωγή περισσοτέρων μαθητών στις στρατιωτικές σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών όλων των Κλάδων, αλλά και την πρόσληψη νέων Επαγγελματιών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης, καθιστώντας το προσωπικό των Ένοπλων Δυνάμεων το σημαντικότερο οπλικό τους σύστημα.

Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται εύκολα αντιληπτό ότι η συνεισφορά της υψηλής μαχητικής ισχύος και της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, ως εργαλείο άσκησης ενεργού και πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, κρίνεται καταλυτική, καθόσον προάγει περαιτέρω τον σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της χώρας, εδραιώνοντας τη ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφάλειας του γεωγραφικού της περιγύρου.

Η  άμυνα άλλωστε είναι αυτή που συνιστά διαχρονικά τη βάση και το ορθολογικό εργαλείο εκπλήρωσης των στόχων της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής, στοχεύοντας στην εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας, την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και τη δημιουργία συνθηκών προόδου, ευημερίας, βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι, ως χώρα, εφαρμόζουμε πάντα μια πολιτική που στηρίζεται στις αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μία πολιτική που κάνει την Ελλάδα να στέκεται ακλόνητη μπροστά σε κάθε επιβουλή, συνθέτοντας έναν ενιαίο και αδιαπέραστο ιστό σε γη, θάλασσα και αέρα.

Θερμά συγχαρητήρια για την απόφαση της Διοίκησης για εκτέλεση των δραστηριοτήτων αυτών, η οποίες αλλάζουν σελίδα στον τρόπο με τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν και υλοποιούν την αποστολή τους».