13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠανελλήνιες εξετάσεις , Μεταθέσεις Στρατιωτικών, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις

Πανελλήνιες εξετάσεις , Μεταθέσεις Στρατιωτικών, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις

Σε λίγες μέρες εκατοντάδες μαθητές ρίχνονται στην μάχη των Πανελλαδικών εξετάσεων για μία θέση στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κόποι χρόνων θα μετρηθούν σε μερικές σελίδες. Το βασικότερο αυτές τις στιγμές είναι να υπάρχει οικογενειακή ηρεμία.

Αυτήν την ηρεμία που οι περισσότερες οικογένειες προσπαθούν να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού αρκετές οικογένειες στρατιωτικών δεν μπορούν να την διατηρήσουν λόγω της ανακοίνωσης μιας απρόσμενης μετάθεσης.

Δυστυχώς η φοίτηση τέκνων στρατιωτικών στην Β και Γ λυκείου αποτελεί μόνο ενισχυτικό κριτήριο για τον μη ορισμό μετάθεσης εκείνη την χρονική περίοδο.

Εύχομαι του χρόνου το μέτρο να λάβει επιτακτικό χαρακτήρα ορισμού μη μετάθεσης του στελέχους όταν έχει παιδί που φοιτά στην Β ή Γ Λυκείου. Τα παιδιά είναι το Μέλλον αυτής της Χώρας και αξίζουν το καλύτερο.

Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε το φαινόμενο αρκετές οικογένειες στρατιωτικών να φτάνουν στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης  όταν κάποιο τέκνο τους καταφέρει με επιτυχία να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε πόλη διαφορετική από αυτή που υπηρετεί ο γονέας.

Ο Στρατιωτικός για να στηρίξει οικονομικά το παιδί του ώστε να σπουδάσει αναγκάζεται να διατηρεί δύο (2) ή και τρις (3) οικογενειακές εστίες κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό.

 Υπάρχουν περιπτώσεις όπου συνάδερφοι αναγκάστηκαν να υποβάλουν ακόμη και αίτηση αποστρατείας για να μετακινήσουν την οικογενειακή τους εστία στην πόλη όπου θα σπουδάσει το τέκνο τους και να το στηρίξουν στην προσπάθεια του.

Εκεί θα πρέπει η απρόσωπη υπηρεσία να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο στηρίζοντας την οικογένεια  του στρατιωτικού θεσμοθετώντας είτε την κατ΄ εξαίρεση μετάθεση στον τόπο όπου σπουδάζει το τέκνο του, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, είτε  την στέγαση του σε ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ ακόμη και με παράταση στέγασης εάν απαιτείται.

Ας αποφασίσει τελικά η υπηρεσία να  προσφέρει στα παιδιά των στρατιωτικών  την ψυχική ηρεμία που τους στέρησε τα προηγούμενα χρόνια με τις συχνές μετακινήσεις και εναλλαγές σχολικού περιβάλλοντος λόγω μετάθεσης ώστε να πετύχουν τον στόχο τους.

Εύχομαι σε όλα τα παιδία των συναδέλφων που ρίχνονται στην μάχη των Πανελληνίων Εξετάσεων, σε μία χρονιά μάλιστα με τόσες ιδιαιτερότητες λόγω covid -19, Καλή Επιτυχία.

Στους δοκιμαζόμενους λόγω μετάθεσης γονείς Καλή Δύναμη.

Ίλαρχος Κυλινδρής Γεώργιος

Εκλεγμένος Αντιπρόσωπος με την ΕΣΠΕΛ

Πρώην Μέλος ΔΣ ΕΣΠΕΛ