13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠαναγιωτόπουλος για απειλές Τουρκίας : ''Αυτοί που μας προσβάλλουν πρέπει να πάρουν...

Παναγιωτόπουλος για απειλές Τουρκίας : ”Αυτοί που μας προσβάλλουν πρέπει να πάρουν την απάντησή τους”

Ηχηρό μήνυμα στη γείτονα χώρα Τουρκία έστειλε από τη Καβάλα ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Πέραμο Καβάλας, για τα αποκαλυπτήρια Μνημείου αφιερωμένο στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Ο Υπουργός Άμυνας δήλωσε πως “Αυτοί που μας προσβάλλουν καθημερινά, πρέπει να πάρουν την απάντησή τους. Η Ελλάδα ζορίζεται αλλά δυναμώνει δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Παναγιωτόπουλου:

«Αυτοί που σε καθημερινή πλέον βάση μας προσβάλουν, μας προκαλούν και μας προτρέπουν να μην ξεχάσουμε, πρέπει να πάρουν την απάντησή τους. Τους απαντούμε ότι ούτε προκαλούμε, ούτε προσβάλουμε αλλά ναι, δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε, δεν γιορτάζουμε επετείους αλλά καλούμαστε να επαναφέρουμε στο μυαλό μας τη βαριά ιστορική μνήμη και αν είναι δυνατόν να διδαχθούμε από αυτή για να προχωρήσουμε παρακάτω.

Πριν από 100 χρόνια ακριβώς, ξεριζώθηκε ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Λίγα χρόνια πριν, στις αρχές του 19ου αιώνα ξεριζώθηκε ο ελληνισμός του Πόντου. Με όρους Γενοκτονίας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο αυτό. Οι πρόσφυγες που ήρθαν και ενσωματώθηκαν στον κύριο κορμό της «παλιάς» Ελλάδας, μετέτρεψαν την οδυνηρή προσφυγική τους εμπειρία σε δύναμη δημιουργίας, ενσωματώθηκαν στη νέα τους πατρίδα αλλά δεν ξέχασαν τις πατρογονικές τους εστίες.

Αυτό το μνημείο εδώ σήμερα, τα αποκαλυπτήρια αυτού του μνημείου είναι απόδειξη ότι κανείς δεν ξέχασε και κανείς δεν θέλει να ξεχάσει. Να ξέρουν όλοι, κι ας κρατηθεί αυτό το μήνυμα από εμένα προσωπικά, ότι το ότι δεν ξεχνάμε, και επιλέγουμε να μην ξεχάσουμε, δεν είναι σημείο αδυναμίας. Είναι η πηγή της δύναμής μας. Ας το ξέρουν όλοι αυτό.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της εκδήλωσης. Δεν ξεχνάμε. Οι μνήμες του Ελληνισμού που ξεριζώθηκε είναι η δύναμη που ωθεί τον Ελληνισμό, που παραταύτα υπάρχει. Γιατί αν στη Μικρασιατική Καταστροφή δέχθηκε ένα καίριο πλήγμα, μια μαχαιριά στην καρδιά η «Μεγάλη Ιδέα» και αν μερικά χρόνια πριν με τη Γενοκτονία των Ποντίων, με όρους εκτοπισμού, με τις πορείες του θανάτου, δέχθηκε καίριο πλήγμα μια μαχαιριά στην καρδιά ο Ποντιακός Ελληνισμός, εντούτοις, ο Ελληνισμός έμεινε ζωντανός. Και συνεχίζει, και πορεύεται, δημιουργεί, παλεύει σε ολοένα και πιο δύσκολους καιρούς για να βρει τον δρόμο του στη νέα εποχή.

Η Ελλάδα, λοιπόν, παλεύει, ζορίζεται αλλά δυναμώνει. Η δική μας δουλειά είναι να κάνουμε την Ελλάδα να δυναμώνει κι ας ενοχλείται όποιος θέλει. Η Ελλάδα θα δυναμώσει και δυναμώνει».