13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠαρουσία ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην Έναρξη της 15ης Εκπαιδευτικής Συνάντησης του ESDC...

Παρουσία ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στην Έναρξη της 15ης Εκπαιδευτικής Συνάντησης του ESDC για την Κοινή Άμυνα & Ασφάλεια της Ε.Ε. Που Διοργάνωσε το ΥΠΕΘΑ

Την έναρξη των εργασιών της 15ης Συνάντησης Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (CSDP), η οποία αφορά σε Eκπαίδευση Υψηλού Επιπέδου (HLC), κήρυξε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων, στο Τατόι.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Πτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος.

Η διοργάνωση ανατέθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας (ESDC) και η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ανέλαβε να φέρει εις πέρας αυτή την υψηλών απαιτήσεων εκπαιδευτική δραστηριότητα. Εξαιτίας των ειδικών υγειονομικών συνθηκών που προκαλεί η έξαρσης της πανδημίας “COVID 19”, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβε την υποχρέωση να διεξάγει το Σχολείο με τηλεκπαίδευση μέσω του διαδικτύου (livestreaming).

Κατά την έναρξη των εργασιών του 15th Common Security and Defense Policy (CSDP) High Level Course (HLC) 2019 – 2020  Module 3, ο κ. Στεφανής επεσήμανε τα εξής:

«Εκ μέρους του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, αλλά και εμού, με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στο 15ο Σχολείο Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Αποτελεί τιμή να φιλοξενούμε την τρίτη ενότητα αυτού του κύκλου μαθημάτων και να συνεισφέρουμε στον βασικό στόχο: Την περαιτέρω βελτίωση της αντίληψης της κοινής Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας εντός της Ένωσης, καθώς και την προώθηση των αρχών που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες. Επίσης, την προώθηση καλύτερης κατανόησης της ΚΠΑΑ ως βασικού μέρους της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), αλλά και τη στελέχωση της Ένωσης με καταρτισμένο προσωπικό, έτοιμο να εργαστεί αποτελεσματικά σε όλα τα θέματα που άπτονται των ΚΠΑΑ και ΚΕΠΠΑ.

Πριν από δύο δεκαετίες, εάν κάποιος μας έλεγε ότι θα ερχόταν η μέρα που θα συζητούσαμε για την ΚΠΑΑ στην Ευρώπη, θα θεωρούσαμε ότι αναλώνεται σε ευχολόγια. Έπειτα από είκοσι χρόνια, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας: Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), το Eυρωπαϊκό Tαμείο Άμυνας (EDF), ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη (EPF) και η Συντονισμένη Ετήσια Επισκόπηση για την Άμυνα (CARD) είναι κάποια από τα «εργαλεία» μέσω των οποίων επιχειρούμε να οικοδομήσουμε την Άμυνά μας.

Ο Jean Monnet μας δίδαξε ότι «η Ευρώπη θα χαλκευτεί μέσω των κρίσεων, και θα είναι το άθροισμα των λύσεων που υιοθετήθηκαν στις κρίσεις αυτές». Και επιβεβαιώνεται απόλυτα από την παρούσα συγκυρία, καθώς νεοφυείς προκλήσεις στους τομείς της γεωπολιτικής και της ασφάλειας υπερβαίνουν τα όσα γνωρίζαμε ως παραδοσιακή άμυνα. 

Τα κοινό όραμα και οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να καθορίζουν σε ποιο βαθμό θα συνεισφέρει –ή  και θα τεθεί επικεφαλής– στην επίλυση μιας διένεξης και στη διαχείριση μιας κρίσης, χρησιμοποιώντας διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέσα.

Σήμερα, ακόμα και υπό τις παρούσες δυσχερείς συνθήκες, βρισκόμαστε εδώ, καθώς έχουμε κληθεί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να εργαστούμε εντατικά, υπηρετώντας έναν υψηλό στόχο: την οικοδόμηση της Άμυνας.

Εύχομαι σε όλους την παραγωγική και ασφαλή ολοκλήρωση των μαθημάτων».

Στις εργασίες της πρώτης ημέρας ομιλίες απηύθυναν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ο Διευθυντής Μαθήματος 15 HLC CSDP κ. Ρικάρντο Σκάλας (Ricardo Scalas), ο Υπεύθυνος Εκπαιδεύσεως ESDC κ. Λέο Λίντκβιστ (Leo Lindqvist), ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Υποστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος και ο καθηγητής Δρ. Ιωάννης Παπαφλωράτος. Συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος κ. Κατερίνα Τσαμούρη.

Οι εργασίες του 15th Common Security and Defense Policy (CSDP) High Level Course (HLC) 2019 – 2020  Module 3 θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020.