13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠαρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου για τον νέο τρόπο υπολογισμού που συρρικνώνει το ΒΟΕΑ

Παρέμβαση Αλ. Μεϊκόπουλου για τον νέο τρόπο υπολογισμού που συρρικνώνει το ΒΟΕΑ

Με αφορμή τον έντονο προβληματισμό για τον νέο τρόπο υπολογισμού του Βοηθήματος Οικονομικής ή Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) πραγματοποίησε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος διαβιβάζοντας σχετική Επιστολή του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Α.Σ.Μ.Υ.).

Αιτία αποτέλεσε ηΚΥΑ ΦΕΚ 6694/τεύχος Β/23 Δεκεμβρίου 2022 που ορίζει «Ως δικαιούμενο μέρισμα για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου θεωρείται αυτό που προβλέπεται από το άρθρο 1 του ν. 1106/80 (Α’ 301). Ειδικά για τα τέκνα που υποβάλλουν αίτηση χορήγησης του βοηθήματος από 01.01.2023 και έπειτα, οι μήνες ασφάλισης που διανύθηκαν εντός του χρονικού διαστήματος καταβολής του μερίσματος, λογίζονται στο ήμισυ, στρογγυλοποιημένοι στην επόμενη ακέραια μονάδα». Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι μειώνεται κατά το ήμισυ τα έτη υπολογισμού του βοηθήματος που σημαίνει ότι συρρικνώνεταιτο ποσό του ΒΟΕΑ, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η μείωση αυτή μπορεί να φθάσει σχεδόν το 50%.

Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής, με τον νέο τρόπο υπολογισμού δημιουργούνται μερισματούχοι δύο ταχυτήτων, οι μεν που είχαν δικαίωμα και υπέβαλαν αίτηση για τη λήψη του ΒΟΕΑ έως την 31 Δεκεμβρίου 2022 και θα ληφθεί υπόψη ο παλαιός τρόπος υπολογισμού, και οι δε που θα υποβάλλουν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου του 2023. Πρόκειται για αδικία σε βάρος των στελεχών του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι ανελλιπώς εκπλήρωναν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προκειμένου τα παιδιά τους να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές ποσό για να κάνουν τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα.

Μετέφερε, τέλος, τα αιτήματα του Συνδέσμου για επαναφορά του παλαιού τρόπου υπολογισμού καθώς και να υπάρξειδιαβούλευση και να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.