13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠαρουσία ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην τελετή παράδοσης - παραλαβής Διοικητή 1ης Στρατιάς/EU-OHQ

Παρουσία ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην τελετή παράδοσης – παραλαβής Διοικητή 1ης Στρατιάς/EU-OHQ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, παρέστη σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, στην τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων  Διοικητή 1ης Στρατιάς/EU-OHQ, μεταξύ του Αντιστράτηγου Ιωάννη Τσιόπλου και του Αντιστράτηγου Δημόκριτου Κωνσταντάκου, στην Λάρισα.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης:

– Οι Βουλευτές Χρήστος Καπετάνος,  Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος,   Ευαγγελία Λιακούλη.

– Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτριος Κουρέτας.

– Ο  Δήμαρχος Λαρισαίων Αθανάσιος Μαμάκος.

– Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος.

Από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας παρευρέθησαν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Τέλος στην τελετή παρέστησαν Επίτιμοι Αρχηγοί, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και αντιπροσωπείες στελεχών από τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και τις Ενώσεις Αποστράτων και Εφέδρων.

Παρέστησαν επίσης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, άλλα στελέχη της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αρχών κ.ά.

Κατά την επίδοση αναμνηστικού δώρου στον απερχόμενο Διοικητή 1ης Στρατιάς/EU-OHQ , ο κ. Δένδιας δήλωσε:

«Σεβασμιώτατε, κύριοι Αρχηγοί, κυρίες και κύριοι, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θεωρώ την παρουσία μου σήμερα εδώ και την παρουσία του Υφυπουργού, του κυρίου Γιάννη Κεφαλογιάννη, ως μία τυπική παρουσία σε μία εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής. Θα αρκούσε προς τούτο η παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Η παρουσία μου εδώ είχε την έννοια της απότισης τιμής στο έργο πού ο αποχωρών διοικητής της 1ης Στρατιάς παρέσχε στην ελληνική και στη θεσσαλική κοινωνία την ώρα της μεγάλης κρίσης των φυσικών καταστροφών, που όλοι βιώσαμε.

Οφείλω να πω Στρατηγέ ότι υπό την ηγεσία σας ο Ελληνικός Στρατός απέδειξε τον διττό του ρόλο: υπερασπιστής της πατρίδας αλλά και συγχρόνως συμπαραστάτης της κοινωνίας στη δυσχερέστατη στιγμή της. Και μάλιστα, έναν ρόλο ο οποίος δεν του είχε συνταγματικά ανατεθεί και τον οποίο καλείται να αντιμετωπίσει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, χωρίς εκ των προτέρων να έχει υπάρξει η οργανωτική δομή.

Κατά συνέπεια, ανταποκριθήκατε σε αυτόν τον ρόλο με απόλυτη επάρκεια, με αυτοθυσία τολμώ να πω. Και αυτό αποτελεί για σας και για τα στελέχη υπό τας διαταγάς σας μεγάλη τιμή. Διατυπώνω λοιπόν εδώ, εκ μέρους της Κυβέρνησης του τόπου, αλλά διαμηνύοντας νομίζω και το σύνολο των αισθημάτων της ελληνικής κοινωνίας, τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας.

Θέλω επίσης να πω ότι όπως ανακοίνωσα βρισκόμαστε σε μία φάση μετεξέλιξης. Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να αλλάξουν, να εξελιχθούν και το 2030 να είναι απολύτως έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών που τα μεταβάλλουν όλα γύρω μας, μεγεθύνουν τις απειλές πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα, δημιουργούν νέες προκλήσεις.

Ήδη στο νέο οργανωτικό σχήμα έχει προβλεφθεί υπό τη διοίκηση Στρατηγού Διεύθυνση Μετεξέλιξης, όπως επίσης έχει προβλεφθεί Διεύθυνση Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών. Διεύθυνση η οποία θα δημιουργήσει αυτό που έχω ήδη ανακοινώσει, δηλαδή τις μονάδες μεικτής χρήσεως, τις μονάδες που από την εκπαίδευσή τους και τον εξοπλισμό τους θα είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε μηδενικό χρόνο στις προκλήσεις που η αλλαγή του κλιματικού περιβάλλοντος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν. Ακριβώς, όμως, αυτές οι αλλαγές υπογραμμίζουν την τεράστια προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εδώ στη Θεσσαλία, αυτούς τους τελευταίους μήνες. 

Σιδεροκέφαλος στην υπόλοιπη ζωή σας Στρατηγέ, εσείς και η οικογένειά σας και σας ευχαριστούμε θερμά για το έργο και την προσφορά σας».