13.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠαρέμβαση Μεϊκόπουλου -Αποστολάκη για προβλήματα συνυπηρέτησης στρατιωτικών

Παρέμβαση Μεϊκόπουλου -Αποστολάκη για προβλήματα συνυπηρέτησης στρατιωτικών

Σε Ερώτηση προχώρησαν ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευάγγελος Αποστολάκης για την ανάδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των στρατιωτικών στις διαδικασίες συνυπηρέτησης με συζύγους που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφεραν ότι παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη συγκρότηση των εκάστοτε Υπηρεσιακών Συμβουλίων που είναι αρμόδια για την γνωμοδότηση ή την έγκριση της απόσπασης των δημοσίων υπαλλήλων συζύγων στρατιωτικών με αποτέλεσμα τη διατάραξη της οικογενειακής τους ζωής και την εκτόξευση του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσαν τους αρμόδιους Υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών να προχωρήσουν σε νομοθετική επίλυση του ζητήματος με την θεσμοθέτηση ανώτατου επιτρεπόμενου χρονικού ορίου σύγκλισης του εκάστοτε Υπηρεσιακού Συμβουλίου (πχ εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αίτησης του ενδιαφερόμενου) για την κατά προτεραιότητα απόσπαση.

Συμφώνα με το νόμο, οι υπάλληλοι του δημοσίου που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων επιτρέπεται να αποσπώνται σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα και ευρύτερου δημόσιου τομέα στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγός τους. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Διαρκείς είναι πλέον οι καταγγελίες στρατιωτικών για τις καθυστερήσεις στη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων που έχουν ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα να φτάνουν να αποσπώνται στον τόπο μετάθεσης του στρατιωτικού συζύγου με έως και ένα (1) χρόνο καθυστέρηση. Οι στρατιωτικοί αναγκάζονται μέχρι την ολοκλήρωση της απόσπασης να διατηρούν δύο οικογενειακές εστίες ενώ τα παιδιά της οικογένειας δεν μπορούν εγκαίρως να εγγραφούν στο νέο τους σχολείο με αποτέλεσμα σε άλλο σχολείο να ξεκινήσουν την σχολική χρονιά και σε άλλο να την ολοκληρώσουν.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφεραν: «Οι καθυστερήσεις στη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων έγκρισης των αποσπάσεων στην ουσία καταστρατηγούν τον σκοπό του νόμου που είναι η διατήρηση της οικογενειακής ισορροπίας των οικογενειών των στρατιωτικών αλλά και η οικονομική τους ελάφρυνση».