13.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠαναγιωτόπουλος μένει. Αναβάθμιση Στεφανή και Οικονόμου; Τα σενάρια για τον Θ. Βάλαρη

Παναγιωτόπουλος μένει. Αναβάθμιση Στεφανή και Οικονόμου; Τα σενάρια για τον Θ. Βάλαρη

Του Ηλία Προύφα

Ακλόνητος στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαίνεται πως παραμένει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει κριθεί θετικά για το έργο του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενδεχόμενη αντικατάστασή του θα αποτελέσει έκπληξη όπως σχολίαζαν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο kranosgr, αφού ο τομέας της Εθνικής Άμυνας ήταν από αυτούς που όχι μόνο δεν δημιούργησε προβλήματα αλλά πέτυχε και όλους τους στόχους.

Ήδη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, οι οποίες κράτησαν όρθιο τον Έβρο και τα Νησιά στη μεταναστευτική κρίση του Μαρτίου και αντέδρασαν επιτυχώς στις απειλές της Τουρκίας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ”τρέχει” μετά από χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που φέρει αποκλειστικά την υπογραφή των Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Πειραματισμοί με την Εθνική Άμυνα όταν όλα τρέχουν ρολόι και όταν κυρίως σε στηρίζει το προσωπικό δεν πρέπει να γίνονται, γι’ αυτό λοιπόν η αντικατάσταση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, θεωρείται σχεδόν απίθανη και αν συμβεί θα είναι μόνο για άλλο κορυφαίο υπουργείο.

Την ίδια τύχη στον επικείμενο ανασχηματισμό δεν φαίνεται να έχει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, αφού όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δύσκολα να παραμείνει σε ένα δομικό ανασχηματισμό, το ίδιο σχήμα σε ένα υπουργείο, ακόμη και επιτυχημένο.

Το πιθανότερο είναι να οδεύσει προς άλλο κτίριο εκτός της Μεσογείων ο Αλκιβιάδης Στεφανής, αναλαμβάνοντας ίσως και το χαρτοφυλάκιο του Νότη Μηταράκη στο μεταναστευτικό.

Εξάλλου όπως χαρακτηριστικά μου έλεγε προχθές στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που γνωρίζει πολύ καλά τα της άμυνας, ”Ο Άλκης είτε συμφωνεί κανείς μαζί του, είτε διαφωνεί, μετά τον Κωσταράκο έχει φτιάξει τη δική του σχολή στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δουλεύει και μάλιστα πολύ και αποδοτικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποβάλλει κι άλλο τη στολή του Στρατηγού και να συνηθίσει το κοστούμι του πολιτικού το οποίο του πάει. Δε χρειάζεται να παραμένει μόνο σε ένστολους συνεργάτες και συμβουλάτορες”, κάτι με το οποίο θα συμφωνήσουμε απόλυτα, προσθέτοντας ότι μεγάλη απώλεια για τον ίδιο, ήταν η μη παραμονή στο γραφείο του λόγω μετάθεσης στον Έβρο, του τ. Εκπροσώπου Τύπου στο ΓΕΣ, Σχη ΤΘ Μιχάλη Ψαρομιχαλάκη, ο οποίος θα είχε παίζει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω επικοινωνιακή αναβάθμιση του ΥΦΕΘΑ και όχι μόνο…

Σε περίπτωση πάντως που ο νυν ΥΦΕΘΑ πάει σπίτι του, αυτό θα ωφελείται στην απομάκρυνση εξωκοινοβουλευτικών και στην είσοδο περισσότερων βουλευτών.

Γενικός Γραμματέας ΥΦΕΘΑ, Αντώνης Οικονόμου. Ευγενής, προσηνής, αθόρυβος, μεθοδικός, δουλευταράς, ενωτικός, που ότι έχει αναλάβει και τη δεύτερη φορά ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Άμυνας το πέτυχε. Ως έγκριτος νομικός, αλλά και ως παλιά καραβάνα, αποδείχθηκε ο καλύτερος συνεργάτης του Νίκου Παναγιωτόπουλου, στο στήσιμο του εξοπλιστικού προγράμματος και όχι μόνο.

Δεν είναι τυχαία η φράση που ακούγεται ανάμεσα σε στρατιωτικούς συντάκτες, όταν η συζήτηση περιπλέκεται γύρω από ανασχηματισμό. ”Τον έχουν μέσα στο πεντάγωνο και ψάχνουν να βρουν αλλού…” και δεν είναι υπερβολή.

Στα σενάρια του προηγούμενου ανασχηματισμού που τελικά δεν έγινε το αναβάθμιζαν και δικαίως σε θέση ΥΦΕΘΑ. Εάν δεν επικρατήσουν οι κοινοβουλευτικοί η μετακίνησή του στον πέμπτο όροφο του πενταγώνου θεωρείται δεδομένη.

Διευθυντής ΥΕΘΑ, Θανάσης Βάλαρης. Χτίζει μεθοδικά και αθόρυβα το πολιτικό του μέλλον. Εξωστρεφής, επικοινωνιακός, δουλευταράς και διατηρώντας άριστες σχέσεις με Μαξίμου, θεωρείται ως ένας από τα πρόσωπα εκείνα που θα απασχολήσουν την πολιτική σκηνή μελλοντικά σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων ή Προέδρων Οργανισμών.

Μόνο τυχαία δεν ήταν τα σενάρια πριν μήνες που τον αναβάθμιζαν σε θέση Γ.Γ Ψηφιακής Πολιτικής, έστω και εάν ο ίδιος τα διέψευδε λέγοντας χαρακτηριστικά ”εγώ δεν αφήνω το Νίκο”. Το όνομά του έπαιζε και ακόμη είναι ψηλά για μια θέση Γ.Γ. Εξάλλου δεν υστερεί σε κάτι.

Κυριακή, Δευτέρα ή Τρίτη κατά πάσα πιθανότητα, κοντή γιορτή…