13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠαναγιωτόπουλος για αποσπάσεις στελεχών: ''Έχουν εκδοθεί σαφείς και αυστηρές οδηγίες ''

Παναγιωτόπουλος για αποσπάσεις στελεχών: ”Έχουν εκδοθεί σαφείς και αυστηρές οδηγίες ”

Του Ηλία Προύφα

Σαφείς και αυστηρές οδηγίες χειρισμού των αποσπάσεων και διαθέσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν δοθεί από τα Γενικά Επιτελεία προς τα κατώτερα κλιμάκια των μονάδων και σχηματισμών.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη ΒτΕ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για το συγκεκριμένο θέμα.

Υπέρμαχος της αξιοκρατίας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθαρίζει το τοπίο, φέρνοντας προ των ευθυνών τους τα κατώτερα στρατιωτικά κλιμάκια, που χειρίζονται το θέμα των αποσπάσεων – διαθέσεων, για τυχόν παρατυπίες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

”Όσον αφορά στις αποσπάσεις – διαθέσεις των Στελεχών, οι αποσπάσεις και διαθέσεις του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, υλοποιούνται και πραγματοποιούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Η αρμοδιότητα έγκρισης των αποσπάσεων και των διαθέσεων έχει μεταβιβασθεί στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (ΓΕ), οι οποίοι έχουν περαιτέρω μεταβιβάσει, συνολικά ή εν μέρει, το δικαίωμα των διαθέσεων σε κατώτερα Κλιμάκια Διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, έχουν εκδοθεί από τα ΓΕ, σαφείς και αυστηρές οδηγίες χειρισμού των θεμάτων αποσπάσεων και διαθέσεων, στο πλαίσιο στοχευμένης στρατηγικής δράσης του ΥΠΕΘΑ που αφορά στην αύξηση της μαχητικής ισχύος των ΕΔ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση καταχώρησης των εκάστοτε αποσπάσεων και διαθέσεων στα μηχανογραφημένα συστήματα ελέγχου προσωπικού εκάστου ΓΕ.

Τα ανωτέρω υλοποιούνται απαρέγκλιτα επιφέροντας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της εκάστοτε απόσπασης ή διάθεσης, διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά στη μοριοδότηση των Στελεχών, ανάλογα με τα καθήκοντα, αλλά και την έδρα της Μονάδας, της Ανεξάρτητης Υπομονάδας, της Υπηρεσίας και του Πολεμικού Πλοίου απόσπασης ή διάθεσης”.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, για στελέχη που ενώ βρίσκονται αποσπασμένα για περισσότερο από τρία χρόνια σε θέσεις εκτός μονάδων,φαίνονται στις καταστάσεις των σχηματισμών, ότι έχουν αποσπασθεί εδώ και μερικούς μήνες, μηδενίζοντας με αυτό τον τρόπο το κοντέρ…

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, στις 19 Ιουλίου 2021, είχαμε αναφέρει και πάλι χαρακτηριστικά:

Την…απόσπαση επιστήμη φαίνεται πως έκαναν σε σχηματισμό του Στρατού Ξηράς, προκειμένου να διατηρήσουν στελέχη σε συγκεκριμένες θέσεις, διεκδικώντας τον τίτλο του ”χακί πρωταθλητή της απόσπασης”.

Σύμφωνα με όσα ακούμε, έχουμε λοιπόν και λέμε. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ζήτησε από τους σχηματισμούς να αλλάξουν όλοι οι αποσπασμένοι σε από υπηρεσίες, πρατήρια, λέσχες, κααυ κλπ και να αντικατασταθούν από νέο προσωπικό.

Μάλιστα για να μην υπάρξει δυσλειτουργία στις ανωτέρω ”χακί” υπηρεσίες, το ΓΕΣ πολύ σωστά έκρινε πως θα πρέπει να αλλαχθούν, όσοι έχουν πάνω από ένα χρόνο αποσπασμένοι.

Μέχρι εδώ όλα καλά.

Τι έγινε όμως σε σχηματισμό;

Όπως συζητούν στελέχη και μας μεταφέρουν, υπήρξαν υπηρεσίες όπου ενώ στελέχη είχαν τρία και τέσσερα χρόνια αποσπασμένοι, επέστρεψαν για δύο ή τρεις μήνες στη μονάδα και επανήλθαν αφού στα έγγραφα φαίνεται πως ”μηδένισαν” και ξεκινούν από την αρχή τον ένα χρόνο του ΓΕΣ.

”Απόσπαση…τέχνας κατεργάζεται”