13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠαραλήρημα Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα κόμπλεξ τους -...

Παραλήρημα Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα κόμπλεξ τους – “Τους δείξαμε στο πεδίο”

Σε νέες εμπρηστικές κατά της Ελλάδας προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιμένοντας στην επιθετική ρητορική της Άγκυρας μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε εκδήλωση έφτασε στο σημείο να μιλά για “κόμπλεξ” της Ελλάδας κατά της χώρας του απειλώντας, παράλληλα, για επιστροφή “στο πεδίο”, δείχνοντας πόσο έχουν εκνευριστεί οι Τούρκοι από την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά: “Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε ημέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε το κράτος ενός μεγάλου έθνους. Δεν περνάει ημέρα χωρίς να επιτίθενται στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία. “Η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς“. Άρα όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ”.

Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε άλλη εκδήλωση βρήκε την ευκαιρία να “καρφώσει” τη Γαλλία για τη συμφωνία με την Ελλάδα θέτοντας το ερώτημα: “Πολλοί αναρωτιούνται τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη, τη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Τότε γιατί η Κίνα είναι στο Αφγανιστάν και η Γαλλία στην ανατολική Μεσόγειο;“.

Η δήλωση Τσαβούσογλου:

“Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλους έθνους. Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στη Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία, ‘η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς’. Άρα όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ. Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα. Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις.”

Παράλληλα, η τουρκική εφημερίδα Hurriyet είχε και σχετικό πρωτοσέλιδο με τίτλο “Σκληρή απάντηση στην αλαζονεία”, ενώ αναφέρει πως “μετά την Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι αυξάνουν την ένταση”.

Houriet

Στο μεταξύ νέες απειλές εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον της Ελλάδας αναφέροντας πως δεν υποχωρεί και μάλιστα έχουν δοθεί εντολές στο τουρκικό ναυτικό, την αεροπορία και τον στρατό.

Την Τετάρτη ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών

Υπενθυμίζεται ότι ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα, καθώς ο προηγούμενος είχε λάβει χώρα στην Αθήνα. Σημειώνεται πως την προηγούμενη φορά δεν συμμετείχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και πολύ στενός συνεργάτης του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, όπως είχε κάνει αναπάντεχα στις συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης στις 25 Ιανουαρίου, προσδίδοντάς τους τότε αυξημένο πολιτικό συμβολισμό.

Αυτή τη φορά η Ελλάδα θα πάει με διαφορετική σύνθεση από εκείνη που είχε στον 61ο γύρο στην Κωνσταντινούπολη.

Θα είναι ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας ο κ. Αποστολίδης, ο κ. Χάρης Λαλάκος γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και η κ. Γραμματίκα διευθύντρια του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr