13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠαναγιωτόπουλος: Οι ΕΔ ενισχύονται με αύξηση εισακτέων στις παραγωγικές Σχολές και πρόσληψη...

Παναγιωτόπουλος: Οι ΕΔ ενισχύονται με αύξηση εισακτέων στις παραγωγικές Σχολές και πρόσληψη ΕΠΟΠ-ΟΒΑ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»

Μετά το δίσεκτο -κυριολεκτικά και μεταφορικά- έτος 2020, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντιμετώπισε την «τέλεια καταιγίδα» με τη μορφή τριών μειζόνων και πρωτοφανών κρίσεων.

Αρχικά, οι συντονισμένες μεταναστευτικές πιέσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας την άνοιξη, ακολούθως η δραστηριότητα του ερευνητικού σκάφους και του τουρκικού στόλου στην Αν. Μεσόγειο σε συνδυασμό με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και, τελικά, η παγκόσμια υγειονομική κρίση του ιού COVID-19.

Και στις τρεις περιπτώσεις οι Ένοπλες Δυνάμεις ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προκλήσεις, υπερασπίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και άκρως ικανοποιητικό, εκ του αποτελέσματος, τρόπο. Με χαμηλούς τόνους και σοβαρότητα εργαστήκαμε ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα καλύτερο 2021 ως προς την συνολική δυνατότητα των Ε.Δ., προκειμένου να εκπέμπουν αποτρεπτική ισχύ παρέχοντας ασφάλεια στην πατρίδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Με συνέπεια λόγων και έργων, η κυβέρνηση, με προεξάρχοντα τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προχώρησε σε αύξηση του Προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τα 5,35 δισ. συνολικά το 2020 στα 5,44 δισ. για το 2021, επιστρέφοντας στα επίπεδα δαπανών της δεκαετίας 2000-2010. Ειδικά για εξοπλισμούς, ο Προϋπολογισμός για το 2021 είναι αυξημένος κατά περίπου 2 δισ. ευρώ ή κατά 375% έναντι των πιστώσεων του 2022. Οι δαπάνες για εξοπλισμούς διαμορφώνονται πλέον στο ύψος των 2,52 δισ. ευρώ. Εντός του 2021 αναμένονται υλοποιήσεις προγραμμάτων όπως η αναβάθμιση σε 84 Α/Φ F-16 στην εκδοχή Viper, η άμεση απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale και των όπλων τους, η αγορά νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου και η αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, η αναβάθμιση και συμπλήρωση του τορπιλικού δυναμικού των υποβρυχίων, η απόκτηση ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων «Romeo» και η ενίσχυση του οπλοστασίου και των τριών Κλάδων με νέα αντιαρματικά συστήματα για τον Ελληνικό Στρατό, νέα συστήματα αντιβληματικής προστασίας για το Πολεμικό Ναυτικό, νέα κατευθυνόμενα βλήματα για την Πολεμική Αεροπορία, για την Αεροπορία Στρατού, για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και η απόκτηση νέων και η αναβάθμιση τύπου UAV.

Επίσης, η κυβέρνηση προωθεί τα προγράμματα «εθνικού τυφεκίου» και «εθνικού οχήματος», με σημαντική συμμετοχή και προστιθέμενη αξία της εγχώριας βιομηχανίας. Σε επίπεδο υποδομών και εκπαίδευσης δρομολογούνται η δημιουργία διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα και η αναβάθμιση του στρατηγικού σημασίας Ναυστάθμου Κρήτης.

Παράλληλα, επιλύουμε χρόνια προβλήματα υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη νομοθετική ρύθμιση για τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά των Mirage, τη Συμφωνία Ασφάλειας Εφοδιασμού των F-16, τις προωθούμενες συμβάσεις υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών και των όπλων τους, μεταγωγικών αεροσκαφών, πλοίων, ελικοπτέρων – πραγματική κοσμογονία, ιδίως σε σύγκριση με πρόσφατες περιόδους παντελούς αδράνειας στα εξοπλιστικά.

Τέλος, δρομολογούνται παρεμβάσεις για την ενίσχυση των Ε.Δ. σε προσωπικό με την αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και των τριών Κλάδων, αλλά και την πρόσληψη ΕΠ.ΟΠ. και ΟΒΑ συνολικά 15.500 στελεχών σε βάθος πενταετίας, διότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο βασικός πολλαπλασιαστής ισχύος, πέρα από κάθε οπλικό σύστημα.

Οι ελπίδες μας για το 2021 δεν είναι χίμαιρες. Στηρίζονται σε ένα συνολικό οργανωμένο και προτεραιοποιημένο σχέδιο για την ολική αναβάθμιση των Ε.Δ. της χώρας. Η υλοποίησή του με ταχύτητα αλλά και διαφάνεια είναι μονόδρομος.